Ultima oră

Lugojul votează duminică! Totul despre ziua alegerilor pentru preşedintele României.

În judeţul Timiş, pe listele electorale se află un număr de 617.612 persoane, dintre care 287.207 din Timişoara şi 41.000 din Lugoj

MondialDuminică, 2 noiembrie, românii sunt aşteptaţi să-şi aleagă un nou preşedinte, care va ocupa fotoliul de la Cotroceni pentru următorii cinci ani. Alegerile vin după ce actualul preşedinte este pe cale să-şi încheie al doilea mandat din două câte îi permite legea. Astfel, toţi cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Potrivit documentului emis de Autoritatea Electorală Permanentă, transmis Biroului Electoral Central la jumătatea lunii septembrie, în România sunt înscrişi în Registrul Electoral 18.313.698 de alegători cu domiciliu în ţară. În judeţul Timiş, pe listele electorale se află un număr de 617.612 persoane, dintre care 287.207 din Timişoara, persoane ce vor vota în 596 de secţii de pe raza judeţului. La Lugoj, se află pe listele electorale aproximativ 41.000 de cetăţeni cu drept de vot. Buletinele de vot se află depozitate în cadrul primăriei sub paza jandarmilor. Ca la fiecare scrutin s-au primit cu 10% mai multe buletine de vot decât numarul alegatorilor.

Pentru alegerile din noiembrie 2014 există mai multe noutăţi din punct de vedere al legii electorale, poate cea mai importantă fiind cea legată de desfiinţarea secţiilor speciale de vot. Astfel, orice român care nu se află în localitatea de reşedinţă în ziua votului, dar doreşte să îşi exprime dreptul legal de a-şi alege preşedintele, o poate face în oricare secţie de pe teritoriul ţării. Singura condiţie impusă de lege este ca alegătorul să declare pe propria răspundere că nu a mai votat într-o altă secţie.

Cum votăm?

Conform Biroului Electoral Permanent, cetățenii români cu domiciliul în România şi care se află în țară în ziua alegerilor își pot exercita dreptul de vot în baza oricăruia dintre următoarele documente: cartea/buletinul de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; pașaportul (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic); carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Votul începe la ora 7:00 dimineaţa, atunci când se deschid toate urnele din ţară. Fiecare alegător poate merge la vot la orice oră doreşte, însă nu mai târziu de ora 21:00, atunci când se închid urnele. Dacă se află în imposibilitatea de a se deplasa, românii care vor să îşi exercite dreptul la vot pot chema urna mobilă. Deplasarea urnei mobile se realizează doar cu ajutorul unei echipe formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, alături de reprezentanții MAI.

Votantul trebuie să se prezinte la secţia de votare de care aparţine cu actul de identitate. După ce se verifică dacă alegătorul se află pe lista electorală, în baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă, alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „Votat”. Alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ştampila „Votat” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care care doresc să îl aleagă.

Potrivit legii, vor fi considerate nule buletinele de vot care nu poartă ştampila de control a biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot având alt model decât cel legal aprobat sau la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere ori în afara acestora. Potrivit Prefecturii Timiș, în județ au ajuns 678.449 buletine de vot, 2.980 de ștampile cu inscripția „Votat”, precum și în jur de 612.500 de autocolante.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE