Ultima oră

Învățăm de la nemți! Colaborare româno – germană în domeniul medical, la Lugoj

La inițiativa unui lugojean, Petrica Paulescu-Cubini, s-a făcut primul pas în vederea unei colaborări de substanță în domeniul medical. Astfel, în perioada 4 – 9 noiembrie, o delegație a municipalității lugojene, formată din Cristian Galescu, viceprimarul orașului și medicul Erwin Floroni, directorul Spitalului Municipal “Teodor Andrei” Lugoj au vizitat, la invitația firmei WisMa GMBH, Clinica Universitară din Freiburg.

Prima întâlnire oficială a avut loc luni, 6 noiembrie, la sediul firmei WisMa din Freiburg, unde delegația lugojeană a fost primită de conducerea firmei germane, respectiv de domnii Lorentz Breiner, director general, de adjunctul acestuia, Harald Hofschlag, director de vânzări, export și marketing, precum și de Petrica Paulescu-Cubini, șeful parcului auto al firmei, unde preț de câteva ore, partea germană a prezentat un istoric și domeniile de activitate ale firmei WisMa GMBH, al cărei acționar unic este Cinica Universitară din Freiburg, aceasta afirmându-și interesul și dorința de colaborare și parteneriat cu partea română.

Lugojenii au făcut o prezentare a municipiului de pe Timis, prin Cristian Galescu și o prezentare a spitalului, prin Erwin Floroni, directorul acestuia. În alocuțiunile avute, partea română și-a exprimat dorința de colaborare, pe multiple direcții cu firma WisMa, respectiv cu Clinica Universitară din Freiburg, în dorința de a se asigura într-un viitor nu prea îndepărtat condiții medicale și de restabilire a sănătății, la standarde occidentale pentru pacienții spitalului lugojean.

S-a vizitat apoi Clinica Universitară din Freiburg, a treia ca mărime din Germania, unde lucrează  12.000 de angajați, fiind cel mai mare angajator din regiune, ea dispunând de un număr de 1.800 de paturi în 110 secții. Aici se tratează 66.000 de pacienți anual, în fiecare zi internându-se un număr de 1.000 de pacienți. În cadrul acesteia funcționează și Clinica de tratare și cercetare oncologică, renumită nu numai în Germania ci și în toată Europa, datorită rezultatelor excelente, vizita aici fiind facilitată de directorul clinicii, prof. univ. dr. Anca Ligia Grosu, o româncă foarte apreciată care a făcut o scurtă prezentare a clinicii, pentru ca apoi ghid în vizitarea clinicii să fie o altă lugojeancă dr. Eva Hermann, absolventă a Colegiului “Coriolan Brediceanu”, promoția 1982, actualmente șefa secției de cercetare din cadrul acesteia. Delegația lugojeana a mai vizitat și Clinica de transfuzii și imunologie.

De foarte mare interes, având în vedere posibilitatea implementării tehnologiei și organizării în cadrul Spitalului lugojean, a fost vizita la spălătoria ce se află în portofoliul WisMa și care deservește nu numai Clinica Universitară din Freiburg ci și alte entități economice cu care există contracte de prestări ale unui astfel de serviciu, din domeniul medical, hotelier și altele. De remarcat că această spălătorie este dotată cu mașini de ultima generație, întregul flux tehnologic fiind asistat de calculator, volumul de activitate ajungând la 12 tone de rufe spălate pe zi.

În următoarele zile, au mai fost vizitate Clinicile de medicina internă, chirurgie și neurologie.

Tot ceea ce s-a vizitat, precum și deschiderea totală a gazdelor germane oferă posibilități majore, în diferite direcții pentru implementarea unor metodologii moderne dar și pentru o colaborare, inclusiv în asigurarea de asistență și consultanță pentru implementarea de noi proceduri și investiții care să facă din actul medical de la Spitalul Municipal “Teodor Andrei” din Lugoj, un model demn de urmat și pentru alte unități sanitare din România, iar pentru pacienții spitalului lugojean, nu numai siguranța unui proces medical la cele mai înalte standarde în domeniu dar și un loc unde condițiile de cazare sunt de top.

Nu în ultimul rând, trebuie să mulțumim celui care a intermediat această colaborare și care s-a ocupat de organizarea, până în cele mai mici detalii a acestei vizite reușite, lugojeanului Petrica Paulescu – Cubini.

Delegația a fost însoțită și de jurnalistul și realizatorul de emisiuni, Marius Gangan, de la televiziunea TEN TV Lugoj, care a imortalizat momente din această vizită importantă și care va realiza și o emisiune cu principalii protagoniști ai vizitei la Freiburg.

Așteptăm, desigur, urmare a acestei întâlniri și deschiderilor afirmate de cele două părți, germană și română, primii pași pe care conducerea spitalului lugojean și Primaria Lugoj să-i facă spre această colaborare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE