Ultima oră

Lugojul investeşte milioane de lei în patrimoniu

MondialNumit oraș cultural și capitală spirituală a Banatului, Lugojul a pierdut, rând pe rând, o serie de clădiri reprezentative.

Noii proprietari le-au adus modi­fi­cări care nu mai au nimic de-a face cu originalul, deci imobi­le­le, sau o bună parte din ele, pot fi considerate iremediabil pierdute.

”Înainte de a veni eu primar, multe dintre clădirile emblematice ale Lugojului au fost scoase la vânzare. Aici mă re­fer la Casa Muzicii, Casa Per­sonalităților, fosta Casă a Pionierilor – actualul Club al E­le­vilor, Policlinica, fosta Pre­fec­tură, fosta Casă de Cultură a Municipiului și câte altele! Acestea ar fi putut deveni azi o emblemă a orașului și ar fi putut fi incluse într-un circuit turistic al Lugojului. Este foarte ușor să vinzi, ceea ce alții s-au chinuit să facă, cu gândul ca Lugojul să arate ca un oraș european”, a declarat Francisc Boldea, primarul municipiului.

Edilul șef spune că, în ceea ce îl privește, readucerea clădirilor istorice în patrimoniul primăriei este o prioritate:

”Am reușit cu cazarma de pe Banatului, am reușit cu clădirea Poliției, am reușit cu clădirea în care se află acum pașapoartele și evidența populației din Piața Drăgan nr. 5, la fel am reușit cu clădirea cu etaj de lângă și cea pentru Relații Interna­țio­na­le. Am reușit să recuperăm cinci apartamente pe Splaiul Cotu Mic. Mă bucur mult că am readus în patrimoniu Casa Bredicenilor, că am reușit să reabilităm bisericile, Biblioteca Municipală, Primăria, să redăm circuitului cultural cinema­to­gra­ful, muzeul și teatrul, într-o altă formă, complet renovate”. La această listă se poate a­dău­ga și fostul Penitenciar.

1.800.000 de lei, pentru Piața Drăgan

După reabilitarea celor trei clădiri care adăpostesc Poliția, Evidența Populației și Relațiile Internaționale, lucrările de restaurare ale Pieței Drăgan vor continua cu Casa Epstein (clădirea ”Bumbacul”). Segmentul dintre ”Femina” și ”Matcon” va rămâne doar pietonal.

Pe strada Avram Iancu, de la ”Femina” la Poliție, și de la ”Flanco” la fostul Expres. Locatarii și cei care dețin terase au primit de două ori notificări în vederea reabilitării fațadelor.

”Ce depinde de noi facem, ce depinde de alții, încercăm să îi determinăm să facă”, a spus primarul.

Clădire stil Art Nouveau

Următoarea clădire din Piața Drăgan, care va fi reabilitată din fondurile Primăriei Lugoj, este clădirea fostului magazin ”Bumbacul”, cunoscută de lugojenii cu vechime drept Casa Epstein.

”Printr-o minune a scăpat să nu fie vândută și aceasta, fiind pe listă la Legea 550. Vom reface și această clădire, pe bază de proiect, cu respec­tarea aspectului original. Pentru aceasta avem prevăzută suma de 300.000 lei de la buget”, a­ra­tă edilul șef.

Despre acest imobil ne dă detalii muzeograful Oliviu Gaidoș, de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din Lugoj.

”Este o clădire în stil Art Nouveau, care a aparținut familiei Epstein. Clădirea a fost ridicată în anul 1909 și a fost construită de Sandor Epstein. Avea la parter un magazin de mode, de pânzeturi și confecții. Ulte­rior, casa a aparținut lui Martin Epstein, care a deținut-o până în anul 1948. Lugojenii îi spu­neau Steaua Albastră sau Stea­ua Vânătă, cum am mai găsit în unele traduceri”, spune O­li­viu Gaidoș.

Interesat de “fi­zio­­nomia” oraşului, Gaidoș și-a dedicat lucrarea de licenţă dezvoltării pieţei centrale din Lugoj, actuala Piaţă J. C. Dră­gan. A tratat evoluţia urbană a a­cestei pieţe, cu clădirile şi ma­ga­zinele sale, de la cele mai vechi timpuri din care au existat documente şi până în 1950. A urmat tema de maste­rat, pe care a dedicat-o aceluiaşi su­biect, dar în perioada dualistă a Imperiului Austro-Ungar, între 1867 şi 1914.

Vitrine de epocă

Această frumoasă clădire a Lugojului este una din puținele care apar pe o carte poștală litografiată, aflată în posesia pasionatului colecționar dr. Dan Traian Demeter.

”O carte poştală foarte im­por­tantă este cea cu fosta clădire Bumbacul, expediată în 1922 de către proprietarul Alexandru (Sandor) Epstein. Magazinul se numea Steaua albastră – anticipând cu decenii înainte actualul drapel al Israelului, pentru că domnul Epstein făcea parte din mişcarea sionistă. Cartea poştală, care avea imprimată steaua res­pec­ti­vă, este una din puţinele li­to­grafii ale Lugojului de epocă, cu certă valoare cartofilă, dar şi documentară”, ne declara dr. Dan Traian Demeter.

În ce ne privește putem a­dău­ga că este una din puținele clădiri rămase în patrimoniul Primăriei și care a fost ferită de distrugerea frumoaselor vitrine de epocă, cu nervuri de lemn, specifice magazinelor lugojene de la 1900.

Sperăm ca toate aceste elemente să fie puse în valoare de restaurarea i­mo­bilului.

După sediile Poli­ției, Evidenței Populației și Re­lațiilor Internaționale, Casa Epstein este al patrulea imobil din piața istorică a Lugojului care va fi restaurat de municipalitate.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE