Ultima oră

Liberalii cer Consiliului Local să aprobe o reducere a taxelor şi impozitelor locale!

MondialP.N.L. nu renunţă la demersul său politic şi a convocat o ședință extraordinară pentru luni, 30 mai, începând cu ora 14, cu un singur punct pe ordinea de zi în care propune modificarea HCL 105 din 05.11.2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale.

Demersul P.N.L. are ca bază 2.600 de semnături ale lugojenilor care s-au alăturat iniţiativei susţinerii acestei propuneri. Acţiunea este justificată şi de faptul că lugojenii sunt impozitaţi cu 40% mai mult faţă de timişoreni, municipiul Lugoj situându-se în fruntea oraşelor cu cele mai mari creşteri la impozite.

Întreaga argumentaţie care stă ca bază a acestei decizii este prezentată în rândurile care urmează:

Expunerea de motive privind  necesitatea și oportunitatea modificării Hotărârii Consiliului Local nr. 105 din 05.11.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale, pe anul 2016, cu modificările ulterioare

Astăzi, Municipiul Lugoj se află în topul orașelor cu cele mai mari creșteri ale impozitelor și taxelor locale. Această realitate a stârnit un val de nemulțumiri în rândul populației care a determinat ca peste 2600 de cetățeni să solicite și să susțină o inițiativă de modificare  a Hotărârii Consiliului Local privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale începând cu 01.01.2016.

Grupul de consilieri ai P.N.L. consideră că impozitele şi taxele stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 105 din 05.11.2015, cu modificările ulterioare  nu ţin cont de realităţile economice şi sociale din orașul Lugoj și localitățile aparținătoare, astfel încât prin cotele de impozitare mărite sau maxime stabilite prin Hotărâre în mod nejustificat, Primăria Lugoj a ridicat la maximum valoarea unor impozite şi a majorat  unele taxe locale în dezavantajul contribuabilului.

Primăria Lugoj nu a realizat niciun studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optând doar pentru aplicarea cotelor mărite sau maximale, exclusiv în mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local.

Grupul de consilieri ai P.N.L. doreşte modificarea următoarelor articole din  Anexa nr. 1  la Hotărârea Consiliului Local nr. 105 din 05.11.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale, pe anul 2016 :

  1. 457 alin. (1) Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii, cotă stabilită prin hotărâre a Consiliului Local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 0,1%, propunem 0.08%.

  1. 458 alin. (1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii clădirii, cotă stabilită prin hotărâre a Consiliului Local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 0,4%, propunem 0.2%.

  1. 460 alin. (1) Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, cotă  stabilită prin hotărâre a consiliului local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 0,2%, propunem 0.08%.

  1. 460 alin.(2) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%-1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii, cotă  stabilită prin hotărâre a consiliului local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 1,3%, propunem 0,7%.

  1. 465 alin. (2) În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m², inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută între limite minime şi maxime, valoarea aplicabilă fiind stabilită prin hotărâre a consiliului local, conform Legii 227/2015.

Propunem aplicarea valorilor minime permise de lege.

Referitor la impozitul pe terenuri, Primăria oraşului Lugoj va obţine în acest an venituri suplimentare prin impozitarea terenurilor aflate sub construcţii, astfel făcându-se o dublă impozitare atât pentru clădire, cât şi pentru terenul care nu mai este utilizabil.

  1. Propunem totodată reducerea taxelor prevăzute la 475 alin.(3), cu privire la eliberarea/vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică pentru o suprafață de până la 500 m2, inclusiv.

Considerăm că majorarea taxelor şi impozitelor locale instituite prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 105/05.11.2015 duce la împovărarea fiscală a micilor întreprinzători, cu efecte devastatoare asupra activităţilor acestora. Dacă impozitele şi taxele locale vor rămâne la acest nivel, vom asista la reducerea numărului de firme active din mediul de afaceri lugojEan, cu efecte nebănuite asupra bugetului local.

Considerăm că nivelul actual de impozitare nu are niciun fundament economic și e menit să descurajeze libera inițiativă și profesiile libere, care constituie punctul de plecare într-o economie sănătoasă, durabilă.

Creșterea impozitelor și taxelor afectează în egală măsură și toate persoanele fizice care au posibilități materiale modeste, într-un oraș cu șomaj redus dar cu nivel de venituri sub media marilor orașe din vestul țării.

Menținerea acestor cote ar constitui – cu siguranță – o frână în dezvoltarea Municipiului Lugoj.

Grupul de consilieri PNL: Ambruș Ioan, Agache Mihai, Blidariu Ștefan, Corbeanu Adriana, Gaidoș Albin, Szucs Diana, Tech Alin, Ivan Dragoș.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Liberalii cer Consiliului Local să aprobe o reducere a taxelor şi impozitelor locale!

  1. Ma,voi santeti normali!Nu ati avut tot timpul necesar sa propuneti diferite proiecte in Consiliul Local! Acum v-ati gasit ,in ultima saptamana de campanie electorala sa propuneti o reducere pentru firmele voastre.Ambrus nu stie sa citeasca[uitati-va la lansarea de joi] si-a falimentat firma,iar despre familie a ramas un singuratic la aproape 60 de ani,asa ca ce sa spun.Rusine sa va fie ca incercati sa pacaliti lugojenii .

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE