Ultima oră

Investitorii asediază Lugojul! 2017 vine cu noi fabrici

MondialDezvoltarea economică a mu­nicipiului Lugoj din ul­ti­mii doi – trei ani a făcut ca șo­majul să se apropie de zero. Înainte de deschiderea investițiilor Lidl Logistic Center, Kaufland și De­de­man, cifra oficială era de 0,7%, – sub media pe județ, de 1,25%, una dintre cele mai reduse cote ale șo­ma­ju­lui din țară.

Dezvoltare imobiliară

”Zilnic, 54 de autocare aduc oameni la lucru la Lugoj din alte localități și din alte județe. În Lugoj practic nu mai poți găsi o gazdă, am a­vut dificultăți cu cazarea de­le­gațiilor străine. Ho­te­lu­rile și alte spații de cazare sunt pline de muncitori care lucrează la aceste mari in­vestiții. Și partea imobiliară s-a dezvoltat foarte mut. PUZ-rile cerute de diferiți investitori sunt foarte mari, atât în zona Timișoarei, vizavi de fostul IURT, cât și în Dealul Viilor – con­ti­nua­rea la strada Fagilor și toată zona aceea, atât pe partea stângă, cât și pe cea dreaptă, pentru Țarina Mică etc. A­ceastă dezvoltare imobiliară va crește semnificativ în ur­mă­torii ani”, este de părere edilul șef, Francisc Boldea.

Creștere demografică spre 60.000 de locuitori

În perioada comunistă, cu toate marile fabrici funcțio­na­le, Lugojul avea 56.000 de locuitori. Cifra poate fi atinsă din nou în următorii ani, grație avântului eco­no­mic datorat infrastructurii (șosea de centură finalizată, cale liberă pe autostradă pâ­nă la Viena), dar și poziției geografice.

”Eu cred că în următorii cinci ani de zile populația Lu­go­jului va trece lejer de cât este în prezent, către 60.000 de locuitori. La ora actuală, cifra oficială este de 48.611. Însă cifra reală este de peste 50.000, cu tot cu cei veniți din alte părți, care lucrează aici. Trebuie să mergem cu dezvoltarea spre Lugojel, spre Hezeriș, iar Dealul Viilor, unde am avut și zona aceea dintre centură și centrul social, va deveni o zonă rezidențială de locuințe. Din câte am discutat cu multi­na­țio­na­le­le, toate închiriază ba ho­te­luri, ba cădiri, pentru mun­citori, ca în perioada  lu­cră­ri­lor să nu mai fie nevoite să plătească transportul în fiec­are zi”, spune primarul Boldea.

Recomandarea multinaționalelor: stabiliți-vă la Lugoj!

Pe de altă parte, conducerea unor multinaționale reco­man­dă (în limbaj cor­po­ra­tist, este o directivă) ca funcționarii de rang înalt și cei de la TESA relocați din alte locuri din țară să își găsească la Lugoj spații de locuit sau să închirieze ca­me­re de hotel în oraș, pen­tru a evita naveta din centre apropiate, precum Ti­mi­șoa­ra.

Dedeman a cerut deja certificatul de urbanism; vin și suedezii cu mobila

Edilii amintesc şi de au­to­străzile A1 și A6, care încep de la Lugoj, pe relațiile Lu­goj – Traian Vuia, Lugoj – Mar­gina, Lugoj – Calafat, a­vem și intersecția A1-A6, plus că și ruta Belgrad – Ca­la­fat tot prin Lugoj va trece, plus închiderea în următorii doi ani ai inelului, și pe Bu­ziașului, și pe Bocșei, între Caransebeș și Coștei.

Pri­ma­rul crede că acestea sunt argumente suficiente ca in­vestitorii să vină și pe mai de­parte la Lugoj.

”Există de­ja centrul logistic Lidl, o investiție de peste 20 de milioane de euro finalizată, dar şi o mare firmă suedeză de mobilă care vrea să vină aici. Apoi este Altexul, Kau­flandul, iar, fapt foarte im­portant, Dedeman a cerut deja certificatul de ur­ba­nism. Peste drum de calea ferată s-a cerut să se facă o nouă zonă de locuințe. Orașul practic de la Lidl Logistic are o nouă zonă de dezvoltare la care nici nu se putea visa acum un de­ce­niu”.

În această zonă de dez­voltare este cuprinsă și aria fostului Liceu Agricol.

Fabrică de conserve de legume planificată în continuarea Lidl sau la ieșirea spre Traian Vuia

În opinia edilului șef, se con­solidează toate zonele industriale ale orașului: ”În continuarea lui Lidl, până sub podul care traversează șoseaua, mai avem 30 de hectare de teren, care apar­țin de Primărie. Acestea vrem să le folosim pentru o fa­brică de conserve de le­gu­me, pentru a deschide fe­reas­tra spre producătorii de le­gume din zona noastră.  Trebuie să fim și aproape de ei, să aibă o piață de des­fa­cere. Nu mai merge doar des­facerea în piața agro-ali­mentară. Dacă nu se va putea realiza acolo, avem în vedere o altă suprafață mare de teren, disponibilă pe par­tea dreaptă la ieșirea spre Traian Vuia”.

Un alt argument neașteptat în favoarea Lugojului este că, spre deosebire de orașul nostru, Timișoara nu are șo­seaua de centură completă. ”De când am asfaltat Dru­mul Hezerișului, spre cen­tu­ră și am făcut și acel sens gi­ratoriu, zona s-a umplut de case. De la Țarina mică, de la strada Cloșca și până la Cimitirul Ortodox și Dru­mul Hezerișului, toată acea zonă agricolă va dispărea, pentru că este teren ne­inun­dabil. Până la centură, va fi o zonă rezidențială”, mai pre­cizează edilul șef.

Încă un drum de centură!

În context edilitar, primarul Boldea și-a mai anunțat in­tenția de a dărâma clădirile din­tre Tribunal și Uni­ver­si­tatea Europeană Drăgan, pen­tru a face loc ”unui zid al cetății Lugojului, după i­ma­ginile existente la Mu­zeu”.

Anunțul mai inte­re­sant al primarului este că ”în continuare, spre Timiș, va fi ridicat un supermarket, deoarece Carrefour mai are in­tenția să construiască u­nul”. Și dacă tot e loc de un nou supermarket, primarul vi­sează și la o a doua cen­tu­ră. Aceasta va lega străzile Caransebeșului, Victor Vlad Delamarina, Buziașului, Ja­bă­rului, cu traversarea Ti­mi­șului prin spatele IURT și Lidl, iar închiderea fi la no­dul de la Coștei.

Vom ve­dea în anii următori câte din a­ceste previziuni vor deveni realitate !

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Investitorii asediază Lugojul! 2017 vine cu noi fabrici

  1. BOLDEA IT’S STILL NUMBER 1

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE