Ultima oră

Lugojeanul Rafael Szabo, speranța gimnasticii româneşti

Lugojeanul Rafael Szabo, care va împlini 16 ani în lu­na decembrie, este ”un sportiv de viitor și una din spe­ranțele gimnasticii din Ro­mânia”. Opinia îi apar­ți­ne lui Adrian Meleancă, an­trenorul care a transformat Secția de gimnastică a Clu­bu­lui Sportiv Școlar din mu­nicipiu într-o adevărată fabrică de medalii.

De altfel, Meleancă își cunoaște foarte bine elevul, pe care îl antrenează de pe când avea doar cinci ani și ju­mătate.

”De la cinci ani și ju­mătate, când a venit la club pentru prima oară și pâ­nă la 15 ani a fost elevul meu. Când era mic și se mai întâmpla să nu poată să vină părinții, îl aduceam eu de la grădiniță la sală. Încă de atunci îmi spunea că vrea să devină campion european”, își amintește Meleancă.

Antrenorul spune că pe Ra­fael îl recomandă în spe­cial calitățile fizice. ”Este foarte bine dezvoltat, iar for­ța lui fizică este ceva în­năs­cut. În plus, este și foarte ambițios. La anul, își do­rește să ia o medalie la Fes­ti­valul Olimpic Tineret Eu-ro­pean, obiectiv perfect rea­li­zabil, din punctul meu de vedere”, adaugă antrenorul.

Peste 100 de medalii naționale și internaționale

Până acum, tânărul sportiv lugojean a acumulat o im­pre­sionantă colecție de peste 100 de medalii națio­na­le, la care se adaugă cele ob­ținute la competițiile euro­regionale, Cupa DKMT. Cele mai importan­te sunt titlurile de campion național, obținute la in­di­vi­dual, cu echipa sau pe a­pa­ra­te. Deși, la ora actuală, a­pa­ratele sale preferate sunt solul și inelele, Rafael Sza­bo este deja un gimnast com­plet. El a devenit până a­cum campion național la toa­te aparatele – sol, cal, i­ne­le, bară, paralele, sărituri, dar și la individual compus.

Obiectivele imediate ale lui Rafael Szabo, aflat acum în cantonament la mare, la Năvodari, cu lotul național de juniori al României, sunt Finala Campionatului Na­țio­nal de Gimnastică (in­di­vi­dual), care va avea loc la Lu­goj în luna noiembrie și, așa cum spuneam, Festi­va­lul Olimpic ”Tineret Eu­ro­pean”, ediția de anul viitor, 2017.

Pentru a atinge aceste o­biective, ”la club lucrăm cam trei ore pe zi, de luni până sâmbătă, iar la lot sunt antrenamente pe zi, de la 7.30 – 9.30 dimineața și de la 16 la 19 seara, tot de luni până sâmbătă”, spune A­drian Meleancă. Antrenorul re­cunoaște că ”la vârsta lui, pentru că vorbim totuși de un adolescent, nu este deloc ușor, mai ales că are și o­bligații la școală. E un re­gim strict, câteodată e greu să-i conving pe el și colegii lui să stea să lucreze, dar până la urmă dragostea față de gimnastică este mai pu­ter­nică. Asta îl ține”.

Rivalitate colegială și un idol: Marian Drăgulescu

Unul din ”secretele” suc­ce­su­lui lui Rafael Szabo este faptul că, înainte de a se con­frunta cu gimnaștii din țară, unde nivelul sportiv este destul de ridicat, el are parte și de o competiție tare în interiorul clubului CSS Lu­goj.

”Nivelul ridicat de com­pe­tiție la club și pe plan na­țio­nal l-au făcut mai am­bi­țios în viață, i-a dat spirit de inițiativă, l-a învățat să se descurce. Printre principalii competitori de pe plan na­țio­nal se află colegul lui de club Alex Bănicioiu, mai mare cu un an ca el, și cu care este și bun prieten. Rafael este de doi ani la lotul național. La început a fost mai greu cu aco­mo­da­rea, cu noii antrenori, dar a­cum el a devenit unul dintre cei mai tineri participanți la finala Campionatului na­țio­nal de seniori de la Cluj. Aici, într-o companie de eli­tă, a reușit două per­for­man­țe notabile: locul VIII la inele și locul VII la sol. Este un lucru foarte bun pentru el, mai ales că la sol a con­curat alături de idolul său, multiplul campion Marian Dră­gulescu”, spune Me­leancă.

Tatăl, sportiv de performanță, este suporterul nr. 1

Szabo Imre, tatăl gim­nas­tu­lui, este cel care l-a în­cu­ra­jat constant pe calea spor­tu­lui de performanță. ”Pe Ra­fael nu m-am gândit să-l dau neapărat la gimnastică, dar am vrut să facă sport”, spune Szabo Imre, care timp de 16 ani a practicat lup­tele libere la IURT, apoi la Clubul Sportiv Muni­ci­pal.

”Prima dată am vrut să-l dau la fotbal, dar apoi m-am gândit că gimnastica ar fi o alegere mai bună pentru el. Am vorbit cu an­trenorul Bulacu, dar i­me­diat Rafael a fost preluat de Meleancă, pe care îl cu­noș­team bine de pe vremea când ne antre­nam în același loc, el la gim­nastică, eu la lup­te. L-am sprijinit într-una și mă țin de el zilnic, îl întreb dacă a mâncat, dacă e bine, toc­mai pentru că vreau să facă sport de performanță și să aibă o viață mai bună ca a mea”, ne-a declarat Sza­bo Imre.

La ora actuală, pentru lu­gojeanul Rafael Szabo cu­vântul ”acasă” înseamnă Bis­trița, sediul lotului de ju­niori al gimnaștilor Ro­mâniei.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*