Ultima oră

La 12 ani, Andrada Vânătu este multiplă campioană naţională la aruncarea suliţei!

MondialLa 12 ani, multipla cam­pi­oa­nă națională Andrada Vâ­nă­tu are o idee clară despre viitorul ei: vrea să facă sport de performanță. Tânăra a­tle­tă de la CSS Lugoj este an­trenată de profesorul A­drian Vrudnik, cel care i-a ob­servat tehnica de arun­ca­re și a îndrumat-o spre a­run­ca­rea suliței.

”Am aruncat cu greu­ta­tea și cu mingea de oină și am fost campioană na­țio­na­lă la ambele. Apoi domnul antrenor a văzut că am teh­ni­că la aruncat și mi-a dat su­lița. La început mi s-a pă­rut destul de ciudat, tehnica pentru suliță este mult mai complicată decât la a­run­ca­rea greutății. Trebuie coor­do­nați pașii cu mișcarea brațului și aici ar mai fi de lucrat la mișcarea brațului, la sincronizare”, explică la mo­dul foarte serios An­dra­da, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național ”Corio­lan Brediceanu”.

”Atletismul a devenit o treabă serioasă pentru mine, vreau să fac performanță!”

La vârsta la care alții copii se joacă în voie, fără a-și face planuri de viitor, An­drada știe că pentru ea vii­to­rul înseamnă sportul, care nu mai este demult un sim­plu hobby.

”De la 7 ani fac sport. I­deea a fost a părinților mei. La început m-au dat la vo­lei, dar mi-am dat seama că un sport individual mi-ar prin­de mai bine. Zilnic, în a­fară de duminică, fac 2 – 3 ore de antrenament la sta­dion. Computerul nu-mi o­cu­pă prea mult timp, poate doar telefonul mobil. Alte hobby-uri în afară de atle­tism nu am. Și părinții mei, care ziceau la început că este o ocupație de timp li­ber, acum sunt de acord pen­tru performanță”, spu­ne Andrada.

”La concurs, mă izolez față de tot ce este în jur. Sunt doar eu cu mine”

Până în acest moment, An­dra­da Vânătu are 18 medalii la concursuri județene și na­ționale. Printre acestea, sunt trei titluri de campioană na­țională la suliță, un titlu la aruncarea greutății (bilei), unul la aruncarea cu mingea de oină și un titlu de vice­cam­pioană națională la a­run­carea ciocanului. Cea mai recentă medalie este cea de bronz la concursul na­țional rezervat fetelor năs­cu­te între anii 2003/2004.

Secretul succesului? ”Îmi place foarte mult ce fac. La concursuri mă izolez față de tot ceea ce este în jur. Sunt doar eu cu mine. Ur­mează pregătirea pentru Campionatul Național. Sper ca atunci când voi împlini 14 ani să intru cât mai re­pe­de în lotul național de ju­niori al României”, spune An­drada.
Profesorul Adrian Vrud­nik spune despre eleva sa că are talent, dar trebuie să su­plinească anumiți parametri fizici, cum ar fi o anvergură mai mică a brațelor.

”O să avem mult de lu­cru de la juniori III, de la 14 ani, eu de acolo văd per­for­manța. Deocamdată, facem o pregătire polivalentă, cu a­lergări, sărituri și a­run­ca­rea greutății. Avantajul An­d­radei este că învață repede și are această inteligență mo­trice, fără de care nu poți face performanță. Însă ea nu are o anvergură a brațelor foar­te mare și de aceea tre­bu­ie recuperat prin an­tre­nament dublu și tehnică i­re­proșabilă”, precizează teh­ni­cianul de la CSS Lugoj.

Din păcate, nu doar an­trenamentul și psihicul de fier contează. Aflăm că stu­poa­re că CSS Lugoj, clubul care a dat tripla campioană națională, nu are în dotare decât… o suliță, și aceea de an­trenament, nu de com­pe­ti­ție! Părinții i-au cumpărat Andradei o suliță ceva mai bu­nă, cu 300 de lei. Iar An­drada a luat titlul național în condițiile în care concu­ren­te­le sale avea sulițe de 800 sau 1000 de lei. Perfor­man­țe­le Andradei Vânătu apar și mai valoroase ținând cont că, până la renovarea Sta­dio­nului Tineretului din Lu­goj, sportiva noastră nu a be­neficiat de o pistă de ma­terial sintetic (coritan) nea­pă­rat necesară acestui sport! Poate că toate aceste greu­tăți suplimentare vor con­sti­tui un avantaj în viitoarea sa carieră sportivă!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE