"> Invizibilă! Primăria susține că buruiana alergenă ambrozia nu există la Lugoj – Redesteptarea

Invizibilă! Primăria susține că buruiana alergenă ambrozia nu există la Lugoj

 Invizibilă! Primăria susține că buruiana alergenă ambrozia nu există la Lugoj

În fiecare an lugojenii sunt expuși puternicelor efecte alergene ale ambroziei, însă admi­nis­trației locale nu pare să îi pese de bunăstarea cetățenilor, buruiana înmulțindu-se necontrolat pe terenurile din Lugoj și împrejurimi.

Din dorința de a aduce o schimbare, USR Filiala Lugoj s-a alăturat acțiunii comune a USR Timiș și a înaintat Primăriei Lugoj o cerere (în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public) prin care solicită detalii privind măsurile luate conform Legii nr.62/2018 privind identificarea terenurilor infestate cu ambrozie, precum și măsurile luate pentru combaterea ei.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în 2018, anul acesta existând și normele de aplicare.
Autoritățile sunt pe altă planetă

Răspunsul Primăriei Lugoj este de-a dreptul uluitor. Municipalitatea susține că “pe timpul inspectării terenurilor de pe UAT Lugoj nu au fost identificate suprafețe infestate cu buruiana ambrozia”.

De asemenea, în adresa nr. 40547/10.05.2019 trimisă de Primăria Lugoj către Direcția pentru Agricultură Timiș se afirmă că “până la această dată nu au fost semnalate terenuri infestate cu buruiana ambrozia pe raza UAT Lugoj”.

În același timp, lugojenii semnalează zilnic pe rețelele de socializare, dar și în aplicația City Health existența dăunătoarei buruieni.

În cartierul Cotu Mic, pe strada Viorelelor, locatarii blocurilor au ”privilegiul” de a locui la liziera unei veritabile păduri. Ambrozia și alte buruieni îmbogățesc nestingherite flora cartierului pe terenul situat în apropiere de Căminul de bătrâni ”Anita Heim” și Spitalul Municipal.

Probleme sunt și pe strada Pescarilor, unde ambrozia se îmbină armonios cu linia orizontului, spre disperarea lugojenilor care locuiesc în apropiere. Situația este la fel de alarmantă și în alte zone ale Lugojului, în special la intrările în oraș.

Alergia la polenul de ambrozie se manifestă cel mai frecvent ca rinocon­junc­tivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge și la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Pentru a se evita expunerea la po­len, buruiana trebuie com­bătută și distrusă prin cosire manuală sau mecanică ori prin erbicidare, dacă e răs­pân­dită pe suprafețe mari. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buru­ienii. Conform legii, ad­mi­nis­trația locală este obligată să identifice terenurile infestate cu ambrozie în fie­care an până în 20 mai, apoi are obligația să trans­mi­tă centralizatorul cu aceste suprafețe de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia Instituției Prefectului și Direcției pentru Agricultură județene, până cel târziu pe 25 mai a fiecărui an.

Cu toate acestea, Pri­mă­ria Municipiului Lugoj aplică metoda ”ce nu văd, nu mă afectează” și susține sus și tare că orașul nu are probleme cu buruiana ambrozia. Pe de altă parte, ce­tă­țenii care se confruntă cu alergii și probleme respiratorii se gândesc cu groază la lunile care urmează, când potențialul alergen al plantei este maxim.

Ne întrebăm cu toții cum se va pune în aplicare Legea nr.62/2018 cu privire la combaterea ambroziei, dacă pe hârtie problema infestării terenurilor nu există? Oare problemele medicale ale lugojenilor se vor rezolva tot din condei?

Cristian Obeadă

1 Comment

  • Situatia aceasta este si in alte localitati din judet,de ex.Buzias.Ce ar fi daca cei cu alergie ar cere ca medicamentele sa fie platite de primarii !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: