Ultima oră

Lacul Surduc, preferat de lugojeni pentru relaxare și distracție, lipsit de facilități! Ce spun Titu Bojin, primarul din Fârdea și alte autorități despre viitorul zonei

Anual, mii de lugojeni se transformă în turiști de weekend și, înarmați cu butelii de gaz, corturi, rulote sau pur și simplu cu prosoape și multă voie bună, iau drumul lacului pentru câteva zile

MondialUna dintre cele mai importante destinații turistice din județul Timiș, preferată de lugojeni mai ales pentru zilele de la finalul de săptămână, a fost astăzi subiect de discuție între jurnaliști și reprezentanții Consiliului Județean Timiș, dar și ai autorităților locale și a altor instituții județene. În frunte cu Titu Bojin, aleșii s-au întâlnit, începând cu ora 11:00, cu primarul din Fârdea, dar și cu ziariștii, într-o dezbatere deschisă despre problemele de mediu și dezvoltare cu care zona lacului Surduc se confruntă.

Acumularea de apă, vizitată anual de mii de lugojeni, este într-o lipsă gravă de utilități, dar și de facilități turistice, cum sunt drumurile de acces, pensiunile, restaurantele sau posibilitățile de petrecere a timpului liber. Pentru toate acestea, autoritățile locale și județene au proiecte pregătite pentru a fi trimise către București sau Uniunea Europeană, până acum nicio reușită concretă în domeniul turistic nefiind dată spre utilizare în zonă.

Trei proiecte importante pentru Timiș

Dezbaterea a început cu prezentarea a trei proiecte ce se află în derulare sau urmează să fie implementate în județul Timiș. Primele două proiecte s-au referit la Timișoara, mai exact la consolidarea malurilor canalului Bega ce traversează Capitala Banatului și respectiv amenajarea unei piste pentru biciclete din centrul Timișoarei până la granița cu Serbia. Ambele proiecte au fost începute, în prezent muncitorii fiind în stadii avansate cu lucrările. Cumulate, cele două lucrări au o valoare de aproape 6 milioane de euro, bani nerambursabili, cu mici cofinanțări din partea autorităților locale și de la București.

Al treilea proiect prezentat s-a referit la mărirea gradului de siguranță în exploatare a lacului Surduc. Fiind un important punct de alimentare cu apă potabilă al Timișoarei, lacul aflat în vecinătatea comunei Fârdea va trece în următorii ani printr-un proces de reamenajare și îmbunătățire a condițiilor ce permit o dezvoltare din toate punctele de vedere în zonă, atât energetică sau hidrografică, cât mai ales turistică. lacul surduc discutie conferinta dezbatere bojin primar fardea autoritati proiecte timis pista turism foto galerie redesteptarea (20)

„Din cele trei variante de proiect propuse, prima, care prevede o investiție de doar 25 de milioane de lei, este probabil cea pe care o vom implementa, dacă bugetul și proiectul vor fi și aprobate. Cele două variante excluse presupuneau fie golirea de apă a lacului, fie realizarea lucrărilor cu ajutorul unor scafandrii, ambele variante trecând de 30 de milioane de lei fiecare, fiind deci mult prea scumpe pentru bugetul actual”, a spus Moisescu Cristian Ciocan, inginer la Apele Române Banat.

Surducul, o zonă cu nevoi turistice

La final de prezentări, au urmat dezbaterile, primul care a făcut remarci fiind primarul localității Fârdea, Samuel Lupulescu. Acesta, pe lângă faptul că a recunoscut că lacul Surduc este într-o lipsă gravă de posibilități în ceea ce privește turismul, a spus că întinderea de apă nu permite în niciun caz anumite sporturi de agrement, din cauza legilor ecologice care privesc obiectivul.

„Dacă acum nu se va întâmpla ceva la Surduc, niciodată nu se va mai întâmpla ceva. Avem proiecte multe, până și cel cu pista… să vină sârbii la lac pe bicicletă, dar să vină, vom face una în jurul lacului în curând. Vrem să facem chioșcuri, pensiuni și pontoane, dar sporturile care necesită ambarcațiuni cu motor vor fi interzise în continuare”, a declarat primarul Lupulescu.

Întrebat ce pot vedea sau face oamenii în zona turistică Fârdea-Surduc, primarul a declarat că invită vizitatorii acumulării de apă să viziteze împrejurimile și animalele de casă.lacul surduc discutie conferinta dezbatere bojin primar fardea autoritati proiecte timis pista turism foto galerie redesteptarea (14)

„Oamenii pot vedea dealurile și munții din zonă, pot face ski nautic, înot, surf sau caiac. De asemenea, ei pot interacționa cu animalele, găini, ponei, pot face o mulțime de lucruri”, a mai spus Lupulescu, spre amuzamentul celor prezenți.

Edilul localității a mai spus că, din punctul lui de vedere, zona lacului se află departe de a fi amenajată pentru a întâmpina oamenii de afaceri, care să investească aici în hoteluri, pensiuni, pontoane, restaurante sau alte atracții.

„În zona lacului se construiește în sfârșit o pensiune. Până la finalizarea ei, oamenii de afaceri care vor să viziteze zona și să-și țină întâlnirile pe lac vor face asta la Zolt, acolo unde sunt locuri de cazare. Îmi pare rău că, până acum, nu s-a putut face mai mult pentru cei care au investit bani în pământ și case în jurul lacului”, a adăugat primarul Lupulescu.

La finalul primei părți a dezbaterii, Bojin și Lupulescu au schimbat cravatele, un gest simbolic pentru a evidenția mutarea făcută de primarul din Fârdea, prin care a trecut la formațiunea politică PSD. Momentul de destindere a fost gustat din plin de audiență, care a imortalizat schimbul cu ajutorul camerelor de luat vederi, a aparatelor, telefoanelor sau tabletelor din dotare.lacul surduc discutie conferinta dezbatere bojin primar fardea autoritati proiecte timis pista turism foto galerie redesteptarea (6)

Șansă ratată în anul 2000

Un aspect interesant a fost adus în discuție de directorul Agenției de Dezvoltare Economică Timiș, Sergiu Bălașa, care s-a referit la ratarea unei șanse importante de dezvoltare a zonei Surducului în anul 2000. La acea vreme, tot din Statele Unite ale Americii, care este și țara unde actualul primar din Fârdea a locuit pentru 20 de ani, veneau investitori interesați să introducă bani în țară pentru proiecte turistice în jurul lacului. Din cauza slabei dezvoltări a zonei, aceștia au plecat la fel de repede cum au venit.

„Există o mare nevoie de dezvoltare a facilităților lacului din punct de vedere turistic. Să putem să facem sporturi, activități recreative, avem nevoie de o bază turistică solidă, cu locuri de cazare care să acopere nevoile, să vină și altfel de turiști decât cei de weekend. Pentru asta avem nevoie de rute de acces, apă și canalizare până în buza lacului, de-abia atunci vor veni și investitorii străini. În 2000 a fost cineva din SUA, dar a plecat din lipsă de utilități. Nu a avut curaj să investească”, a declarat Sergiu Bălașa, directorul ADET.

Surducul, departe de „un Văliug de Timiș”

La final de dezbateri, Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș și coordonatorul discuțiilor, a declarat că, oricât și-ar dori autoritățile și turiștii ca Surducul să devină un lac de agrement cu mai toate posibilitățile, așa cum este cel de la Văliug, județul Caraș-Severin, acest lucru nu este posibil din mai multe motive. Cel mai important se referă la cel ecologic și de mediu, Surducul fiind o importantă sursă de apă pentru Timișoara.

„În niciun caz nu vom arbora ambarcațiuni cu motor pe lac. E sursa principală de apă potabilă și industrială pentru Timișoara, doar cele electrice sau ecologice vor avea voie. La Surduc nu s-a investit ca la Văliug, de-aia suntem în urmă. Vom merge și în Ungaria luna viitoare, să facem un schimb de experiență, să mai învățăm de la ei. Nu putem altfel, dar trebuie să avem mare grijă de apa aceasta”, a declarat Bojin.

Anual, mii de lugojeni se transformă în turiști de weekend și, înarmați cu butelii de gaz, corturi, rulote sau pur și simplu cu prosoape și multă voie bună, iau drumul lacului pentru câteva zile. Chiar dacă relaxarea este garantată, plajele, majoritatea private și neamenajate, lipsa locurilor de cazare, a restaurantelor sau a unor minime facilități de petrecere a timpului, fac din lacul Surduc, cel puțin deocamdată, un obiectiv turistic de neabordat, atât pentru turiștii mai pretențioși, cât mai ales pentru investitori. Oamenii cu bani, cei care ar trebui să roiască în jurul apelor Surducului în căutarea de terenuri, pe care să ridice hoteluri sau parcuri de distracții, nu se încumetă să ridice aici afaceri fără utilitățile mimine, afaceri ce ar putea transforma zona într-o atracție turistică internațională.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Lacul Surduc, preferat de lugojeni pentru relaxare și distracție, lipsit de facilități! Ce spun Titu Bojin, primarul din Fârdea și alte autorități despre viitorul zonei

  1. Bla! Bla! Bla! Nimic concret…multă gargară politică dar nimic concret,cum puteti vorbi de canalizare si de alte facilităti? Zona lacului dintre Fârdea si Mâtnic nu e racordată nici la electricitate si voi vorbiti de canalizare piste de biciclete si alti cai verzi…primarul nu e in stare sa pietruiasca drumurile,ce sa mai vorbim de a racorda zona la electricitate ,dar poate vin investitorii cu limpasul,ca probabil asa e in America,stie primarul ce stie!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE