Ultima oră

Milioane pentru spital! Banii vin din Europa

Proiectul de succes de relocare și reabilitare completă a Unității Primiri Urgențe, implementat în urmă cu trei ani, cu ajutorul unei in­ves­tiții din fonduri europene,  prin care pentru prima dată după Decembrie 1989, grație unei colaborări transfrontaliere cu orașul înfrățit Mako, din Ungaria, când Spitalul Municipal din Lugoj a bene­fi­ciat de o finanțare su­b­stanțială de modernizare, are continuitate.

Instituția m­e­di­ca­lă de pe Timiș, care asi­gu­ră serviciile pentru 100.000 de oameni, urmează să de­pună un nou dosar prin care se urmărește anveloparea termică a tuturor pavili­oa­ne­lor de pe strada Gheorghe Doja.

În momentul de față se lucrează la prelucrarea do­sa­rului, care trebuie finalizat până în august, când se deschide o nouă sesiune de finanțare cu fonduri euro­pene în cadrul Programului Operațional Regional, Axa 3.

Au fost deja demarate lu­cră­rile de intabulare a tuturor construcțiilor aparținând spitalul municipal, condiție ne­cesară pentru a putea ob­ți­ne finanțarea.

“Săptămâna tre­cută am avut discuții pentru accesarea unui nou proiect pe fonduri europene pentru spital, în afară de al doilea proiect transfrontalier, cu Mako-Hodmezovasarhely, în valoare totală de 2.5 mili­oa­ne de euro, pentru moder­ni­zarea completă a pa­vilionului central, din care noi avem un million de euro. În vara asta vom depune un proiect pe fonduri regionale, pentru că avem nevoie de o reabilitare termică a întregului spital, în vederea ridicării unui noi pavilion pe care intenționăm să-l construim în spatele celui central, unde vom amenaja blocurile operatorii de care are nevoie spitalul. Ne-am lovit însă de o problemă, spitalul nu este intabulat în întregime și de aceea ne-am angajat ca în două săptămâni să terminăm intabularea pentru a putea depune la timp proiectul. Anul acesta, noi am alocat spitalului pentru reparații capitale la compartimentul obstretică-ginecologie,  boli infecțioase, medicină in­ter­nă, amenajarea de grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități, refacerea holului de la intrare și casa scărilor principală din pavilionul central, aparatură medicală şi plata utilităților, suma to­tală de 2.770.000 de lei, aici intrând și cei 261.000 de lei pentru lansarea proiectului cu Mako ”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Mai cald în saloane

Pentru proiectul din cadrul Programului Operațional Regional este prevăzut ca toate cele zece pavilioane din cadrul Spitalului dr. Teo­dor Andrei să fie reabilitate termic, prin izolarea exte­ri­oa­ră a clădirilor, înlocuirea tâmplăriei cu sisteme termopan, centrală ter­mică nouă, sisteme solare pentru producerea apei calde și a curentului electric, precum și realizarea unui foraj de mare adâncime pentru apă geotermală. 

Sumele care pot fi accesate în cadrul acestui program se ridică la 15 milioane de euro.

Evaluarea dosarului de la momentul depunerii durează până la 24 de luni. În săptămâna care a trecut spitalul lugojean a reușit achiziționarea unui generator de 410 KV, pentru a­chi­zi­ționarea acestuia primăria alocând 120.000 de lei.

“Am primit un nou generator pentru spital,  noul echipament trebuie să asigure energia suficientă de care avem nevoie pentru toate comapartimentele în cazul în care se întrerupe curentul de la rețea. Sperăm să nu mai avem probleme cu compartimentele de dializă și de la alte compartimente unde bolnavii sunt în stare critică. În ultimii ani au fost in­ves­tiții importante la spitalul nostru, care reprezintă o preo­cupare permanentă de a îmbunătății con­di­țiile de tratament și cazare. Cu aces­te proiecte europene pe care le avem în vedere ar trebui în următorii ani să avem un spital cu totul schim­bat, care să ofere con­diții moderne”, a mai precizat Francisc Bol­dea, pri­marul Lugojului.

Pentru îmbunătățirea calității actului medical din spitalul de pe Timiș, membri Clubului Rotary au adus săptămâna tre­cu­tă un nou transport cu ajutoare din Ger­mania.  

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE