Ultima oră

Madam Viorica și nea Nicu, o perlă în oglindă

MondialÎnceputul dezbaterii doamnei Viorica Dăncilă prin care se felicita “pentru ale­ge­rea acestei teme, de mare interes atât pentru Guvern, cât și pentru mediul de afaceri” și care continua prin a spune că “2019 este anul în care Guvernul a­cor­dă o atenție sporită pro­iec­te­lor de dezvoltare a Ro­mâniei, atât în plan local, regional și național” mi-a adus aminte de un discurs ținut de tovarășul Nicolae Ceaușescu în 1985, cu prile­jul realegerii sale în func­ția supremă de preșe­din­te al Republicii Socialis­te România.

Și tovarășul Nicu începuse izbitor de asemănător: “poporul nostru a votat pen­tru hotărârile Congresului al XIII-lea al partidului, pentru Programul partidului, pentru dezvoltarea economico-socială a patriei noas­tre în cel de-al optulea cincinal și pentru înaintarea ei fermă spre comunism”.

Ambii, la o distanță de peste 30 de ani, au acordat în discurs o atenție sporită proiectelor de dezvoltare, cu toate că acum pe pretendenta la fotoliul suprem al țării o cam contrazice realitatea. Nu se construiește aproa­pe nimic. Nu se reabi­litează, nu avem autostrăzi, spitale noi sau monumente istorice restaurate. Noi doar comandăm studii prin care concluzionăm că ”expertiza a arătat că…” și mai stăm câțiva ani până la următ­o­rul.

Dar, să revenim la com­parație și la marile realizări a celor doi, Nicu și Vio.

Vasilica-Viorica ne spune că “România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creșteri economi­ce din Uniunea Europeană. Eurostat și Institutul Națio­nal de Statistică ne-au dat recent din nou vești bune legate de creșterea Produsului Intern Brut. Avem a doua cea mai mare creștere e­conomică din UE, pe pri­mul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil, la care au contribuit aproape toate ramurile economiei.“

Nicu ne spunea și el cam același lucru: “Avem un pro­gram minunat. Reali­ză­rile de până acum, inclusiv cele din ultimul cincinal 1981-1985, demonstrează cu putere că între progra­mele și realizările noastre există o strânsă inter­de­pen­dență, că stă în puterea po­porului nostru ca, acționând în deplină unitate, sub conducerea partidului comunist, să realizeze cele mai îndrăznețe visuri și năzuințe de progres și bunăstare.“

Poate realizările de acum sunt pe hârtie, printr-un sertar încuiat și uitat de lume, dar adevărul este că suntem subdezvoltați și ne hrănim doar cu promisiuni.

Lăsând la o parte că cele două discursuri sunt asemă­nă­toare, cel mai recent fiind doar o adaptare modernă, doamna pretendentă a adus, involuntar, câte o diferență, pe ici pe colo, pentru care ar putea să fie taxată de către alegători.

Unul dintre porumbeii ieșiți din gură a fost “ăștia”, când s-a referit la depla­să­rile lui Iohannis în străi­nă­tate fără nicio dedicație pentru românii din diaspora, un limbaj care des­con­­sideră concetățenii ple­cați de nevoie.

Românii au avut și o ocazie de a se amuza pe incultura lui Dăncilă, când a fost întrebată care este aria cercului, moment comic ce nu l-ai fi văzut la Ceaușeșcu în vreo apariție scenică.

Se spune că Ceauşescu a fost punte între Asia şi SUA. Ei bine, noi am putea zice că Dăncilă este între Asia și Europa. Dacă Ceau­şescu a ajutat la aproprierea dintre SUA şi China, acesta având relaţii bune cu ambele ţări, dictatorul comunist ar fi intervenit şi ajutat la semnarea tratatului de pace dintre Vietnam şi USA, din ianuarie 1972, Dăn­cilă crede că “trebuie să avem o relaţie corectă cu China, bazată pe respect reciproc”.

Să fie karma care vrea să ne spună ceva? Să fi fost nea Nicu vreun model în viața lui Dăncilă?

Gafe în deplasările diplomatice in­ter­naționale au făcut ambii, prie­tenie cu vreo limbă străi­nă nu au legat niciunul, discursuri cu mari realizări la amândoi, iar “Lenuța” de acum e la fel de curioasă de numărul de întrevederi ale lui Iohannis, cum era Le­nuța lui nea Nicu când a fost invitata regelui spaniol, într-un castel și a început să umble noaptea prin camere, să deschidă pupitrele şi să umble în ele.

Asemănările între cei doi sunt prea multe și greu de ignorat și ele se pare că se tot adună.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.