Ultima oră

Mii de lugojeni sunt aşteptaţi în biserici de Paşti. Redeşteptarea vă prezintă programul lăcaşurilor de cult!

bisericiÎn aceste zile, credincioşii cultelor creştine din Lugoj se pregătesc pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sfânta Sărbătoare a Paştelui - biruinţa lui Iisus asupra morţii şi biruinţa crucii asupra suferinţei.

Mondial

biserici

În aceste zile, credincioşii cultelor creştine din Lugoj se pregătesc pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sfânta Sărbătoare a Paştelui – biruinţa lui Iisus asupra morţii şi biruinţa crucii asupra suferinţei.

Vineri dimineaţă, fiind zi aliturgică, se citesc ceasurile I-III-VI-IX, iar după-masa, de la ora 16, e programată Slujba punerii în mormânt, iar la 19, Denia cu Prohodul Domnului, încheiată cu înconjurarea bisericii.

Sâmbătă dimineaţa, de la ora 7, credincioşii ortodocşi care n-au reuşit încă să o facă sunt iarăşi invitaţi la spovedanie. La 9.30 va fi iarăşi Liturghia Sf. Vasile cel Mare, cu împărtăşirea celor pregătiţi, după care lumea se pregăteşte de Înviere, la ora 12 noaptea.

„Luni, a doua zi de Paşti, cu ocazia hramului Bisericii „Învierea Domnului” de pe str. Caransebeşului, îl vom avea ca oaspete pe PreaSfinţitul episcop vicar Paisie Lugojeanul, care va oficia o Liturghie arhierească. Episcopul va fi prezent marţi, a treia zi de Paşti, la Mânăstirea de la Dobreşti şi vineri, în săptămâna luminată, la sfinţirea apei de la Troiţa <>”, ne-a declarat PreaOnoratul părinte Ioan Cerbu, protopopul ortodox al Lugojului.

Biserica Greco-catolică „Coborârea Spiritului Sfânt”

În Sfânta şi Marea Joi, 2 mai, de la ora 10, va avea loc Sfinţirea Paştilor, iar la 10.15 – Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. După-amiază, la ora 18.00, este programată Ceremonia Spălării Picioarelor, urmată la 18.30 de Slujba Sfintelor şi mântuitoarelor Patimi – Denia celor 12 Evanghelii.

Sfânta şi Marea Vineri, 3 mai este, după tradiţie, zi aliturgică, de post şi ajun. În program figurează, la ora 08.40 – Orele Împărăteşti (I, III, VI, IX), iar de la 10, Maslul de obşte. După-masa: la 15.00 – Vecernia cu Punerea în Mormânt, la 16.00 – Calea Crucii, iar la ora 18.00 Denia – Prohodul Domnului nostru Iisus Hristos.

În Sfânta şi Marea Sâmbătă, 4 mai, sunt programate, în ordine: la ora 10.00, Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la ora 23.50 – Luarea Epitafului şi, bineînţeles, la ora 24.00, Slujba Învierii. În Sfânta şi Marea Duminică a Paştilor, 5 mai, va avea loc la ora 10.30 – Sfânta Liturghie Arhierească, la ora 18.00 – Sfântul Rozariu, iar la ora 18.30 – Sfânta Liturghie. „În toate parohiile de pe cuprinsul Diecezei de Lugoj va fi citită Pastorala la Învierea Domnului 2013, dată de PSS Alexandru Mesian”, spune Monseniorul Angelo Pop, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.

Baptiştii pregătesc pachete pentru copii

Programul la Biserica Creştină Baptistă „Harul” va avea loc în fiecare seară. Joi şi vineri seara, între orele 19 şi 20.30, vor avea loc meditaţii cu privire la suferinţele Mântuitorului. Duminică, de Paşti, programul de la biserică este dimineaţa de la 9 la 12, iar seara de la 19 la 20.

Luni dimineaţa programul este de la 10 la 12, iar seara de la 18 la 20. Vor cânta Corul Mixt al Bisericii Harul, Corul de tineret „Benedictus”, Orchestra „Harfa lui David” şi Fanfara „Harul Brass”.

„În zilele rămase până la Paşti, conducerea bisericii a pregătit pachete cu cadouri care vor fi oferite copiilor din centrele de plasament”, ne-a declarat pastorul Ionel Tuţac.

Program special şi la ucraineni

La Biserica Ortodoxă Ucraineană „Sf. Volodemer”, ca de obicei, în Joia mare, de la ora 7, se ţin Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, apoi Vecernia, spovedania şi dezlegarea. Denia cu citirea celor 12 Evanghelii are loc seara, de la ora 19.

Ca şi la celelalte biserici creştine, vineri este zi aliturgică, fără Sfânta Liturghie. „Pentru cei care doresc să se spovedească, dar şi pentru cercetarea bolnavilor, preotul va fi în biserică pe tot timpul zilei de vineri. Seara, de la 18, are loc Prohodul Domnului, cu înconjurarea bisericii cu Lascelniţa ori Sf. Epitaf”, ne-a declarat P.On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean al Lugojului. Sâmbătă de la ora 22, mulţimea se va aduna la biserică, pentru începerea Slujbei de Înviere.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE