Ultima oră

Metropola Lugoj! Apar noi zone industriale

MondialAdministraţia lugojeană vrea să dezvolte în muncipiu noi zone industriale, altele decât cele existente în pre­zent. Edilii se bazează pe încă 50 de hectare de teren destinate investiţiilor im­por­tante în Lugoj.

”Dispunem de 30 ha în continuarea Lidl Logistic, către Coştei, până la podul care traversează şoseaua de centură. Apoi de o suprafaţă de 4,5 ha înainte de Lidl, lângă ultima staţie de benzină de pe Timişoarei. O suprafaţă importantă este disponibilă şi pe strada Boc­şei – pe drumul care duce spre Victor Vlad Delamari­na, tot de 10 ha. Pe lângă a­cestea, sunt disponibile şi su­prafeţe mai mici. În con­cluzie, de mâine dimineaţă, dacă cineva este interesat să deschidă o investiţie în Lu­goj, are aceste variante”, ne-a declarat primarul Fra­n­cisc Boldea.

În plus, Planul de Ur­ba­nism General pre­ve­de ex­tinderea intravilanului, în general până la şoseaua de centură: ”în 2021-2023, pre­co­nizăm ca oraşul să aibă peste 55.000 locuitori, deci vom extinde extravilanul şi spre Lugojel, cu menţinerea pentru încă 15 ani a im­pozitelor de sat, în condiţiile în care valoarea terenurilor de acolo ar creşte foarte mult”, a adăugat edilul şef. Francisc Boldea a enumerat şi facilităţile oferite, în spe­cial reţele de apă, canal şi e­nergie electrică, dar şi fap­tul că se preconizează in­­­ves­ti­ţii în domeniul pa­nificaţiei și o fabrică de conserve ”pen­tru a sprijini agricultorii şi în special le­gu­micultorii din zona Lu­­goj”.

În prezent, Lugojul are cinci zone industriale, pe strada Timi­şoa­rei, Bocşei Herendeştiului, Ta­piei şi Dealul Viilor, dar e­xistă so­licitare ca şi zona de vi­zavi de Autoliv, către U­zi­na de Apă nr. 1, să fie trans­for­mată în zonă industrială.

25 de hale industriale noi

La Lugoj, numărul mare de investitori a făcut ca de­fi­ci­tul de forţă de muncă să fie unul destul de mare. 55 de autocare aduc oameni la lu­cru din Caraş, din Hu­­­ne­doa­ra şi din zona a­dia­cen­tă Lu­gojului.
Au con­tribuit la acest lucru şi au­tostrada, şi cen­tura o­ra­şu­lui, şi transportul comun gra­tuit, şi faci­li­tăţile a­cor­date în­tre­prin­zătorilor din oraş.

Primarul Boldea sus­ţi­ne că în nicio situaţie mu­ni­cipalitatea nu a cerut a­jutor din parea inves­ti­to­ri­lor, ci doar consolidarea lor ca afacere la Lugoj şi asi­gu­ra­rea unui salariu decent pen­­tru cetăţeni.

”De când sunt în mandat, un singur investitor s-a retras din oraş. Şi asta din cauza unei ho­tă­râri de consiliu care pre­­­vedea ca închirierea spa­ţiului a­par­ţinând domeniului public al municpiului Lugoj să fie cu 0,7 euro pe an, ceea ce du­cea la 100 şi 200 mii de euro pe an chirie. Este vorba des­pre fabrica de biscuiţi, dar din cauza acelei hotărâri con­diţiile nu au fost con­ve­na­bile”, a spus edilul.

În ul­­timii patru ani, în mu­ni­cipiul Lugoj s-au construit 295 de case şi 25 de hale in­dustriale. Investiţia i­­­mo­­biliară a luat mare avânt şi se pre­co­nizează noi zone re­zidenţiale pe Buziaşului – 300 de case şi pe Timişoarei – 600.  

Dezvoltarea acestor zone industriale implică şi im­por­tante lucrări de infra­structură.

Dedeman dă drumul investiţiei

De exemplu, Dedeman con­ti­nuă demersurile pentru marea investiție de la Lugoj, astfel că recent a fost pre­zentat şi Planul de Urbanism Zonal pe strada Timişoarei, pe o suprafaţă de 35.000 metri pătraţi, pentru noul ma­gazin şi noul depozit al firmei.

”Va fi un supermarket, dar şi un depozit cu ma­te­ria­le de construcţii. E prevăzut un sens giratoriu care va a­fecta doar jumătate din stra­da Timişoarei, în dreptul fostului IURT. Vor fi două benzi Lugoj – Timişoara, iar la întoacere, pe direcţia Ti­mi­şoara – Lu­goj se va intra într-un sens giratoriu. Firma Dedeman va ceda Primăriei Lugoj o porţiune de teren, în aşa fel încât să existe un acces la acea investiţie”, ne-a mai declarat primarul Fran­cisc Boldea.

Dedeman a primit deja certificatul de urbanism la jumătatea lunii decembrie, urmând ca în această pe­ri­oa­dă să obţină auto­ri­za­ţiile necesare în aşa fel încât în şedinţa Con­si­liu­lui Local de joi, 30 martie, să se aprobe Planul de Ur­ba­nism Zonal. Acesta a fost realizat pentru con­­struirea clădirilor, dar şi pentru drumuri şi plat­forme, pentru parcări, bran­şamente la utilităţi, re­ţele şi lucrări edilitare, re­­clame, amenajări spaţii verzi etc.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Metropola Lugoj! Apar noi zone industriale

  1. Am inteles ca se face un cartier rezidential pe Buziasului linga fabrica de margarina,cea ce va duce la scumpirea terenului se face cit la Timisoara,merita investit acum.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE