Ultima oră

Matematician de nota 10! Sergiu Novac, lugojeanul care a cucerit Europa

Foto: Sergiu Novac

MondialMatematica este o materie greu de iubit pentru majoritatea elevilor. Cu toate acestea, ”regina tuturor științelor”, cum este adesea denumită, reușește să mai găsească adepți în rândurile tinerei generații.

Un bun exemplu este lu­go­jea­nul Sergiu Novac, elev al Colegiului Național ”Co­riolan Brediceanu”, olimpic la matematică, cu un palmares demn de toată lauda.

Ideea materialului viza un re­portaj despre un număr zece care aduce “fală Logojului” , dar ea s-a transformat într-un interviu, pentru că există o poveste care trebuie spusă. Cu toate că are un program încărcat chiar și în perioada vacanței, Sergiu Novac a găsit timp să acorde un interviu pentru Re­deș­tep­tarea.

– Cum a început pasiunea ta pentru matematică?
– Nu aș putea spune când a în­ceput. Un moment care mi-a rămas în minte este din clasa a cincea, când am primit o problemă mai dificilă la clasă și am fost singurul care a rezolvat-o. .
– Te-ai simțit atras de a­ceastă materie sau cei din jur ți-au îndreptat pașii că­tre științele exacte?
– Părinții mei au încercat me­reu să mă ajute când a­veam nevoie pentru școală și poate m-au ajutat mai mult la matematică, în sensul că atunci când eram mai mic îmi arătau lucruri în plus față de ce făceam la clasă, iar mie mi-a plăcut, doream me­reu să știu mai mult decât ar fi fost necesar.
– Tinerii de vârsta ta se lasă ușor distrași de ten­ta­țiile pr­ezente la tot pasul. Cum îți menții motivația pentru a participa la olimpiade și concursuri?
– Motivația pentru concursuri și olimpiade e ușor de găsit. Mai greu e să te motivezi să lucrezi, chiar și a­tunci când nu ești în cea mai bună formă. Referitor la ten­ta­ții, nu sunt persoana care să refuze o ieșire în oraș cu prietenii, dar am grijă să nu exagerez, să îmi las timp și pentru pregătire.
– Ce rezultate ai obținut până acum?
– Cele mai relevante cred că sunt premiile I de la ultimele două ediții ale Olimpiadei Naționale, alături de men­țiu­nea de anul trecut de la O­limpiada Internațională Tuy­maa­da și argintul de la Balcaniada de anul acesta.
– Care crezi că a fost cea mai deosebită experiență de până acum la concursurile la care ai participat?
– Cea mai frumoasă ex­pe­rien­ță a fost anul trecut la Tuy­maada, în Iacuția. Deși rezultatul de atunci a fost puțin dezamăgitor pentru mine, am legat niste prietenii speciale acolo.
– Cum faci față emoțiilor?
– Prost. Nu am reușit încă să găsesc antidotul pentru emo­ții. Sunt uneori perioade în care, deși mă pregătesc intens, nu am niciun concurs, astfel nu știu unde mă situez, iar la primul concurs care vine după o asemenea perioada e destul de greu.
– Cât de mult contează spri­jinul profesorilor și al celor din jur?
– Mult. Nu vreau să exagerez, pentru că cel mai mult depinde de tine, dar e mult mai plăcut să știi că sunt oameni care te-au sprijinit și care se vor bucura pentru reu­șită, dar te vor susține în con­­tinuare chiar dacă nu reușești.
– În afară de matematică, ce alte hobby-uri ai?
– Nu am foarte mult timp pentru hobby-uri. Îmi place să socializez, să mă plimb, să ascult muzică, nimic foar­te special
– De ce crezi că majoritatea elevilor antipatizează matematica?
– Matematica are o fru­mu­se­țe aparte, dar o poți descoperi doar atunci când începi să înțelegi dedesubturile și legăturile despre care nu știai că există. Singurul mod în care poți ajunge însă la a­cestea este dacă treci prin ma­tematica de la școală. Ele­vii obișnuiți nu ajung prea des la aceste lucruri i­ne­dite pentru că găsesc in­trod­ucerea prea laborioasă, cred.
– Unde te vezi în viitor? Do­rești să studiezi mai departe în România?
– În viitor as vrea să rămân implicat în matematică. Nu m-am hotărât încă dacă voi studia în România sau în străinătate, dar momentan mă gândesc să revin în țară, chiar dacă îmi voi face studiile în altă parte.
– O ultimă întrebare. Au me­ritat eforturile pe care le-ai depus în toți acești ani?
– Pot spune că da. Pentru mi­ne cel puțin, răsplata nu constă doar în rezultatele de la olimpiadă.
Există anumite mici satisfacții în pregătirea de zi cu zi, care mă motivea­ză și îmi amintesc de ce fac ceea ce fac.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE