Mihai T. Ioan, alias Uica Mihai, bucătarul năzdrăvan al Banatului, se va bate cu cei mai tari mezelari din Ardeal, în cadrul „Festivalului Slăninei” origanizat chiar în inima Transilvaniei, la Cluj.
Manifestarea, ajunsă la ediţia a patra, este organizată de Breasla Meşteşugarilor din Transilvania, reconstituită după modelul Corporaţiei Meseriaşilor de la Lugoj. Uica Mihai este invitat de onoare al Festivalului, care începe astăzi şi care va dura patru zile.
Ediţia 2014 a Festivalului Slăninei va avea loc în aer liber şi la „Cafeneaua Veche” din centrul oraşului transilvan.
„La Festivalul Slăninei de la Cluj iau parte în acest an peste 40 de echipe, iar eu am chemat în ajutor doi ardeleni, unul din Cluj şi celălalt din Sălaj: Marian Muscaliuc Senior şi Tiberiu Mocuţa. Sunt doi meseriaşi adevăraţi, cu care am mai făcut echipă la festivaluri culinare organizate la Iaşi sau Arad. Mâine va fi o expoziţie cu vânzare de slănină şi produse tradiţionale din carne de porc – în exclusivitate, adică produse de casă: cârnaţi, mezeluri, slănină, costiţă şi specialităţi. Sâmbătă va avea loc competiţia propriu-zisă.
Fiecare echipă va prezenta la jurizare câte 3 kg de slănină, după care toată cantitatea de preparate din concurs va fi donată unor cămine pentru persoanele fără adăpost. Duminică, toţi clujenii sunt invitaţi în centrul oraşului, pe strada Potaissa, la o degustare gratuită”, a declarat pentru „Redeşteptarea” Uica Mihai, aflat în drum spre Cluj-Napoca.