Ultima oră

Marile bârfe nevinovate! Rebrănduirea indecenței la televizor

MondialDe ani buni, Antena 1 și Kanal D se laudă cu cifrele de rating și ies pe post cu diagrame colorate, care să le ateste supremația. Între timp, ”Un show păcătos” și-a schimbat denumirea în banalul ”Xtra Night Show”, spre deosebire de ”Wow Biz”. Siteurile de profil le furnizează nocturn titlul ”juicy” pentru știrilemondene de a doua zi.

La ”Wow Biz” s-a schimbat totuși ceva, și anume prezentatorul, Mădăplin Ionescu, proaspăt tătic, concentrându-se o vreme pe probleme familiale, lăsându-l pe Victor Slav să o antureze senzual pe Andreea Mantea. Deși, cu stângăcii, aceasta din urmă și-a intrat în rol, producătorii presupunând că la rodaj crispările inițiale se vor atenua, iar acest ”good looking boy” își va recăpăta aplombul. Problema este căp noile sezoane nu aduc nimic inedit în desfășurător și abordarea diverselor teme cu parfum de bârfă, de la cazuistica telenovelistică, la aceea cu impact social.

De pildă, Capatos și-a concentrat energiile începutului de sezon pe oarecare noutăți, dar bifând copios și reluări, precum cazul părintelui Pomohaci care a isterizat televiziunile de știri, locuri unde aste adorat sordidul, perpetuând în timp gloria OTV-istică. Așadar, în locul unor dezbateri sobre, la obiect, acestea împrumută elemente din recuzita bârfelor și delațiunilor, principala preocupare fiind antagonizarea conflictelor, doar pentru puncte de rating.

Domnul avocat Ionașcu, doctor în științe juridice și teologie, colaborator al regretatei Paula Iacob, se implică în cazuri de impact și scandal mediatic, sub masca onorabilității și respectabilității profesionale. Dubla sa pregătire, teologică și juridică, în cazul Pomohaci, ar părea la prima vedere avantajoasă, dar analizată în detaliu este totuși stânjenitoare, contribuind mult la notorietatea publică a domniei sale, care a îmbrățișat adesea chestiuni controversate, cu multiple dileme morale.

Nu știu ce-l împinge mai mult în luptă: onorariul sau atracția irezistibilă a gloriei catodice? Îl vedem la Capatos, la ”Acces direct”, îl auzim telefonic la aceste emisiuni sau la altele, desfășurându-și discursul nițel scolastic, arid și pledoariile oarecum emfatice în favoarea principiilor universale ale binelui, frumosului și adevărului, polemizând cu oponenții, de la ironie fină la sarcasm mușcător, cu rare și pedagogice enervări, urmate de replici strategice, alternând complimente cu imprecații, după cum îi dictează conjuncturile ivite pe parcurs.

Investigatorul Sorin Ovidiu Bălan, categoric și mai lipsit de nuanțe, are un stil un pic bolovănos (nu rudimentar), în intervenții, dar arțăgos din fire, când își iese din țâțâni este pus pe formulări și verdicte întemeiate adesea doar pe convingeri personale. Un alt personaj implicat în polemici publice, precum Luis Lazarus, are apariții ceva mai discrete în ultima vreme, compensate de supraexpunerile media ale doamnei Carmen Mitoșeru, cândva zglobie actriță de revistă, în show-uri alături de Puiu Călinescu, la ”Tănase”, astăzi posesoare de competențe extinse pe orice subiect.

La acest capitol, lecturile Monicăi Tatoiu sunt evident mai consistente, dar doamna ex profesoară și corporatistă are un patos și un elan devastator, ce copleșesc și sufocă însuși subiectul oricărei dezbateri. Este interesant că asistenții d-lui Capatos (Cătălin Bordea și colega sa de stand up comedy) sunt cumva inutili, sau au devenit între timp, deoarece problemele grave și cu impact social semnificativ nu pot fi relativizate prin replici, fie și haioase, care în context sunt de prost gust și total neavenite. Bineînțeles că nu și în cazul Marcel Toader, aflat la cel de-al șaselea / șaptelea divorț. Aici până și presupusa victimă se pune în situații grotești, reeditând în alte contexte versiunea jalnic mioritică a cazului Cernovsky și a rochiței pătate.

După vreo patru ani de conviețuire cu Maria Constantin, domnul Toader demască adulterul consoartei aducând în sprijin probele descoperite, totul sub demnitatea unui bărbat căsătorit și trădat în dragoste, oricât de supărat ar fi. Ultimele două despărțiri le-a validat la televizor, petrecând nopți albe și descriind detalii sordide. E drept că și ”partea adversă” a contracarat nu tocmai elegant, dar până la urmă, culoarea rufelor spălate iar și iar în public nu poate ieși imaculată. La această rundă de scandal, au participat în rol de comentatori Mara Bănică și diverse amice pretinse ori reale ale ”folcloristei” cu un trecut, suntem de acord, dacă nu deocheat, măcar discutabil.

Este tristă implicarea în ecuație a fiului din prima căsătorie al cântăreței, se pare neglijat multă vreme, care oricum nu avea ce să caute în noul story al divorțului care s-a mutat de la notar la tribunal, pentru a prelungi suspansul și a oferi ceva mai multă muniție presei de toate calibrele.

Dacă așa socotesc combatanții că își pot ”împrospăta” și actualiza imaginea publică (deși nici înainte nu au pierdut vremea, fiind invitați pe diverse platouri de emisiuni, ba chiar și concurente), în reality show-uri cu audiențe fluctuante, este o iluzie. Privitorii cu simț acut al discernământului i-au așezat în raftul cu mari rateuri ale prezentului în materie de profil public și îi vor ignora suveran. Ceilalți doar se vor amuza o vreme.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE