Ultima oră

Jena a ”plusat”… cu doi primari la ședința festivă a delegațiilor străine la Rugă! Absență surprinzătoare, delegația din Nisporeni

MondialCa de obicei, ședința festivă organizată la primărie cu ocazia Rugii Lugojene a fost un prilej de celebrare a parteneriatelor europene, în compania oficialilor din orașele înfrățite.

Anul acesta, de 15 august, doar trei orașe europene au fost reprezentate la nivel de primar: Jena (Germania), Mako (Ungaria) și Kriva Palanka (Macedonia), iar de la Veliko Gradiște (Serbia) a venit viceprimarul.

Este drept, bunii prieteni din Jena au compensat, fiind reprezentați de… doi primari, fostul și actualul edil șef.

Sărbătoarea Lugojului a fost onorată de prezența doamnei Eva Andreaș, prima femeie prefect a județului Timiș. Alături de ea au fost președintele Consiliului Județean, Călin Dobra și bineînțeles, primarul Francisc Boldea, care a făcut oficiile de gazdă multiculturală și… multilingvistică.

În deschidere, Eva Andreaș a spus că este onorată să fie pentru prima dată la Lugoj în postura de prefect. Fosta șefă a Biroului Relații Internaționale din cadrul Secretariatului General al Guvernului (și absolventă a Universității Europene Drăgan) a apreciat în mod deosebit parteneriatele dezvoltate de municipiul Lugoj cu orașe din Europa.

”Vreau să vă mulțumesc că în anul Marii Uniri ați venit azi în număr așa mare. Sunt acasă la Lugoj și acest lucru îmi dă emoții ca niciunde altundeva. Azi am demonstrat că relațiile de prietenie nu țin cont de culoarea politică, ci de calitatea umană”, a spus președintele Consiliului Județean, Călin Dobra.

Fiecare delegat a primit un medalion dedicat Marii Uniri din 1918, oferit de Primăria Lugoj.

”Astăzi aniversăm 35 de ani de la cea mai frumoasă relație pe care am avut-o vreodată, cea cu municipalitatea din Jena, începută încă din 1983. Cu acest prilej, înmânez o plachetă aniversară noului primar Thomas Nietzsche, la fel și fostului primar Albrecht Schrotter, un exemplu de fair play, care a ajutat mult școlile din Lugoj, spitalul, pompierii și primăria, prin serviciul de gospodărie a orașului”, a spus Francisc Boldea.

Primarul general din Jena, Thomas Nietzsche, a răspuns:

”Înainte de a prelua mandatul, am fost zece ani consilier local. Cunoșteam relația cu Lugojul, dar acum ea este, pentru mine, la un alt nivel. Îi sunt recunoscător d-lui Schrotter, predecesorul meu. Am venit aici împreună pentru a demonstra că relația noastră va rămâne la fel de puternică”.

În context s-a amintit că în aceste zile la Lugoj s-a aflat o delegație de 14 pastori și preoți, care au reprezentat cultele din Jena.

O altă aniversare a fost cea a relației cu orașul Szekszard, care a împlinit 25 de ani. Lazlo Kovari, care are două decenii de prezență în Consiliul local Szekszard, a făcut o cronologie a relației, cu adânci rădăcini în Evul Mediu.

Primărița din Mako, Farkas Erzsebet Eva (care a venit la Lugoj însoțită de fiica sa Esther) a fost aplaudată pentru proiectele comune în domeniul sănătății, culturii și tursimului.

Noului primar Bojancho Micevski din Kriva Palanka (Macedonia) i s-a urat ”La Mulți ani”, iar edilul a răspuns că se bucură că a sărbătorit cei 47 de ani la Lugoj.

Din partea municipalității Veliko Gradiște din Serbia a vorbit viceprimarul Slavian Marcovici.

A surprins absența delegației din Nisporeni, explicația oficialilor lugojeni fiind că basarabenii au avut probleme cu mașina, distanța dintre cele două orașe fiind de 800 km. Alte surse susțin că există și probleme de altă natură, disensiuni asupra finanțării tradiționalei tabere de vară a copiilor, dar consilierul județean Nicu Bădina nu a făcut comentarii pe seama acestui subiect.

La final, primarul Boldea a oferit cadouri tuturor delegațiilor prezente la ședința festivă.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE