Ultima oră

Infracționalitate ridicată în Lugoj! Mii de dosare penale, în lucru

MondialDin totalul de 10.000 de do­sa­re, în 2017 au fost so­lu­ţio­nate un număr de 6.455 de lucrări, din care 1505 sunt de natură penală. Deficiența de personal își face simțită prezența, prin numărul mare de dosare repartizate fiecărui procuror în parte.

Comparativ cu anul 2016, când la nivelul unităţii au desfăşurat activităţi de supraveghere a cercetărilor şi de urmărire penală cinci procurori cu funcţii de e­xe­cu­ţie, în momentul de față e­xistă doar trei oameni ai le­g­ii, respectiv Monica Pop, Ga­briela Drăgan și Dorel Ursulescu, coordonați de prim-procurorul Cristian Dan Tătar, care se ocupă de soluționarea cazurilor de natură penală și civilă, ce implică participarea procurorului la ședințele de judecată.

“Pe rolul Parchetu­lui, în anul 2017 au fost în­re­gistrate un număr total de 2026 cauze penale noi, din care 2011 cauze la suprave­ghe­rea cercetărilor penale şi 15 dosare penale la urmărire penală proprie. Au rămas de soluţionat un număr de 1105 dosare penale cu autor cunoscut, din care 1099 dosare la su­pravegherea cercetărilor şi șase dosare la urmărire penală pro­prie. În ceea ce privește do­sarele nesoluţionate cu autor necunoscut, sunt în lucru un număr 2396 dosare, din care 2394 dosare la suprave­gherea cercetărilor şi două do­­sare la urmărire penală pro­prie”, se arată în comuni­ca­tul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj.

Mai multe dosare cu autori necunoscuți

Numărul cauzelor cu autori necunoscuți, raportate pentru anul 2016, a fost de 2139. Comparativ cu 2017 se ob­ser­vă o creştere cu 257 de do­sare, ceea ce înseamnă o ascendență cu aproximativ 10,7% .

Situația cauzelor nou intrate arată că cea mai mare pondere au avut-o in­frac­ţiu­nile contra patrimoniului, cu 796 de cauze pe rol, urmate de infracţiuni contra persoa­nei cu 682 cauze. În ordinea numărului de noi dosare, au mai fost înregistrate 273 i­n­fracţiuni contra siguranţei pu­blice, 141 de infracţiuni pre­văzute de legi speciale, 33 infracţiuni de serviciu, 24 infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, 17 infracţiuni de fals, opt infracţiuni contra au­to­rităţii şi frontierei de stat și o infracțiune electorală.

La acestea se adaugă un nu­măr de 3164 cauze, rămase nesoluţionate la începutul pe­ri­oa­dei, din care 3156 la su­pra­vegherea cercetărilor şi opt cauze la urmărire penală proprie, inclusiv cu autori ne­cunoscuţi. Aşadar, la ni­ve­lul anului 2017 numărul to­tal al cauzelor penale de so­lu­ţionat, a fost de 5190 cauze penale.

Soluții adoptate

Pe parcursul anului, au fost întocmite nu mai puțin de 221 rechizitorii cu 250 de in­culpaţi, din care 220 re­chi­zi­torii la supravegherea cer­ce­tărilor, un rechizitoriu la urmărire penală proprie şi corespondent, 249 inculpaţi trimişi în judecată la su­pra­ve­ghere judiciară şi un incul­pat trimis în judecată la urmărire penală proprie.

S-au mai stabilit 14 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, toate aflate sub cercetarea procurorilor, 88 de soluţii de renunţare la urmărire penală, din care 53 cauze cu suspecţi și 1182 de soluţii de clasare, în care a fost dispusă efectuarea în continuare a cer­ce­tă­rilor, faţă de 283 suspecţi şi inculpaţi.

În ceea ce priveşte activitatea judiciară, în anul 2017, procurorii au participat la şedinţele de judecată într-un număr de 890 cauze, din care 796 cauze penale şi 94 cau­ze civile.

Au fost verificate în vederea exercitării căilor de atac un număr de 882 ho­tă­râri judecătoreşti, din care 795 hotărâri penale şi 87 hotărâri civile precum și un număr total de 24 căi de atac, din care au fost soluţionate 19 căi de atac, admise 13 şi res­pinse șase, toate în cauzele penale. Nu au fost declarate căi de atac în dosare civile.

Rezultate bune cu personal subdimensionat

Raportat la nivel național, cei trei procurori au avut de soluționat la Lugoj, mai multe dosare decât media în­re­gis­tra­tă în alte unități ase­mă­nă­toare. Astfel, statistica Parchetului de pe lângă Ju­de­că­toria Lugoj a consemnat 2570,75 lucrări de soluţionat per procuror şi respectiv 1713,83 lucrări per schemă, iar datele la nivel naţional arată că media naţională a lucrărilor de soluţionat este 2533,12 lucrări / procuror şi 1956,81 / schemă.

”La calcu­la­rea volumului total de lu­crări s-au avut în vedere, pe de o parte, cauzele penale e­xis­tente la începutul anului, cele înregistrate pe parcursul anului 2017, numărul de lu­crări intrate din anul 2016, cele noi intrate în 2017, cau­zele penale şi civile judecate cu participarea procurorului în şedinţele de judecată, iar pe de altă parte hotărârile ju­de­cătoreşti verificate în vede­rea executării căilor de atac în materie penală şi civilă, apelurile, recursurile con­tes­ta­ţiile declarate în materie pe­nală şi civilă, sesizările, re­clamaţiile, cererile şi me­mo­riile de soluţionat, plângerile pe actele procurorului, plângerile pe soluţii și notele de audienţă”, se mai arată în raportul întocmit de magis­tra­ții lugojeni.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Infracționalitate ridicată în Lugoj! Mii de dosare penale, în lucru

  1. 1182 de clasari???? La ce mai functioneaza institutia asta ! Defapt nu putem avea pretentii, institutia este condusa de un domn fara concurs iar PSD face legea.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE