Ultima oră

Izolarea blocurilor, un pariu pierdut pentru lugojeni!

MondialImplementarea acestui pro­gram ar ajuta familiile  care locuiesc în cele 580 de blocuri din oraş, să-şi scadă preţul facturilor pentru încălzirea pe timpul iernii, dar în acelaşi timp ar îm­bunătăţi substanţial as­pec­tul estetic al mu­ni­ci­piu­lui.

Deşi a venit ca o şansă nesperată pentru miile de oameni care îşi duc viaţa în aparta­men­tele de la blocuri, izolarea termică este una din­tre dezamăgirile ulti­mi­lor ani.

Înainte de 2010, au­torităţile locale au reuşit to­tuşi să anvelopeze termic, fără nici un aport financiar din partea beneficiarilor, 25 de blo­curi, după care pro­iectul s-a blo­cat şi a rămas aşa până astăzi.

Guvernul evită să dea bani

Chiar dacă în ultimii cinci ani, Primăria a anunţat de fiecare dată că are banii necesari pentru continuarea e­tapizată a izolării blo­cu­ri­lor lugojene şi pentru pre­luar­ea cotei de participare a proprietarilor de apar­ta­men­te, programul nu a mai putut fi pus în practică, veriga lip­să, fiind fondurile gu­ver­na­men­tale, prin care se putea realiza aceste proiect.

“Noi am prevăzut şi pentru acest an banii ne­ce­sari. Avem cuprinşi în buget 4.500.000 de lei pentru izolarea termică a blocurilor şi vrem să-i ajutăm pe cei care locuiesc în astfel de clă­diri, de aceea am şi pre­luat partea lor de par­ti­cipare. Dar mai mult nu pu­tem face în condiţiile ac­tuale ale legii în care se pre­vede ca 50% din costuri să le suporte populaţia şi pri­mă­riile, iar 50% guvernul. Nu­mai anul acesta am tri­mis şapte sau opt referate pen­tru aprobarea finanţării. Am cerut şi o modificare a legii prin care să putem să rea­lizăm lucrările de an­ve­lo­pare din bugetul local. Consider că tot ce depinde de noi am făcut, am primit şi sprijinul Consiliului Ju­de­ţean în acest sens, mai trebuie ca şi cealaltă parte să respecte ceea ce are de făcut”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

La începutul anului, ad­mi­nis­traţia locală a anunţat un program ambiţios, prin care ar fi trebuit să izoleze ter­mic un număr de 84 de blo­curi. Planul prevedea ca un întreg cartier să fie reabilitat prin anveloparea pereţilor.

Lugojenii însă au renunţat să mai aştepte ajutorul au­to­ri­tăţilor şi au început pe cont propriu, în funcţie de disponibilităţile financiare, să-şi reabiliteze termic lo­cu­inţele, pentru a scăpa de facturile tot mai mari la în­căl­zire.

Prima lucrare de i­zolare completă a unui bloc în Lugoj a fost făcută în cartierul Micro III, în 2007, din fondurile proprietarilor. Comenzile pentru astfel de lucrări au început să crească după 2010.

“În ultimul an am reabilitat termic mai multe blocuri. De la an la an, lucrările de acest gen sunt tot mai multe, mai ales că Primăria nu a mai făcut nimic de ceva timp. În func­ţie de cum au bani, oamenii îşi izolează apartamentele, dar sunt rare cazurile unde se înţeleg toţi proprietarii şi se face un bloc întreg. Cele mai multe lucrări se fac individual sau în grupuri de două, trei sau patru a­par­ta­mente.  Preţurile la ma­te­ria­le sunt destul de mari şi nu toţi au bani. În Lugoj i­zo­la­re în întregime, în afara celor executate de primărie, s-a făcut doar la blocul turn de lângă Şcoala 3, pentru că acolo proprietarii au avut bani din chiria luată pe an­te­nele de pe acoperiş”, a spus Marius Nicolcea, unul dintre cei care se ocupă de lucrări de anvelopare în Lugoj.

Fondurile europene, singura soluţie

Un nou program de fi­nan­ţare pentru realizarea e­fi­cien­ţei energetice, de aceas­tă dată, din fonduri euro­pe­ne, care ar putea repara ne­pu­tinţa autorităţilor de până a­cum, este promis, în­ce­pând cu anul viitor.

În lipsa fondurilor guvernamentale, Lugojul ar putea apela la a­ju­torul european.

“În a­ceas­tă săptămână am fost la Bu­cureşti, la Ministerul Dez­vol­tării şi Adinistraţiei Pu­blice şi am transmis o nouă solicitare pentru alocarea fondurilor pentru izolarea ter­mică a blocurilor din Lu­goj, având în vedere că o­ra­şul este cuprins în program. De la anul, municipalitatea poate să facă un proiect pentru a primi finanţare eu­ropeană”, a explicat Călin Dobra, vicepreşedintele Con­siliului Judeţean.

În alte oraşe, reabilitarea termică a fost realizată în cadrul unor proiecte pri­va­te.

În general s-a recurs la mansardarea blocurilor cu trei sau patru nivele pentru realizarea unor noi a­par­ta­mente, iar pro­prietarii imo­bi­lelor care şi-au dat ac­cep­tul au be­ne­ficiat de lucrări de izolare ex­terioară, gra­tui­tă.

Deo­cam­dată la Lugoj, deşi au fost unele solicitări pentru man­sardarea unor clădiri, pro­iectul nu a avut succes.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Izolarea blocurilor, un pariu pierdut pentru lugojeni!

  1. nu il cred pe boldea ce ne minte dar cind vad ce comenteaza unul ca martinescu care in trei mandate nu a facut mai nimic ,si mai imi spune si de blaga imi vine sa-l scuip in bot—-sunteti toti la fel niste smecheri

  2. Marius Martinescu // 24 septembrie 2015 at 9:56 // Răspunde

    Cele 25 de blocuri s-au facut cu banii aloca-ti in anul 2010 de Min.Dezvoltari.Era dl.Blaga ministru.Boldea in cei opt ani n-a cheltuit un leu pentru izolari.A dat si da „gogosi” electorale cu acest subiect.Dar minciuna are coada scurta(iunie 2016)!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*