Ultima oră

Lugojul cu puşcărie, în loc de oameni în chirie

MondialProblemele cauzate de si­tua­ţia din penitenciarele ro­mâ­neşti, unde condiţiile sunt jalnice, iar deţinuţii dorm şi pe sub paturi, i-au pus pe jar pe cei care ad­mi­nis­trează acest domeniu, de la magistraţi la poliţişti. Pen­tru a decongestiona în­chi­so­rile existente, aceştia văd ca soluţie înfiinţarea al­to­ra în unităţile militare a­bandonate de M.Ap.N.

Prin­tre localităţile enu­me­ra­te de Marius Vulpe, di­rec­to­rul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se află Re­şiţa, Galaţi, Tecuci, Râm­ni­cu Sărat, Piatra Neamţ, Lunca de Sus din Harghita, Sighişoara, Aiud şi… Lu­goj.

„S-au făcut evaluări vi­zua­le de către directorii de pe­nitenciare de pe raza unde se află acestea şi în pre­zent nu pot fi folosite pen­tru cazarea deţinuţilor. (…) Necesită investiţii, ne­ce­sită reparaţii, unele dintre ele necesită defrişări de arbori pe circa 80% din su­pra­faţă. (…) Unităţile mili­ta­re sunt din Reşiţa, Lugoj, Galaţi, Tecuci, Râmnicu Să­rat, Piatra Neamţ, Lunca de Sus din Harghita, Si­ghi­şoa­ra şi Aiud. Este necesară ex­per­ti­zarea tehnică a acestor spa­ţii pentru stabilirea gra­du­lui clar de uzură, de re­zis­tenţă şi de stabilitate. Este necesară transformarea a­ces­tor spaţii, care pre­su­pu­ne lucrări ample de con­strucţii şi de instalaţii prin investiţii şi intervenţii”, a declarat Marius Vulpe.  

Investiţie de durată

Conform calculelor spe­cia­liş­tilor din sistemul pe­ni­ten­ciar, ar dura circa 3 sau 4 ani pentru a reuşi să aducă aceste spaţii la standardul mi­nim de cazare a deţi­nu­ţi­lor. La Lugoj este vizat cel pu­ţin cu unul din cele două pa­vilioane de pe strada Ti­mi­şoarei, unde în trecut a funcţionat U.M 01140.  La un calcul scurt, acolo pot fi ca­zaţi liniştit sute de de­ţi­nuţi. Dormitoarele care găz­d­uiau militarii în termen a­veau o capacitate de 25 de pa­turi suprapuse şi erau mi­nim trei pe fiecare etaj, blocurile având patru etaje. A existat cantină, încălzire centrală, dar în prezent totul este în paragină. Admi­nis­tra­ţia locală nici nu vrea să au­dă de închisoare în m­u­ni­cipiul de pe Timiş.

“Nu va fi nici o puşcărie la Lugoj, în fostele unităţi mi­litare. Toate zvonurile sunt poveşti. Cu noi nu a vor­bit nimeni despre acest lu­cru. Fosta unitate de in­fan­terie ne-a fost predată nouă şi nu mai poate fi lua­tă. S-au construit case pe te­re­nul unităţii, urmează să fie finalizat şi blocul de lo­cu­inţe de sociale în care Pri­m­ăria a investit banii, aşa că nu se va face nimic ac­o­lo”, ne-a spus primarul Fran­cisc Boldea.

Puşcărie păzită de militari

Noua puşcărie ar trebui să funcţioneze chiar în veci­nă­ta­tea actualei unităţi mi­li­ta­re de pe Timişoarei, însă re­pre­zentanţii acesteia nu au vrut să comenteze situaţia, deşi dacă va fi închisoare, cele două unităţi vor fi des­păr­ţite doar de un gard, pă­zit de soldaţii angajaţi prin contract.

Conform acestora, unul dintre pavilioane, cel de lângă punctul de control de la U.M 01140 nu a fost a­lo­cat Primăriei Lugoj, la fel cum s-a întâmplat cu cel din a­propierea liniei ferate. Astfel, A.N.P ar avea la dis­poziţie doar un bloc întreg şi sute de metri pătraţi pen­tru a mai drege problema. Lu­­go­jul a mai avut în­chi­soa­re în perioada când a fost re­şe­dinţă de raion, până la re­or­ga­nizarea admi­nis­tra­tiv te­ritorială din 1968. Pe­ni­ten­ciarul din Lugoj era destinat pentru deținuții de drept co­mun, deși la această ca­te­go­rie erau incluși și cei închiși pentru convingerile lor po­li­ti­ce, înainte de 1990. Pe­ni­ten­ciarul era dispus pe trei ni­vele și subsol, în clă­di­rea Pa­latului de Justiție.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE