Ultima oră

Lugojul, îngropat în moloz de proprii locuitori

MondialImaginile dezolante cu par­cu­rile neîngrijite şi gră­me­zile de materiale rezultate din demolări împrăştiate pes­te tot reprezintă pata per­manentă pe pretenţiile de civilizaţie ale unei so­cie­tăţi care pare că nu poate schimba eternul peisaj pes­triţ al ultimilor ani. Nici ac­ţiunile repetate ale au­to­ri­tă­ţilor de curăţare a zonelor a­fectate şi nici apelul la buna creştere a locuitorilor nu a dat rezultate.

Cei mai mulţi desconsideră total orice re­gulă de bun-simţ faţă de se­meni şi de mediul în­con­ju­ră­tor ş­i “împrospătează” me­reu, în special locurile de la ieşirile din oraş, cu o di­versitate de resturi rezultate în urma activităţilor din gos­podării. O mare pro­ble­mă a Lugojului o reprezintă resturile din demolări, re­novări sau construcţii.

Si­tua­ţia se accentuează o dată cu încălzirea vremii, pri­mă­vara şi ţine până toamna, când lucrările de construcţie sunt în toi. Terenurile virane de la marginea oraşului sunt preferate pentru aruncarea bucăţilor de tencuială, mor­tar, beton, cărămidă distrusă sau obiecte sanitare scoase din uz dar nu sunt ocolite nici malurile Timişului.

A­proape în totalitate molozul din casele lugojenilor a­jun­ge împrăştiat pe câmp, în vecinătatea drumurilor si­tua­te la ieşirile din oraş.

De când au fost desfiinţate punc­tele centralizate de co­lec­tare a deşeurilor din car­tie­rele de blocuri, molozul este transportat cu sacii afară din oraş, unde fiecare îşi alege un loc de des­căr­care. Fie că vorbim de dru­mul Hezerişului, drumul O­lo­şagului, drumul Bu­zia­şu­lui, sau veşnicul deponeu de pe malul Timişului, din a­propierea izvorului de la Ta­pia, peste tot acelaşi a­mes­tec.

Chiar dacă munici­pa­li­tatea oferă servicii gratuite de colectare a deşeurilor din activităţi de recondiţionări-construcţii, în acest an so­cie­tatea Salprest nu a primit nici o solicitare pentru ridi­ca­rea molozului, în tot acest timp zeci de grămezi fiind răs­pândite în jurul Lu­go­ju­lui.

“În 2016 nu am avut nici o comandă de la per­soa­ne private pentru a ridica tot ceea ce rezultă din rea­menajări de locuinţe. Nu în­ţe­leg de ce oamenii preferă să arunce molozul pe câmp, sau pe marginea drumului, la ieşirea din oraş, când noi ridicăm gratuit până la un metru cub. Mai ales la blo­curi unde oamenii îşi re­no­vea­ză o cameră sau o bu­că­tărie nu se adună cantităţi foarte mari şi printr-o co­man­dă telefonică la nu­mă­rul 0256 352 834 sau direct la sediul nostru din Ştrand putem să venim să luăm gunoiul. Aşa este mai uşor şi pentru proprietari şi nici nu se mai depune la în­tâm­plare pe câmp. Altfel e foar­te dificil să curăţăm fiecare loc unde cineva aruncă gu­noi. Ani de zile s-a a­run­cat la ieşirea spre Victor Vlad Delamarina, s-a pus şi pa­ză şi tot timpul a trebuit să ducem buldozerul să ni­ve­leze, volă, camioane. Sunt costurile foarte mari, dar dacă oamenii ar înţelege şi ar solicita către Salprest să ridice tot ce vor să a­runce, atunci problema asta a gropilor neautorizate de la marginea oraşului s-ar re­du­ce”, a explicat inginerul Mir­cea Ghera.

În încercarea de a controla şi micşora can­tităţile de moloz dever­sa­te în jurul Lugojului, mu­nicipalitatea lugojeană va introduce în următoarea pe­ri­oadă pe teritoriul oraşului con­tainere de 20 de tone destinate special colectării deşeurilor din construcţii. În total vor fi achiziţionate un număr de şase containere care vor fi amplasate în zo­na cartierelor de blocuri, fiind prevăzut un buget de 400.000 de lei.

“Primăria a comandat deja containerele pentru resturile din con­struc­ţii. Ele trebuie să so­sească în perioada asta şi i­me­diat ce ele sunt livrate noi le vom aplasa în teren. Sperăm să nu mai avem în continuare probleme cu deşeurile so­lide din afara oraşului”, a spus Mircea Ghera.

Dacă sistemul va funcţiona, nu­mă­rul con­tai­nerelor va pu­tea fi su­pli­men­tat în anii ur­mători.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

3 Comentarii on Lugojul, îngropat în moloz de proprii locuitori

  1. Nu e gratis . Acum am sunat . 100 lei metrul cub .

  2. Si eu am sunat la salprest pentru gunoi de tipul asta, au inceput sa ma ia cu conctractul, ca trebuie prima data reinoit, cine sunt eu, de ce nu suna proprietarul, e mijlocul lunii, sunati la incepul luni viitoare. Pai asa nu merge Salprestule, vreti bani sau nu? Si unde duceti voi gunoiul asta, ca daca sun la groapa de gunoi imi va spune ca ei doar gunoi menajer colecteza. Unde duce Salprestul gunoaiele altele decat cele menajere?

  3. Pai in orice tara exista un loc unde se recolteaza molozul precum si alte deseuri rezultate din demolari si restructurari de imobile dar aceasta se face irganuzat in locuri special amenajate si strict controlate si bineinteles se plateste o mica suma de bani pt asta ! La noi de ce nu se poate o astfel de structura?

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE