Ultima oră

Mâncare de mazăre cu pui și găluște

Mâncarea de mazăre cu pui și găluște de pâine (Semmelknödel), e un fel de mâncare complet, nu veți avea nevoie de nicio garnitură și nici măcar de pâine la masă. E un preparat moștenit din zestrea gastronomică a etnicilor germani din Banat, gustos cum nu pot spune, cu bucățele fragede și dulci care își împrumută una alteia gust, într-o singură cratiță.

Ingrediente

pentru mâncarea de mazăre cu pui:

  • 650 grame de mazăre proaspătă – în cazul meu – sau congelată
  • 600 de grame de bucăți de pui cu os și cu piele, eu am folosit aripioare, pulpe inferioare și superioare
  • 150 de grame de ceapă, tocată cubulețe
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 2 linguri de ulei (eu am folosit ulei de măsline, se poate folosi orice ulei vegetal cu gust neutru)
  • 700 ml. de supă de pui (se poate și cu apă, dar mâncare nu va fi chiar la fel)
  • 1 linguriță paprika dulce
  • 100 grame de smântână pentru gătit
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 frunză de dafin (opțional)
  • 1 vârf de cuțit de măghiran uscat (opțional)
  • sare și piper
  • 1 lingură rasă de făină, doar în cazul în care nu faceți și găluștele, care vor îngroșa suficient mâncarea

pentru găluștele Semmelknödel:

  • 150 de grame pâine, tăiată cubulețe
  • 120-150 ml. lapte călduț
  • ½ legătură de pătrunjel
  • 50 de grame de ceapă tocată foarte fin
  • 1 cățel de usturoi
  • 60 de grame de unt
  • 1-2 linguri de făină
  • 2 ouă
  • nucșoara rasă (opțional)
  • sare și piper

Preparare

1. Bucățile de pui se toaletează cu grijă, se zvântă cu șervete de bucătărie absorbante și se condimentează cu sare și piper.

2. Se alege de la început o cratiță sau o tigaie încăpătoare, la care să avem și capac, socotind că în aceasta va trebui să încapă toată mâncarea. Eu am folosit o cratiță largă de fontă, cu diametrul de 28 de centimetri și adâncimea de 8 centimetri. În vasul ales se încinge 2 lingură de ulei apoi bucățile de pui se rumenesc la foc mediu-iute pe toate părțile. Nu urmărim să le gătim complet în această fază, doar să prindă culoare, pentru că, așa cum spunea un contemporan, devenit deja clasic al bucătăriei internaționale (Gordon Ramsey), no color no taste. Pe măsură ce bucățile de pui se rumenesc, le scoatem pe o farfurie și încercăm să le păstrăm călduțe.

3. După ce am terminat cu rumenirea puiului, adăugăm în cratiță lingura de ulei rămasă și ceapa tocată, deodată cu usturoiul zdrobit. Presărăm de la început un praf de sare și călim ceapa pe foc mediu-mic, amestecând deseori și încercând să desprindem bucățelele rumene de pe fundul tigăii, până ce ceapa devine transparentă și se înmoaie bine.

4. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă la loc în cratiță bucățile de pui cu tot cu sucul pe care l-au lăsat pe farfuria în care s-au odihnit, se presară paprika și imediat se adaugă supă de pui (sau apa, dacă nu avem încotro) fierbinte, doar cât să le acopere. Se acoperă cu capacul și se fierbe puiul la foc mic timp de 10 minute (în acest răstimp vom pregăti găluștele de pâine, după cum veți citi la punctul 5). După trecerea celor 10 minute, se adaugă boabele de mazăre, frunza de dafin și măghiranul (dacă le folosiți) și se completează cu supă sau apă, cât să plutească mazărea iar puiul să fie aproape complet acoperit.

5. Pentru găluște, cubulețete de pâine (preferabil pâine mai veche) se pun într-un castron și se adaugă peste ele laptele călduț. Amestecăm și ne asigurăm că toată pâinea e umedă, dacă nu, mai adăugăm un pic de lapte și așteptăm un pic, să se absorbă bine.

Între timp, se pune pe foc o crăticioară mică în care se topesc 20 de grame de unt și se călește la foc mic ceapa (50 de grame) tocată foarte fin, până se înmoaie. 1/2 de legătură de pătrunjel se toacă foarte fin iar restul de unt (40 de grame) se topește, fără a-l înfierbânta prea tare.

6. Se adaugă peste pâinea înmuiată ceapa călită, răcorită puțin, restul de unt topit, ouăle, pătrunjelul verde tocat, sare, piper și nucșoară rasă (dacă folosiți). Se omogenizează bine și se frământă, trebuie să obținem un fel de ”aluat” ușor modelabil. Dacă e prea moale, se adaugă 1-2 linguri de pesmet iar dacă e prea vârtos, putem subția cu 1-2 linguri de lapte.

7. Cu mâinile umede, modelăm din compoziția pregătită la punctul anterior găluște rotunde cam de 4 cm. diametru, le dăm prin făină și le adăugăm în mâncarea care fierbe. Doar dacă e nevoie, după ce am adăugat toate găluștele putem completa lichidul din cratiță cu puțină apă fierbinte. Observație: practic, aceste găluște se pregătesc în răstimpul în care puiul a fiert fără mazăre, așa încât ele se adaugă la mâncare imediat după ce am pus mazărea și lichidul a reînceput să fiarbă.

8. Se acoperă cu capacul și se fierbe totul la foc potrivit timp de 10 minute, la jumătatea timpului întorcând găluștele în sos, după care vom fierbe în continuare fără capac. După ce au trecut cele 10 minute, atât mazărea cât și găluștele ar trebui să fie perfect gătite și fragede, evident, la fel și bucățile de pui. Se adaugă acum smântâna bătută în prealabil cu 2 linguri de apă rece și se mai dă totul într-un clocot. Se gustă mâncarea, se potrivește gustul cu sare și piper și se presară cu pătrunjel verde tocat, păstrând verdeață pentru a fi adăugată și în farfurie, în momentul servirii.

Observație: în cazul în care optați să nu faceți și găluștele, se îngroașă mâncarea adăugând 1 lingură rasă de făină la smântână, se omogenizează bine și se adaugă 2 linguri de apă rece apoi se adaugă în cratiță. Se amestecă bine și se fierbe până se îngroașă puțin. 

Se servește mâncare caldă, împărțind pe farfurii bucățile de pui, mazărea, sosul și găluștele, apoi presărând totul cu pătrunjel verde tocat.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE