- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Lugojeanul György Kurtág a câștigat Oscarul pentru muzica de operă

Mondial [1]

Compozitorul György Kurtág, Cetățean de onoare al municipiului Lugoj, a câștigat Oscarul pentru premiera absoluta a unei opere ( „Fin de partie”, Teatro alla Scala), la „2019 International Opera Awards”.

Ceremonia a avut loc la Londra, la Sadler’s Wells Theatre, în 29 aprilie. Este o performanță răsunătoare în cariera maestrului Kurtág, care, la peste 90 de ani, dă dovadă de o mare vitalitate artistică.

Maestrul György Kurtág este membru de onoare al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cetăţean de onoare al oraşului său natal, Lugoj (la iniţiativa şi demersul muzicologului C.T. Stan, cu importantul aport al dirijorului Remus Taşcău şi al ing. dr. Ladislau Udvardy), şi doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (festivitatea a fost organizată, în 2008, la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj!) şi al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

După dispariţia lui György Ligeti (2006), artistul lugojean este considerat, în cele mai selecte medii muzicale internaţionale, cel mai mare compozitor contemporan, urmaş direct, pe plan spiritual, al lui Béla Bartók, fiind, totodată, unul din cei mai titraţi compozitori în viaţă, deţinătorul unor mari premii şi distincţii internaţionale.

Compozitorul lugojean György Kurtág a mai obţinut Premiul Leul de Aur (Golden Lion) pentru întreaga activitate muzicală în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană ce se desfăşoară în cadrul Bienalei de la Veneţia.

Ceremonia s-a desfăşurat la Teatro alle Tese din Veneţia, în 2009.

International Opera Awards, aflate în acest an la ediția a șaptea, au fost create ca o replică a Premiilor Oscar din cinematografie, iar strălucirea ceremoniei nu este cu nimic mai prejos.

Pe ”lista scurtă” a candidaților nominalizați la premii s-au aflat 100 de concurenți din șase continente, ceea ce demonstrează dimensiunea globală a acestor premii.

În cadrul ceremoniei de la Londra unde a fost premiat și maestrul Kurtág, marele premiu pentru întreaga carieră a revenit primei femei afro-americane care a cântat pe scena Metropolitan Opera din New York.

Este vorba despre soprana Leontyne Price, considerată o cântăreață care a revoluționat muzica de operă.

Printre premianți s-au aflat Waldemar Dobrowski, de la Opera Națională Poloneză, care a fost onorat cu distincția ”Leadership in Opera”, Charles Castronovo (cea mai bună voce masculină), soprana Asmik Grigorian (cea mai bună voce feminină), mezzosoprana Marina Viotti (cea mai bună voce tânără), polonezul Krzystsztof Warikowski, pentru mizanscenă, iar soprana Sonya Yoncheva a fost favorita publicului.