Ultima oră

Lugojul între cultură şi gunoaie… înconjurat de neputință

MondialImaginea de capitală cul­tu­ra­lă a Banatului atribuită Lu­gojului, oraş care de vreo câţiva ani se vrea cu in­sis­ten­ţă şi unul european, este ştirbită de o altă scenă, mai puţin profundă, dar foarte dău­nătoare, cea a de­po­nee­lor de gunoi neautorizate, ce sunt presărate în jurul mu­nicipiului de pe Timiş şi lângă căile de acces în urbe.

Fenomenul, căci aruncarea resturilor sau a molozului la marginea oraşului este o practică constantă, nu poate fi sub nici o formă, dacă  nu eradicat, măcar limitat.

De­gea­ba s-au cheltuit bani mu­nicipali cu igienizarea gro­pilor de gunoi apărute la în­tâmplare, degeaba a fost pu­să Poliţia Locală să o­preas­că aruncarea deşeurilor pe terenurile virane şi să dea amenzi celor surprinşi că-şi descarcă resturile de prisos la marginea oraşului, de­gea­ba s-a făcut apel la bunul simţ prin numeroasele ca­zuri semnalate public, ghe­­nele neautorizate au con­ti­nuat să existe, refăcându-se după fiecare acţiune de “dez­afectare”.

Nici introd­u­c­­erea containerelor pentru adunarea selectivă a deşeu­rilor şi nici scutirea de taxă pentru molozul produs în gospodării, în cantitate de până la un metru cub, nu a reuşit să limiteze numărul gropilor de gunoi ilegale şi cantitatea strânsă în jurul oraşului, chiar şi la capăt de străzi, cum e cazul pe Gheorg­he Lazăr sau în Balta Lată.

Camere video de pază la gunoi

De curând, Poliţia Locală Lugoj a avansat o propu­nere, ca principalele ieşiri din oraş şi punctele cele mai cu­nos­cute pentru aruncarea gu­noaielor să fie suprave­ghea­te video.

”Pe raza mu­nicipiului se arun­că gu­noaie pe tot parcursul a­nului. Am propus să se mon­teze camere de luat vederi cu rezoluţie mare şi cu trans­mi­tere automată pe internet. A­cest lucru a fost im­ple­men­tat şi în Timişoara şi are succes. Noi ne facem treaba, dar nu putem să fim peste tot cu personalul pe care-l avem. Camerele pot fi folosite peste tot. Noi dăm amenzi! Chiar şi ieri (n.r: 4 aprilie) am prins pe cineva pe drumul către V.V. Delamarina. Dar repet, lo­cu­ri­le unde se aruncă gunoaie sunt atât de multe, că nu pu­tem fi peste tot”, ne-a declarat Florin Dumitru, şeful Poliţiei Locale Lugoj.

Conform unei hotărâri de consiliu, amenzile pentru cei care aruncă deşeuri în locuri nepermise pornesc de la 500 de lei şi ajung până la 2.500 lei. Pentru a reduce feno­menul, Poliția Locală a ales ca modalitate de pe­na­li­za­re varianta maximă a su­mei.

Primăria agreează ideea

Ideea supravegherii video este agreată de administraţia municipală, care inten­ţio­nea­ză să aloce banii necesari în acest an, la una din rec­tif­i­cările de buget care vor urma.

“Fără ajutorul şi înţelegerea oamenilor nu se pot elimina gro­pile de gunoi ne­au­to­ri­za­te. Nu putem să plătim tot timpul când apare câte un mor­man de gunoi la mar­gi­nea oraşului. Pe de altă parte, este nevoie ca Poliţia Locală să-şi facă treaba mai bine. Varianta cu camerele video este bună şi va trebui să vedem cum o să facem să fie şi eficientă şi vom pre­vedea o sumă de bani pentru acest proiect, dar în acelaşi timp va trebui să punem mai mare accent pe amendarea celor care nu înţeleg să renunţe la a arunca gunoiul pe câmp”, a punctat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Montarea containerelor, întârziată

După ce în 2016 ad­mi­nis­tra­ţia locală a finanţat un pro­iect de achiziţionare a 71 de containere pentru adu­na­rea selectivă a diferitelor categorii de deşeuri (sticlă, metale, carton), pentru acest an este prevăzută com­ple­ta­rea cu tot atâtea containere pentru a fi amplasate în toate cartierele din oraş. În aceste zile se lucrează şi la a­me­na­ja­rea primei rampe, situată la Izvorul de la Tapia, unde vor fi puse primele două containere de câte 20 tone, pentru depozitarea mo­lo­zu­lui.

“Consider că noi am luat măsuri să limităm aruncarea gunoiului la întâmplare. A­nul trecut am pus containere pentru selectarea deşeurilor în cartierele de blocuri. Sunt eficiente şi acum vrem să dublăm numărul acestora. Tot pentru a scăpa de gu­noaiele de  la marginea o­­ra­­şului, lucrăm la am­pla­sa­rea containerelor de moloz. La fiecare din cele patru puncte pe care le-am stabilit la ieşirile din oraş trebuie să a­menajăm o platformă be­to­na­tă să le putem prelua cu ca­mionul. În săptămânile ur­mă­toare vom avea deja am­plasat primul punct de mo­loz aproape de Tapia, la izvor, ca oamenii să aibă unde să arunce şi molozul”, a explicat Francisc Boldea.    

Societatea de salubrizare a municipiului ”Salprest” tre­bu­ia să se apuce de montarea acestor containere încă de luna trecută, însă treaba s-a amânat din cauza întârzierii votării bugetului local. ”S-a întârziat, pentru că nu am avut buget local. Până la mijlocul lunii aprilie, treaba va fi rezolvată”, a afirmat Mircea Ghera, director Sal­prest Lugoj.

Pe lângă a­­ceastă explicaţie, mun­ci­to­rii firmei au fost ocupaţi şi cu cu­ră­ţe­nia de primăvară. Sâm­­bătă, 1 aprilie, aproape toată ziua, oamenii au făcut ”bec” şi marginile drumului dintre Lugoj şi Măguri. La nici o zi, pet-urile, tuburile de suc şi de bere, inclusiv pungile menajere, au rea­pă­rut pe şosea şi la Izvor.   

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE