Ultima oră

Lugojul atacă cenuşiu sezonul estival! Gunoaie şi gropi, mascate de flori

MondialLugojenii sunt tot mai ne­mul­țumiți de modul în care arată Lugojul, după ani de zile în care au fost mândri de “mărețele realizări”, atât pe parte de infrastructură, cât și pe parte arhitecturală.

Anul acesta, parcă totul s-a blocat și sunt vizibile proble­mel­e prin care trec cele două firme aflate sub tutela Consiliului Local – Salprest și Me­ridian. Bulibășeala adu­nă­rii gunoaielor de toate ti­pu­rile creează în continuare mari probleme de salubritate în tot orașul, dar mai ales în cartierele de blocuri, unde este o concentrare mai mare de locuitori.

Reducerea zilelor de adunare a gunoiului menajer, pasarea de la o firmă la alta a colectării deșeurilor re­cic­labile, dar și slaba implicare a autorităților locale atât în interiorul municipiului cât și în exterior, în ceea ce privește activitatea de cură­țe­nie, au transformat orașul, aproape, într-o groapă de gu­noi cu peisaje dezolante și mirosuri stricate.

“Este de­zastru cu gunoaiele. Lugojul nu a fost niciodată atât de mur­dar. La blocuri e jale. Gu­noa­iele sunt peste tot, s-au activat din fostele puncte de colectare comună. Nici pe străzile din oraș nu e mai bine. Coșurile stradale sunt de cele mai multe ori pline și în multe cazuri distruse, cu partea de jos spartă. Nu știu ce fac cei de la primărie, chiar se fac că nu văd. Au tot spus că schimbă coșurile pe străzi, dar nu au făcut nimic. Rușine!”, a spus Maria O. o pensionară din Micro III.

Gândire proastă

Principalele probleme cu colectarea gunoaielor revendicate de cei care locuiesc la blo­curi sunt atribuite numă­ru­lui total insuficient de pubele, atât pentru gunoiul me­najer, cât și pentru deșeu­ri­le reciclabile, dimensiunilor nepotrivite pentru contai­ne­re­le de resturi selective, frec­ven­ței reduse de adunare de la trei la două zile pe săp­tă­mână pentru gunoiul menajer, lichidelor murdare și urât mirositoare care se scurg din mașinile care încarcă gunoiul și comportamentului neprie­te­nos al personalului care ma­nipulează containerele.

“Consider că s-a pornit prost de la început. Salprestul la blocuri ne lua de trei ori pe săptămână și nu am avut pro­bleme. Acum ne ia de două ori menajerul și tot timpul este depășită capacitatea și se aruncă pe jos. Pe de altă parte ne-au pus la o scară de 20 de apartamente o pubelă pentru cartoane și pet-uri la fel ca la blocurile cu 10 a­par­tamente. Mai mult, au luat și țarcurile pentru pet-uri. Păi cum să ajungă un singur container de 240 de litri, cum zic ei, la atâta lume? Din trei – patru ambalaje de cartoane se umple, unde să mai pui? Normal că lumea lasă pe jos, că nu au unde. Acum a venit căldura și temperaturile vor crește și mai mult, miroase ca la groapa de gunoi. Este și mai rău în zilele când se ridică menajerul, mașinile care vin nu sunt ermetizate, curge mizeria din ele. Chiar nimeni nu vede că sunt probleme, nimeni de la primărie nu simte cum miroase? Sunt aproape două luni de când avem altă firmă și lucrurile în loc să se îmbunătățească s-au schimbat în rău. Cât mai trebuie să suportăm situația asta? Toată lumea este iritată. Ne-au spus că nu selectăm cum trebuie, dar oamenii, în primul rând, nu au suficiente pubele în care să se facă selecția. Nu mai vorbesc de moloz, când faci o renovare. Unde să îl pui? Nu au pus nici un container de care au zis. Numai declarații la televizor și camera de luat vederi aiurea prin oraș. Au prins pe cineva cei de la Poliția Lo­ca­lă, când aruncă gunoiul în locuri nepermise? Se umplu câmpurile și malurile de resturi de la demolări. Trebuie să se facă o organizare se­ri­oa­să nu doar așa schimbăm firma, că vrea cineva și le luăm banii la oameni indife­rent cum se face treaba. E e­vident că salubrizarea în oraș, dar și în afara lui e scăpată de sub control”, a spus Ion Mun­teanu din Lugoj.

Curățenia e pe vine!

Deși în ultima perioadă pro­ble­ma curățeniei în cartiere a fost semnalată des, au­to­ri­tă­țile susțin că orașul arată bine în general, cu mici sincope în cartiere, dar și acestea vor fi rezolvate.

“Probleme cu gunoaiele avem în câteva cartiere de blocuri, cum e în Micro IV, unde o asociație nu a vrut să semneze contrac­tul cu noul operator. La case, activitatea de salubrizare se desfășoară bine. Acum am sem­nat contractul cu Salprest-ul pentru salubrizarea domeniului public și cred că vom avea curățenie în oraș”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Realitatea din teren arată, însă, contra­riul, și este greu de crezut că situația se va îmbunătăți în perioada următoare.

Gunoa­ie­le sunt la tot pasul și riscăm să ajungem ca în urmă cu peste un deceniu, înaintea introducerii europubelelor, când vechile containere, pline până la refuz, erau înconjurate de deșeuri pe zeci de metri pătrați.

Și acum, cine vine din­spre Timișoara este întâmpinat de “clopote” galbene, verzi și albastre, care dau pe-afară de sticle, pet-uri sau cartoane. Unul dintre cele mai elocvente exemple este chiar în fața Sălii de Sport “Ioan Kunst Gher­mă­nes­cu”, de pe strada Ti­mi­șoa­rei, unde vin sportivi din toată țara.

“Nu le mai ridică nimeni! Și sunt puse parcă intenționat chiar aproape de voleibalistă, care parcă întin­de mâna spre ele. Puteau să le așeze măcar în spatele sălii, către blocuri, decât să fie la vedere și să ne facem de tot râsul”, ne-a spus revol­tat Sorin B, locuitor pe splaiul 1 Decembrie.

Plombări cu nemiluita

Nici pe partea de drumuri nu stăm bine. Lucrările la bran­șamente, care se efec­tuea­ză în Micro IV, lasă în urma lor adevărate tranșee, într-un cartier și-așa sufocat de mașini și drumuri înguste.

În Micro III s-au cârpit câteva gropi, dar șanțul care traver­sea­ză drumul, prin fața Blocului 38, a rămas tot ca în urmă cu trei ani.

În plus, aproape că nu mai există stradă în oraș fără a nu avea măcar cinci plombe, majoritatea cauzate de avariile la rețelele de apă, la care se lucrează de ani buni.

“Continuăm lu­cră­rile și în perioada ur­mă­toa­re, atât pe partea de as­faltări, cât și pe partea de ștrand, cazarmă și bran­șa­men­te în Micro IV”, ne-a mai transmis primarul Francisc Boldea.

Lucrările con­ti­nuă și în Parcul Gării, aflat vizavi de două din principa­le­le puncte de intrare în municipiu: Stația CFR și Drumul Reșiței.

Cel mai probabil, lugo­jenii vor apuca să se relaxeze la iarnă, când crengile pomilor fără frunze vor oferi o umbra suficientă, pentru a ne proteja de caldul “soare cu dinți”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE