Ultima oră

Lecţie de iubire de Dragobete: 50 de ani trăiţi împreună

Soţii Văduva au una din cele mai longevive căsnicii, care a rezistat greutăţilor financiare şi problemelor de sănătate, şi se bucură acum de trei copii şi un nepot. Cei doi sunt căsătoriţi de 50 de ani

MondialUnul din cele mai longevive cupluri din zona Lugoj a sărbătorit nunta de aur şi a celebrat 50 de ani de căsnicie, anul acesta, pe 30 ianuarie. Povestea lor de dragoste a început în 1964 şi ar putea servi drept exemplu multor tineri din ziua de astăzi.

Ion Văduva avea 22 de ani atunci când a cunoscut-o pe Ileana, în vârstă de 18 ani. Deşi au trecut foarte mulţi ani de atunci, momentul i-a rămas bine întipărit în minte şi îl rememorează ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri.

„Ne-am cunoscut la Reşiţa, fiindcă noi acolo am lucrat. Eu acolo am făcut şcoala profesională, acolo am lucrat în siderurgie, acolo era puterea siderurgiei, şi ne-am văzut pe stradă, am ajuns să ne cunoaştem şi de atunci am rămas împreună. În 1964 s-a întâmplat, într-o lună de toamnă, în septembrie. Ne-am căsătorit în ianuarie 1965”, povesteşte Ion Văduva cu lux de amănunte.

S-au plăcut de cum s-au văzut

„Era un băiat tânăr, frumos şi mi-a plăcut foarte mult cum m-a abordat. Într-o zi de toamnă, stând cu o colegă pe o bancă, pe o alee, el a venit spre noi şi mi s-a adresat mie, mi-a spus că ar vrea să mă cunoască. Am acceptat, am mers împreună la un film şi de atunci am rămas prieteni”, mărturiseşte acum Ileana cu zâmbetul pe buze.

Povestea de iubire a celor doi s-a sudat în anii ce au urmat. S-au căsătorit în ianuarie 1965 şi în luna iunie a aceluiaşi an, Ion a plecat în armată. Soţia a lucrat în continuare la Reşiţa, însă au avut norocul să se vadă destul de des.

„În iunie 1965 m-au luat în armată. Am avut norocul să fiu furier, în fiecare lună veneam acasă şi ne vedeam cum puteam, având în vedere că nu locuiam împreună. Eu locuiam într-un bloc de băieţi – nefamilist şi soţia într-un bloc de fete – nefamilist. Nu aveam o locuinţă comună, fiindcă în perioada aceea era foarte greu. Am stat în armată un an şi patru luni. Văzând că nu avem posibilitatea să rămânem în Reşiţa, am hotărât să venim la Lugoj. Ne-am mutat la Lugojel şi făceam naveta la locul de muncă, la Lugoj. După un an a apărut primul copil”, spune Ion.

„Noi am mers întotdeauna pe principiul: Împreună la bine şi la rău şi doar moartea să ne despartă”

„De la bun început ne-am înţeles foarte bine şi acesta este şi motivul pentru care am făcut trei copii. A fost înţelegere, încredere unul în celălalt şi multă toleranţă. Sfatul nostru pentru tânara generaţie este să aibă mare încredere unul în celălalt, să tolereze fiecare celuilalt pentru că în viaţă te loveşti de multe şi trebuie depăşite în doi. Să nu se ascundă unul de altul, să fie deschişi, să-şi povestească absolut totul. Noi, am fost uniţi şi la bine şi la rău. Am avut şi noi probleme, de exemplu de sănătate, dar am fost uniţi în toate”, ne povesteşte Ileana.

Sâmbătă, 21 februarie,  soţii Văduva urmau să îşi vor reînnoiască jurămintele, la Biserica din Lugojel. După aceasta, era programată o petrecere, alături de cele trei fete şi soţii acestora, dar şi de cei mai apropiaţi prieteni.

„Sâmbătă, vom sărbători, deoarece s-a întregit familia. Nu am sărbătorit pe 30 ianuarie pentru că unul din gineri este plecat în străinătate şi l-am aşteptat şi pe el, să sărbătorim împreună. Vom merge să ne reînoim jurămintele şi după aceea vom petrece cu copiii şi cei mai apropiaţi prieteni. Acum 50 de ani nu am avut o nuntă în adevăratul sens al cuvântului, nu au fost posibilităţi. Ne-am cununat civil şi religios, dar nu am avut parte de o petrecere. O vom avea acum, la nunta de aur”, a conchis Ion Văduva.

Acum la 72 de ani el şi 68 de ani soţia, ne spun care este secretul unei căsnicii durabile. Acesta se rezumă la trei cuvinte: iubire, toleranţă şi sinceritate. Dacă acestea sunt respectate cu stricteţe, succesul este garantat. DSC_0013

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.