Ultima oră

Măsura progresului omenirii: înțelepciunea de pe facebook

MondialAud în jur că foarte multă lume renunță la televizor. ”N-am ce vedea, ce rost are, îmi fac numai nervi când îi văd iar pe ăia” – în mod paradoxal, motivele sunt aceleași ca pe timpul lui Ceaușescu, când aveam doar două ore de pro­pa­gandă pe zi.

”I got 989 channels of shit on the tv, to choose from”, ne avertizau îna­in­te de 1989 cei de la le­­gendara trupă Pink Floyd, și iată că aveau dreptate. Acum am ajuns la 24 de ore de pro­pagandă pe zi și zeci de canale la care nu ai ce vedea, decât din când în când câte un film sau un do­cu­men­tar mai răsărit.

Așa cum, de-a lungul a­ni­lor, semenii noștri din diferite epoci au renunțat la difuzor, la gazete sau la radio, acum a venit și rândul tele­vi­ziunii. În acest caz credem că nu a fost vorba de vreo ”cr­i­mă” comisă de progresul i­nexorabil al teh­nologiei, ci mai degrabă de o sinucidere.

Micul ecran, care a dominat ju­mătate de secol viața ro­mâ­ni­lor, fie că era vorba de pos­turile ungurești, sâr­bești și bulgărești de din­a­in­te de 1989 și până la mul­­­titudinea nău­ci­toare de canale, căci posturi nu pot fi numite, din ziua de azi, tele­vi­ziunea și-a semnat sin­gu­ră condamnarea. Și a­tunci ne îndreptăm spre computer, fie el și în va­ria­nta minimală, cea a te­­le­­fonului mobil deștept și plin de gadgeturi.

După ce ne săturăm de documentarele de pe youtube, ajungem ine­vi­ta­bil la ”limanul” rețelelor de socializare.

Cum acestea tind să devină, conform sta­tis­ti­ci­lor, prima sursă de informare a românilor, liberă și ne­cen­zurată, să vedem cu ce ofertă vin acestea pentru a ne putea îmbogăți orizontul.

În prin­cipal, de pe face­book, aflăm că diabetul se poate vindeca în trei zile, can­ce­rul, în cinci zile și de burtă scapi e drept mai greu, în trei săptămâni, dacă ai de dat jos 100 de kile. Și asta fără efort fizic, doar privind pe pereți și consumând dieta mi­nu­n­e, pe bază de brusture sau ceai de coada… calului.

Pen­tru restul a­fecțiunilor e su­fi­cient un p­a­har mare de apă, luat di­­mi­­neața pe sto­ma­cul gol. Mai aflăm că totul e pe bază de zodiac și feng shui, că e su­ficientă o incantație ”Om” și ai aura pozitivă asigurată pe o lună. Dar mai bine îți iei o pisică, pentru reglarea instan­te­nee a karmei! Postacii face­book ne ”in­for­mează”că miș­carea e­cu­­­me­nică este de fapt o tră­da­re a sfintei Orto­doxii.

Că, în afara lui Arsenie Boca, nu prea mai există sfinți valabili și că misiunea lui Putin e să salveze omenirea, chiar și cu de-a sila. Mai aflăm că piftia și pupatul moaștelor sunt bune, în timp ce vacci­nu­rile sunt rele, că așa a zis nu’ș ce actor american pe care l-a apucat brusc înțelep­ciu­nea la pensie, taman când era neglijat de presă în lipsa unui rol mai acătării.

Pentru cei care-și iau lumina de pe rețelele de socia­li­zare, e de necontestat faptul că dacii au fost înaintea tu­tu­ror, că ei vorbeau latina îna­intea ro­ma­ni­lor, chiar și misterioșii pași descoperiți de americani pe Lună erau ai lor! Facebook oferă servicii com­plete, de la profunzimea înțe­lep­ciunii orien­tale la di­ver­tis­ment. La primul capitol, în top sunt citatele din Osho, fără drept de autor, că săracu’ Osho a zis multe la viața lui și ori­cum nu le mai ține minte șirul. Iar la al doilea avem, desigur, bancuri cu blonde, cu mol­do­ven­ce și misoginism cât cu­prinde, dar cui îi pasă? In­ternetul este liber.

Și uite așa putem măsura progresul o­me­nirii, de la radio și gazetă, la ”în­țelepciunea” de zi, comprimată pe ecranul unui telefon mobil, ajuns inevitabil mai inteligent decât proprie­ta­rul!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE