Ultima oră

Krista de Geest – primul sportiv american la o echipă de club din Lugoj

“Abia aştept să le spun alor mei că joc unde s-a născut actorul din Dracula!”

MondialKrista de Geest este primul sportiv american care joacă într-o echipă de club din Lugoj. Ştiam asta de la începerea sezonului de volei, dar am aşteptat cu prezentarea pentru că Krista şi-a câştigat în câteva luni un loc solid în echipă, confirmând cu fiecare prezenţă a sa pe teren.

Din start, trebuie explicat un paradox. SUA deţin titlul mondial la volei feminin, în condiţiile în care acolo nu se dispută un campionat intern clasic. Practic, la 22 de ani, la terminarea Colegiului, şansa multor jucătoare americane de valoare este să vină şi să joace în Europa, pentru a continua voleiul de performanţă. Este şi povestea Kristei, prima sportivă all-time care face parte dintr-o echipă lugojeană.

A început voleiul în micul orăşel Spencer din Iowa, acolo unde s-a născut, la 10 ianuarie 1990.

“Spencer este un oraş mic, dar o aşezare pe gustul meu. Familia mea este foarte numerosă. Mama, tata, trei surori, la care se adaugă tatăl vitreg, un frate şi o soră vitregă. Am început să joc volei inspirată fiind de sora mea cea mare, Kayla, care juca într-un club din Spencer. În SUA, am jucat timp de 11 ani, dintre care 5 ani în perioada Colegiului, la diferite formaţii, cea mai importantă fiind University of Northern Iowa Athletics. La Spencer nu am jucat, dar am antrenat o perioadă echipa Club Iowa Juniors, o formaţie de speranţe, cu copii între 8 şi 11 ani, cu care am făcut multe turnee”, spune sportiva.

IMG_2020Despre volei, ca sport, deşi nu se predă decât trei luni în unele şcoli, Krista de Geest spune că trece printr-o perioadă de dezvoltare vertiginoasă în SUA.

“La Lugoj, fiecare prezenţă pe teren e o provocare”

Prima mare provocare a carierei a fost începutul experienţei europene.

“Anul trecut am jucat pentru prima dată în Europa, în campionatul Suediei, la echipa Svedaia Sweden din prima ligă. A fost prima mea experienţă într-o ligă europeană”, spune Krista.

Aici, în Suedia, Krista a făcut o foarte bună impresie, pentru intervenţiile sale decisivă fiind poreclită “baby face killer”, adică… “ucigaşul cu chip de copil”. Dar dezvoltarea jocului şi dorinţa de a se dezvolta pe plan sportiv a impus alte opţiuni.

“Agentul meu Sim Gratton mi-a propus mai multe variante de cluburi din Europa. Am ales Lugojul, pentru că ştiam valoarea primei divizii şi aflasem că este un club care are în palmares două titluri de vicecampioană Balcanică. Era o provocare nouă, şi nu am fost deloc dezamăgită”, ne declară Krista, care joacă la CSM Lugoj pe postul de atacant central.

După câteva luni în tricoul divizionarei A – CSM Lugoj, Krista apreciază nivelul voleiului feminin din România. “Este o competiţie foarte bună, fiecare prezenţă pe teren este foarte solicitantă şi apreciez în mod deosebit viteza jocului”.

“Lugojenii mi-au organizat o cină de Ziua Recunoştinţei”

Desigur, am întrebat-o pe Krista cum se împacă cu Lugojul, un oraş cu mai puţin de 50.000 de locuitori, în care unii localnici spun că nu ai prea multe lucruri de făcut.

“Nu mă deranjează faptul că Lugojul e un oraş relativ mic. Pe plan sportiv, nu contează, ştiu că Blajul e şi mai mic şi au o echipă foarte bună. Şi Spencer, oraşul meu natal, este mic şi mă simt la Lugoj ca şi acolo, la Lugoj sunt ca acasă. Meci de meci viun atâţia oameni să ne încurajeze, jocul în faţa publicului îmi dă energie. Într-un oraş mare m-aş fi simţit pierdută, aici vezi. meci de meci, atâtea feţe cunoscute. M-am simţit foarte binevenită şi, treptat, de când am spus ceau şi bună ziua, încerc să depăşesc şi bariera lingvistică. Încerc să şi scriu româneşte, dar diacriticele mă derutează foarte mult, plus că mi-e greu să pronunţ “î” sau “ă”. De curând, echipa şi prietenii mi-au oferit o cină de Ziua Recunoştinţei, pentru a-mi aminti de sărbătoarea de acasă, de Thankgiving Day. Am pus pe facebook fotografia şi asta i-a bucurat mult pe ai mei din America”.

“Abia aştept să le spun alor mei că joc unde s-a născut actorul din Dracula!”

Am întrebat-o pe Krista de Geest care a fost reacţia părinţilor ei atunci când le-a spus că va juca la un club din România.

“Reacţia a fost foarte bună, părinţii ştiau unde se află România, şi au spus că este important că am ales un club european”, arată sportiva din SUA.

“La Lugoj, timpul liber mi-l petrec cu fetele, la o cafea, vedem câte un film împreună, mai mergem şi la Timişoara, pentru o plimbare. Atmosfera e bună la echipă, muncim din greu la antrenament, iar în rest suntem prietene. Mi-ar place să rămân aici cât mai mult timp posibil, dar totul depinde şi de agentul meu. Am aflat de curând că avem în probe altă sportivă din SUA – Quan Scott, este foarte plăcut, sper să reuşească”, adaugă Krista.

De curând, a aflat că marele actor Bela Lugosi, care l-a jucat pe Dracula la Hollywood, s-a născut la Lugoj – “abia aştept să le spun asta părinţilor mei”!

IMG_1997
//

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE