Ultima oră

INTERVIU! Nadia Comăneci speră că România va fi în primele zece ţări la Olimpiada de la Londra

nadiaFosta mare gimnastă Nadia Comăneci a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că speră ca România să se claseze în primele zece ţări la Jocurile Olimpice de vară de la Londra (27 iulie - 12 august).
De asemenea, Nadia consideră că echipa feminină de gimnastică a ţării noastre are şanse la o medalie şi îşi doreşte ca aceasta să fie cât mai strălucitoare.

Mondial

nadia

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că speră ca România să se claseze în primele zece ţări la Jocurile Olimpice de vară de la Londra (27 iulie – 12 august).
De asemenea, Nadia consideră că echipa feminină de gimnastică a ţării noastre are şanse la o medalie şi îşi doreşte ca aceasta să fie cât mai strălucitoare.

AGERPRES: A câta Olimpiada va fi la care participaţi sau asistaţi?
Nadia Comăneci: Au fost opt, dacă iau în calcul şi Jocurile Olimpice de vară de la Montreal şi Moscova, la care am participat în calitate de sportiv. Practic nu am fost la Olimpiada de la Seul din 1988.

AGERPRES: E prima oară când aţi purtat torţa olimpică? Ce emoţii v-au încercat?
Nadia Comăneci: A fost a patra oară când am avut onoarea să port torţa olimpică. Orice om este emoţionat când ajunge să poarte această torţă, un sportiv trăieşte mult mai intens acest moment. Un sportiv, un fost sportiv ştie cât de mult a muncit, cât efort a depus pentru a obţine rezultate deosebite şi a ajunge la recunoaşterea publică a acestor merite şi a ajunge la onoarea de a i se propune să poarte torţa olimpică. În acest an a fost o propunere interesantă a organizatorilor: să port torţa olimpică pe acoperişul sălii North Greenwich Arena. A fost o experienţă unică. Am mers pe o pasarelă care era mai lată decât bârna, nu am avut de ce să am emoţii. Am fost asigurată cu nişte hamuri, organizatorii au insistat din motive de securitate.

AGERPRES: Cum credeţi că vor fi Jocurile de la Londra pentru sportivii români?
Nadia Comăneci: Sper să fie un an cu multe medalii, COSR a stabilit un număr de medalii (8-10 medalii, n. red.) şi îmi doresc ca acest obiectiv să fie depăşit. Avem sportivi buni în mai multe ramuri sportive, oricare dintre ei pot să obţină rezultate bune. Este bine că nu există o mare diferenţă de fus orar şi acest lucru poate fi un beneficiu pentru sportivii noştri.

AGERPRES: Câte medalii consideraţi că vor lua sportivii români la Londra?
Nadia Comăneci: Greu de spus, îmi doresc cât mai multe şi, aşa cum declaram cândva, dacă se poate, să fie de aur.

AGERPRES: Credeţi ca sportul românesc va reuşi să se ridice la nivelul succeselor de la Olimpiadele precedente?
Nadia Comăneci: România a ocupat locuri bune la Olimpiadele de vară. Sunt sigură că şi acum ne vom putea clasa în primele 15 naţiuni, să nu uităm că la Olimpiadă participă undeva în jurul a 200 de ţări şi peste 10.000 de sportivi. Sper, cu puţin noroc, să reuşim să ne clasăm în primele 10 ţări.

AGERPRES: Ce şanse au fetele noastre la gimnastică?
Nadia Comăneci: Sunt sigură că vom urca pe podium la echipă. ştiu că toate membrele lotului feminin de gimnastică al României sunt foarte bune şi cred că oricare dintre ele are şanse egale la o medalie cât mai strălucitoare la Londra. Echipa de
gimnastică a României este coordonată de cel mai bun cuplu de antrenori şi sunt convinsă ca fetele antrenate de Octavian Bellu şi Mariana Bitang vor da cele mai bune rezultate posibile. Larisa Iordache are şanse mari la individual compus şi sol, Izbaşa la sărituri, Ponor şi Iordache la bârnă şi sper în multe alte surprize frumoase.

AGERPRES: Credeţi că e mult sau e puţin ca un campion olimpic român să fie răsplătit cu 100.000 de euro?
Nadia Comăneci: Nu ştiu ce să spun, dacă vor primi această sumă este un lucru frumos. Este greu de evaluat munca sportivilor şi beneficiile pe care aceştia, prin rezultatele lor, le aduc României. Suma poate fi mare sau mica, depinde din
ce parte o priveşti, cât de mult poţi înţelege efortul pe care un sportiv îl depune pentru a fi primul, printre cei mai buni sportivi ai lumii. Să nu uităm că la Olimpiadă ajung cei mai buni, indiferent de ce ramură sportivă vorbim.

AGERPRES: Cum caracterizaţi alegerea lui Horia Tecău să fie portdrapelul României la ceremonia de deschidere?
Nadia Comăneci: Romania are foarte mulţi sportivi buni, Horia Tecău este unul dintre ei, îl felicit pentru această onoare.

AGERPRES: Cine ar trebui să fie portdrapelul la ceremonia de închidere?
Nadia Comăneci: Nu ştiu care sunt criteriile, probabil că va fi sportivul care va obţine cele mai bune rezultate sau cel care va face cea mai mare surpriză.

AGERPRES: Puteţi numi câteva măsuri care ar trebui luate pentru revigorarea sportului românesc?
Nadia Comăneci: Eu cred că este greu să vorbeşti despre ce trebuie făcut atunci când nu eşti direct implicat, când nu cunoşti toate detaliile. Una dintre problemele cu care ne confruntăm este lipsa practicării sportului de masă, lipsa unei baze
de selecţie pentru antrenori. Este dificil să găseşti valori şi aici trebuie să îi felicit pe colegii mei, când către sport vin foarte puţini copii. Aici cred că trebuie făcut ceva, să se realizeze programe mult mai reale de atragere a copiilor către sport: poate un program inspirat din modelul american ar putea fi de succes.

AGERPRES: Care ar putea fi cea mai mare problemă la JO 2012 (vremea, transportul, dopajul etc)?
Nadia Comăneci: Cred că organizatorii s-au gândit la problemele care pot să apară, sunt sigură că vor monitoriza cu atenţie acele puncte sensibile. Eu îmi doresc ca această Olimpiadă să stea sub semnul valorilor sportive şi să nu se întâmple nimic urât. Vremea va fi cea din Londra, aş putea spune că nu este o climă rea pentru practicarea sportului.

AGERPRES: Va fi Olimpiada de la Londra mai frumoasă şi mai bine organizată decât cea de la Beijing?
Nadia Comăneci: Va fi altfel, orice Olimpiadă a fost altfel decât precedenta şi acesta este unul dintre motivele pentru care milioane de oameni privesc acest spectacol care se desfăşoară timp de aproximativ o lună. Organizatorii încearcă să ofere un adevărat spectacol, să aducă mereu o inovaţie, marea atracţie stă în cei peste 10.000 de sportivi care luptă corect pentru câştigarea unei medalii, pentru ei şi pentru ţara lor. Este interesant şi emoţionant să vezi cum se leagă adevărate prietenii între concurenţi, cum există respect pentru performanţele celuilalt şi totodată dorinţa de a-l depăşi, de a dovedi că eşti mai bun decât el. Toate acestea, fără a încerca să-l obstrucţionezi, să-l denigrezi. Dacă există astfel de încercări lumea sportului reacţionează şi acel element este îndepărtat elegant şi ferm pentru a se păstra puritatea Jocurilor Olimpice.

sursa: www.agerpress.ro

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE