Ultima oră

Ipocrizia la catafalc

MondialRomânia se află în doliu. Regele Mihai a murit la 96 de ani, iar trupul Monarhului va fi depus la Castelul Peleș. Guvernul a anunțat trei zile de reculegere: 14,15 şi 16 decembrie au fost declarate doliu naţional în memoria Regelui Mihai.

În naivitatea mea, am avut impresia că astfel de momente pot aduna românii împreună, dar m-am înșelat. La Ziua Națională, când, măcar în teorie, românii ar fi trebuit să dea dovadă de unitate, politicienii au dat cel mai rău semnal, așezându-se în tribune diferite. Se pare că și la moartea Regelui Mihai, în loc de reculegere, vom avea parte de veșnica dezbinare, după modelul Zilei Naționale.

Nici n-a ajuns bine în țară trupul neînsuflețit al ultimului șef de stat, care a trăit al doilea Război Mondial în funcție, că o bună parte a presei a și început ”pregătirea de artilerie”. Iată ce titluri putem citi: ”Scandal la priveghiul Re­ge­lui Mihai!”, ”Traian Bă­sescu lovește fără milă în Casa Regală”, ”Scene șocante la reședința din Elveția a Re­ge­lui”, ”Înhumarea Regelui, pe întuneric și fără uniformă, încalcă legile creștine”, ”A­verea uriașă a Regelui: castele și domenii de peste 60 de milioane de euro”, ”Principele Nicolae, gonit de lângă patul de moarte al bunicului”, „Carol I a dărâmat mai multe biserici decât Ceaușescu”. Asta în timp ce, pe rețelele de socializare, se răspândesc tot felul de mesaje în care Regele nu e Rege, Regina nu e Regină, și nici Casă Regală nu există.

Nu am nimic împotriva polemicilor civilizate, cu argumente istorice, asupra perioadei frământate din istoria României și a lumii în care a domnit Regele Mihai. Dar nici acestea nu își au rostul tocmai în acest moment, în care ar trebui păstrat un moment de reculegere, cu gândul la Regalitate, ca element unificator, ca factor de progres al României moderne.

Cei care se pretează în aceste zile la articole josnice, în presa de scandal, sunt aceiași care au scos subiecte ”sen­za­ționale” atunci când s-au stins Stela Popescu, Ion Do­lă­nescu, Sergiu Nicolaescu ori Mădălina Manole. Luni de zile au tras de subiect, l-au lățit, au scris toate mizeriile imaginabile și au aruncat în stânga și-n dreapta tone de zoaie. Aceeași rețetă ne­me­ri­tată aplicată unor actori sau cântăreți, stele ale divertismentului românesc, este apli­cată acum unui Monarh.

Dar, parcă mai supă­ră­toare, este ipocrizia la catafalc. Și aici, ”rețeta” este aceeași. Cum a murit actorul și regizorul Sergiu Nicolaescu, cum toată lumea și-a amintit brusc de meritele ”maestrului”, pe care n-au dat un ban cât a fost în viață. Aceleași televi­ziuni care îl făceau ”regizor” la mitingul de la București din 21 decembrie 89, acum dă­deau reluări cu nemiluita ale filmelor lui!

Jurnaliștii care până mai ieri exploatau la maximum scandalul excluderii fostului prinț Nicolae din Casa Regală, acum plâng la catafalc cu lacrimi de crocodil. Știți boci­toarele acelea plătite în satele din Oltenia, unde, dacă dai un prosop sau o broboadă în plus, femeile își smulg și părul din cap, pentru mai mult efect dramatic! Foștii președinți Iliescu și Băsescu, care nu l-au avut pe Rege la suflet, se alătură cortegiului, la fel și Dragnea, dar și foști peremiști, oameni ai lui Va­dim, precum Olguța Va­si­les­c­u. Toți îl plâng pe Rege ca bocitoarele din Oltenia, pentru că așa e la modă, pentru că așa dă bine. Mâine va fi tăcere, iar Mihai I se va bucura de trei rânduri în manualele de istorie moderne, și atât. Ca ultim privilegiu regal, să îi acordăm Monarhului lacrimi sincere, din inimă, iar cei care l-au contestat, să aibă decența de a sta deoparte. Și să mediteze, fără a se da în spectacol.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE