Ultima oră

Mania autoflagelării

Mondial”În loc să ne văicărim din cau­za unor fotbaliști mediocri, luați automat drept etalon na­țional al tuturor neputințelor noastre, mai bine ne-am mân­dri cu performanțele ro­mâ­nești, care nu au fost puține în aceste zile – câștigarea Cupei World Rugby Nations, titlul de vicecampioane mondiale ale fetelor de la gimnastica aero­bi­că, plus performanța Cătălinei Po­nor, campioană mondială la 28 de ani.

Cea mai bună hand­balistă din lume e Cristina Neagu, tot româncă, ea nu este re­prezentativă pentru țară?! În vi­ziunea îngustă a unora, nu­mai mediocrii de fotbaliști – ge­nerația actuală – reprezintă pro­filul ” tipic” al românului. La noi, doar dacă e cu minus se umflă și se dă publicității. Dacă e cu plus, se trece mai bine sub tăcere, sau se mini­ma­li­zează”.

Acestea sunt rândurile pe care le-am scris pe o rețea de so­cializare, ca primă reacție plină de năduf la oceanul de lamentări care a cuprins netul după un meci de Campionat Eu­ro­pean în care o țară balca­ni­că, Albania pe numele ei, ne-a învins la fotbal pentru prima oară în istorie.

Dincolo de con­tra­per­for­man­ța sportivă, m-a deranjat co­­rul vocilor care nu acuzau or­ganizarea slabă a echipei sau alte aspecte tehnice evidente, ci, vezi Doamne, întregul po­por român, care este defect din naștere.

Lamentările amplificate la nesfârșit pot constitui un ma­te­rial interesant pentru un studiu sociologic. Recunosc meteh­ne­le conaționalilor mei, dar nu sufăr de boala nihilismului, a celor care văd numai rele în fibra noastră. Singura deo­se­bi­re față de alte nații este in­cre­di­bila aplecare spre auto­fla­ge­lare pe care o au inclusiv co­le­gii din media, care se încă­pă­țâ­nează cu obstinație să nu vadă, cu orice preț, decât răul, pus ca ștampilă pe fruntea unei întregi națiuni.

Un negativism anormal care ascunde, diabolic, perfor­man­țele adevărate de care  nu ducem lipsă. Ca să rămânem doar în aria strictă a sportului, îmi amintesc cum perechea Da­niela Dodean / Elisabeta Sa­ma­ra care câștigase titlul euro­pean la tenis de masă și apoi E­lisabeta Samara la simplu anul trecut, erau „evidențiate’ ulti­me­le în buletinele de știri, după bancurile cu tatuații de la mai știu eu ce club obscur de fotbal, care nici n-ar visa la performanța gigantică a fetelor noastre. Sau cum Simona Ha­lep, care și-a depășit mult li­mi­tele fizice, era bălăcărită după ce nu mai era în topul tenisului mondial.

N-avem ochi pentru Oana Co­rina Constantin, care este noua campioană mondială la gimnastică aerobică – titlu ob­ținut pentru România, dar scoa­tem în evidență jenanta presta­ție a unui 11 expirat care, din nefericire, a reprezentat tot România. Ce e cu minus are pu­tere de adevăr, ce este cu plus trebuie băgat cu jenă, sub preș.

Mai îngrijorător este că regula autoflagelării se aplică în toate domeniile. Același trend malefic caută cu înver­șu­na­re valorile pentru a le po­negri, a le împroșca cu noroi, pentru a le aduce la nivelul zero pentru ca de acolo, de la ”înălțimea” unui orizont în­gust, să spună cu satisfacție: ve­deți, nu-i nimic de capul lor, și ei sunt șmecheri, șarlatani, toți sunt o apă și-un pământ!

Las concluziile pe mâna citi­to­ri­lor online, cei care au citit în premieră textul. ”Lucrurile de va­loare nu crează energie ne­ga­tivă, iar marii majorități îi plac înjurăturile. Nu ne place să ne lăudăm valorile, în schimb știm să înjurăm re­gește”, observa o doamnă pro­fesoară, fostă sportivă de per­formanță. Iar un medic adăuga cu amărăciune: ”dacă e cu plus, nu este vandabil, Maes­tre, în orice domeniu”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE