Ultima oră

”Militari” – cartier nou, necazuri multe

MondialDeşi plătesc bani buni la Primărie, locuitorii viitorului cartier ”Militari”, de pe strada Timişoarei se plâng de condiţiile de acolo.

Starea drumului de acces, ca­na­lizarea nefuncţională, gunoaiele de la intrarea în cartier, adresele ”anonime” – fără nume de stradă şi cu nu­mere fictive, dar şi gu­noa­iele care te întâmpină la in­trarea în noua zonă re­zi­den­ţială se numără printre ne­cazurile lor. ”Terenul este în concesiune de 4-5 ani, eu plătesc foarte mult, aproape 3.000 de lei pe ani dar sunt alţi vecini care dau şi 4.500 de lei anual”, spune Adrian Gherga, unul din lugojenii care îşi construiesc o casă în noul cartier Militari.

“Am schimbat de nenumărate ori pivoţii la Logan”

Una din marile lui ne­mul­ţu­miri este legată de starea dru­murilor: “Am adus noi, pro­prietarii din zonă, balast, fiecare ce a putut, ca să pu­tem intra cu maşinile. Am ră­mas împotmolit în acel pă­mânt lutos, am schimbat de nenumărate ori pivoţii la Logan. La două zile după pă­ţania asta, au venit cei de la primărie, au împrăştiat balast. Nu numai că era ce­va temporar, dar au făcut-o şi în necunoştinţă de cauză. L-au pus prin curţi, prin grădinile oamenilor, apoi au revenit cu viceprimarul şi directorul tehnic din cadrul Primăriei. Ei au zis că nu e OK şi au decis să-l pună pe căile de acces. Adică l-au luat din curţi şi din grădini, cu tot cu pământ, şi l-au pus aşa, apoi au mai adus balast şi l-au cilindrat”.

Chiar şi aşa, “timp de cinci ani de zile nu s-a făcut ceea ce s-a realizat în două zile normale de lucru: s-a adus un excavator cu lamă care a nivelat drumul, au venit camioanele cu piatră şi s-a tasat cu cilindrul”, a­daugă un alt locuitor din zonă, Doru Buneanu.

O problemă nerezolvată ră­mâne cea a celor peste 50 de metri care despart as­fal­tul pus până în dreptul blocurilor sociale (“Blo­cu­rile lui Miloş”, cum le spun cei de-acolo) şi zona – de bine, de rău, balastată. “Mergi pe pământul lutos, plin de gropi şi trebuie să iei viteză până ajungi cu ma­şina plină de noroi la zona balastată”, adaugă la rândul lui Adrian Gherga.
Canalizarea este practic nefuncţională

Deşi proprietarii plătesc bani buni la Primărie, ei se con­fruntă cu o altă pro­ble­mă: introducerea deficitară a reţelei de apă şi ca­na­li­za­re.
Gurile de canal sunt cu o jumătate de metru sub cele de alimentare cu apă. Din cau­za asta, nu se ştie care este cota zero. Cum unele te­renuri sunt în groapă, lo­cuitorii se vor trezi sigur cu apa în curte, la prima ploaie mai puternică.

“Deşi reţelele s-au in­tro­dus la vreo trei ani după ce s-au dat terenurile, trebuie spus că reţeaua de ca­na­li­za­re este funcţională doar în teo­rie. Ea de fapt nu func­ţionează, pentru că nu sunt montate încă  pompele de ab­sorbţie a apelor meajere”, explică Doru Buneanu, care a fost de două-trei ori în au­dienţă la primar şi vice­pri­mar pe această temă.

Străzi fără nume, numere fictive, adrese anonime

Locuitorii din cartierul Mi­li­tari cărora le expiră bu­le­ti­ne­le devin cetăţeni “ano­nimi” ai Lugojului. Nu au nu­­mere de casă, nu au nici nume de străzi. Li s-au dat doar numere fictive care fi­gu­rează, toate, pe strada Ti­mişoarei, una dintre cele mai lungi şi mai populate ar­tere ale Lugojului.

Este o pro­vocare atât pentru pro­prie­tari, cât şi pentru poş­ta­şii care se aventurează cu corespondenţa în această “ţară a nimănui”.
Dar acestea nu sunt sin­gu­rele nemulţumiri ale lo­cui­torilor viitoarei zone re­zidenţiale.

“Pe mine cel mai mult mă deranjează mizeria care te întâmpină la intrarea în cartier, lângă blocurile lui Miloş. În permanenţă se a­runcă acolo gunoaie şi nu e nimeni să le ridice”, spune doamna Neli Roth, o altă lo­cuitoare din zonă.

Chiar şi ENEL-ul este vi­zat pentru birocraţia sa. Deşi curentul s-a introdus la sfârşitul anului 2015 şi au fost plantaţi stâlpii de beton, proprietarii se pot lega la reţea cam în trei luni de la de­punerea actelor. Dar, toa­te acestea la un loc fac parte din bucuria de a te muta într-un nou cartier al Lu­go­ju­lui!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on ”Militari” – cartier nou, necazuri multe

  1. Cartierul „Militari”,aduce putine voturi,asa ca va rog sa mai astepta-ti
    patru ani …

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE