Ultima oră

Lugojenii, puşi sub urmărire! Sunt datori la buget cu 5,5 milioane de euro

MondialRestanțierii înregistrați cu sume mari de bani, de achitat către bugetul local al Municipiului Lugoj urmează să fie dați publicității de către primărie.

Lista cu cei care au acumulat datorii substan­țiale la impozitele pe terenuri, clădiri, mașini, a­menzi și taxe locale a fost în­tocmită și va fi afișată la avi­zie­rul Pri­măriei Lugoj, dar și pe portalul electronic al insti­tu­ției administrative a municipiului.

Publicarea se va face trimestrial. Cei ale că­ror datorii vor fi făcute pu­blice trebuie să se încadreze în termenii specificați în ultima hotărâre de consiliu local aprobată.

Plafonul pentru publicarea listelor debitorilor persoane fizice și juridice care înregistrează o­bli­gații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații a fost votat la ședința ordinară a lunii trecute, care a avut loc în 31 mai.

Proiectul, în forma propusă de ad­mi­nistrație, a fost susținut de 13 dintre consilieri locali, a­par­ținând formațiunilor po­li­tice PSD, ALDE și PMP. Nu și-au dat girul cinci consilieri, reprezentând PNL, USR și independentul Marius Martinescu.

În proiectul pre­zen­tat de executivul local se prevede publicarea celor care înregistrează restanțe por­nind de la 10.000 de lei, în cazul persoanelor fizice și 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Consilierul local Bogdan Bli­dariu de la PNL, a propus pentru “tran­sparență totală” ca plafonul să plece de la 500 de lei pentru persoane fizice și 1000 de lei pentru firme, amendamentul fiind însă respins de coaliția majoritară PSD-ALDE și PMP.

“Orice om are o datorie, unii au 7 lei, 10 lei sau 300 de lei. Să îi publicăm pe toți înseamnă un volum foarte mare de mun­că, necesită să dublăm personalul. Săptămânal trimi­tem 2000-3000 de notificări. Sunt 11.000 de restanțieri cu diverse sume la persoane fizi­ce și 700 de persoane juridice. Noi am propus să publicăm 150 de persoane fizice și 25 juridice cu sume mari”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Firmele, pe primul loc

Su­ma totală pe care Primăria o are de încasat de la debitori se ridică la aproximativ 5,5 milioane de euro. Cel mai mult datoreză persoanele juridice. O mare parte din sumă o reprezintă penalitățile.

“De la persoanele fizice avem de recuperat circa 12 milioane de lei, iar de la societăți comerciale 13 milioane de lei. Pen­tru recuperare sunt mai multe faze de lucru. Avem în­științări, notificări, somații, do­sare în instanță. Se cheltuie mult cu corespondența și este multe de lucru cu urmărirea celor care nu plătesc. Propunerile care au fost făcute pentru publicare sunt conform legii”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Sumele datorate în multe cazuri sunt foarte ridicate și nu este clar cum cei care nu au plătit la timp vor achita tot ce s-a acu­mulat în timp.

“Există per­soane fizice care au acumulat cu tot cu penalizări chiar și 600.000 de lei sau 700.000 de lei. La persoanele juridice avem datonici cu peste 1.000.000 de lei. Pentru recuperare noi putem să facem popriri pe conturi și să apelăm la exe­cutări silite. Această problemă cere mult timp și nu se poate face de azi pe mâi­ne”, a mai precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Suma care lipsește din vis­tie­ria primăriei ar putea fi fo­l­osită pentru lucrările de investiții necesare în municipiu. Lugojul are 37.237 de contribuabili, dintre care, 35.296 sunt persoane fizice.

Până acum, au fost efectuate peste 1000 de popriri pe conturi și peste 4000 de somații de plată.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE