- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Lugojeanul din fruntea ICR Banat, lansare de carte în oraşul natal

Mondial [1]Cunoscutul scriitor Gheorghe Schwartz, preşedinte al Institutului Cultural Român Banat-Crişana, îşi va lansa cea mai recentă carte a sa la Lugoj. Volumul se numeşte „Enigmele infinite”, cuprinde proză scurtă şi a apărut la Editura „Mirador” din Arad în anul 2014. Evenimentul va avea loc vineri, 17 octombrie, de la ora 16, la sala de consiliu a Casei de Cultură a Municipiului Lugoj.

În cadrul seriei întânirilor inter-cenacliere iniţiate de Cenalul literar „Anotimpuri”, la Lugoj va veni un impresionant „desant” de scriitori din Arad. „Este cea de-a doua întâlnire, după cea cu membrii Cenaclului „Semenicul” de la Reşiţa, pe care o organizăm la Lugoj”, ne-a declarat poetul Ion Oprişor, coordonatorul Cenaclului „Anotimpuri” din Lugoj.

Alături de Gheorghe Schwartz, scriitorii invitaţi sunt Lucia Cuciureanu, Max Tunia, T.S. Kassis, Lia Alb, Ion Matiuţ, Lucian Mocuţa, Mircea Stepan, Constantin Butunoi, Iulian Leonard, Lazăr Magu şi Constantin Deheleanu. În carul întâlnirii cu oamenii de litere lugojeni, poeta arădeană Lucia Cuciureanu îşi va lansa cartea de versuri „Lasă apa să curgă”, volum apărut la Ediura „Tracus Arte” în 2012.

Gheorghe Schwartz este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai României la ora actuală. S-a născut la Lugoj la 16 septembrie 1945. În oraşul natal a urmat şcoala primară, gimnaziul şi liceul, plecând în 1963 la Cluj pentru a-şi desăvârşi studiile universitare. Scriitorul lugojean Gheorghe Schwartz a fost recompensat cu cel mai important premiu literar în domeniul prozei: Premiul Naţional de Proză “Mihail Sadoveanu”. În creaţia lui Gheorghe Schwartz, Lugojul ocupă un loc important, autorul dedicându-i nu mai puţin de patru romane: “Pietrele”, “A doua zi”, “Spitalul” şi “Om şi lege”. Gheorghe Schwartz a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale “Aurel Vlaicu” din Arad şi a lucrat în diplomaţie, ca ataşat culural al Ambasadei Române din Germania. Este laureat al Meritului Cultural în Grad de Comandor, conferit de Preşedinţia României în 2004. A fost redactor şef al postului local de televiziune din Arad şi face parte din Consiliul Director al Uniunii Scriitorilor din România.