Ultima oră

Locuitorii din Ghizela s-au săturat de mirosurile insuportabile! Cer închiderea deponeului

MondialDeponeul de la Ghizela, construit în perioada 2009-2011 cu fonduri ce au depășit 95 de milioane de lei, se dorea la vremea respectivă cea mai bună soluție de a înlocui fostele gropi de gunoi de pe raza județului Timiș. A ajuns să fie contestat de localnici din cauza mirosurilor insuportabile pe care le emană.

În cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în Timiş”, scopul deponeului este de a im­ple­men­ta colectarea selectivă a gunoiului pentru cei apro­xi­ma­tiv 700.000 de locuitori de la nivelul întregului judeţ Timiș. Deși este una din cele mai tehnologizate stații de procesare a gunoiului, pro­ble­mele au început să apară după câțiva ani de funcționare, iar cei mai nemulțumiți sunt atât locuitorii din Ghizela și Chi­zătău, cât și cei din localitățile învecinate.

“Nu mai su­por­tăm mirosurile care vin de la deponeul de gunoi. Dacă bate vântul spre sat, ai impresia că ești într-o morgă. Să nu mai zic că atunci când se lasă seara este groaznic. Practic te trezești și te duci la culcare cu același miros în nas. Nu poți spune că te obișnuiești cu el, este pestilențial și ne este frică că Doamne ferește, ni se îmbolnăvesc copiii, dar și noi. Am multe cunoștințe care cir­cu­lă spre Timișoara, pe au­tostradă și spun că toți șo­ferii strâmbă din nas când ajung în zonă pentru că și acolo miroase îngrozitor. Plus că s-au umplut terenurile de ciori, iar șobolanii sunt cu miile. Ne facem de râs în fața întregii Europe, că doar nu trec numai șoferi români. Trec și turci, nemți, bulgari, cam toate neamurile. Nu știu dacă la ei sunt permise a­se­me­nea lucruri, dar uite că la noi se poate”, a declarat O.B. de 28 de ani, din Ghizela.

Investiţii noi

În urma mai multor in­ter­pe­lări ale unor consilieri ju­dețeni, a fost votat un pro­iect în plenul CJT, prin care operatorul Retim care ges­tio­nează deponeul, să facă unele investiții prin achiziţionarea unui tocător cu bandă mag­ne­tică, un ciur rotativ şi o bandă transportoare pentru fracţiile de deşeu, dar și pentru a mări capacitatea stației de epurare care ar reduce substanţial ni­ve­lul mirosurilor.

”Finanţarea care se acordă pentru rea­li­za­rea lucrărilor de extindere nu este din bugetul consiliului ju­deţean, ci este o finanţare a operatorului care are de­po­neul de la Ghizela, iar noi, ca şi proprietari, trebuie să ne dăm acordul dacă dorim ca operatorul să investească în continuare pentru îm­bu­nă­tă­ţi­rea activităţii deponeului de la Ghizela. Acest proiect vine ca urmare a multelor sesizări făcute de-a lungul timpului legat de ceea ce înseamnă deponeul de la Ghizela. Bi­ne­în­ţe­les sesizări făcute şi de consiliul judeţean şi sesizări primite la consiliul judeţean şi am considerat că este un pro­iect foarte bun atâta timp cât a­cordăm posibilitatea o­pe­ra­to­rului să îşi îmbunătăţească activitatea în deponeul de la Ghizela. Pentru gestionarea acestui proiect sunt foarte multe probleme, care nu de­pind neapărat numai de de­po­neul de la Ghizela. Cred că parte din aceste probleme vor fi rezolvate când Con­si­liul Judeţean va încheia con­tac­tele de colectare de pe raza ju­­de­ţu­lui Timiş şi când la ma­sa de discuţii vor sta maxim cinci operatori care vor ges­tiona ac­tivitatea de colectare a de­şeu­rilor. Trebuie investiți în ceea ce înseamnă pubele şi ma­şini specializate pentru co­lec­tarea fiecărui tip de de­­şeu”, a precizat Călin Do­bra, președintele Consiliului Ju­de­țean Timiș.

Deponeul de la Ghizela are o capacitate de depozitare de 350.000 de metri pătraţi, din care su­pra­fa­ţa primei celule de de­­po­zitare a deşeurilor este de peste şapte hectare, având o capacitate de 623.000 de metri cubi.

Gunoiul se depo­zi­tează în 180 de containere dotate cu biofiltre, pentru a distruge microorganismele şi a atenua mirosul.

Suprafaţa totală a incintei depo¬neului este de 58,9 hectare, cu o zo­nă de depozitare de 35,14 hectare şi cu o zonă tehnică de 23,76 hectare, iar faptul că deponeul este împrejmuit de o perdea forestieră, ar fi trebuit să împiedice răs­pân­direa mirosurilor neplăcute, conform calculelor din pro­iect.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE