Ultima oră

Industria lugojeană, pe avarie! Se închid fabricile oraşului

MondialPrimele semne de ”îmblân­zire” a micului tigru econo­mic bănățean vin deo­cam­dată de la societăți i­ta­lie­ne. ”Calzaturificcio Torre” (sau ”Torre”, cum o cunosc lugo­je­nii, producător de în­căl­țăminte din piele), cedează spațiul de producție de pe str. 1 Mai unei alte societăți, ”Co­sagel Rom” SRL Lugoj, care activa pe strada Jabă­ru­lui.

Gamet 2000, firmă spe­cia­lizată în mobilier industrial, școlar și de birou, a fă­cut reduceri de personal.

De la alte societăți am primit răs­punsul oficial că ”deo­cam­dată” nu sunt probleme.

”Primos” și-a închis porțile

”Primos”, o societate cu­nos­cu­tă prin calitatea încăl­ță­min­tei pe care o producea, și-a încheiat activitatea, după ce s-a închis și firma mamă din Italia.

”Da, s-a închis, dar peste ju­mă­tate din angajați și-au găsit de lucru. Problematica este contextul european, context pe care noi, de la Lugoj, nu am putut decât să îl ges­tionăm. S-a închis și firma din Italia. Cât despre Lugoj, chiar îmi pare rău, aici au lucrat la un moment dat peste 200 de angajați”, ne-a declarat Viorela Popa, adminis­tra­tor al societății de la Lugoj.

Boldea: Nu suntem afectați, Lugojul are nevoie în continuare de forță de muncă

Primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, nu este alarmat. El spune că Lugojul are încă mare nevoie de forță de muncă. Aceasta poate fi redirecționată spre societăți multinaționale aflate în plină expansiune, precum Honeywell Life Safety, Hella sau Autoliv.

”Nu afectează cu nimic, pentru că este atâta nevoie de forță de muncă! Ne-am bu­cura să avem numai firme de succes, pentru care putem asigura forță de muncă și care, la rândul lor, pot asigura salarii decente pentru cetățeni. Honeywell, de pildă, planifică o extindere la 800 de angajați (n.r. – de la 700 în prezent), apoi la 1000, motiv pentru care au cerut încă o suprafață de teren pe care să con­stru­ias­că o nouă hală. Este firma cea mai apropiată, la ora ac­tuală, de comunitatea locală. Avem o serie de proiecte comune legate de instituții de învățământ și nu numai. Anul acesta au împlinit 25 de ani și tendințele de dezvoltare sunt foarte bune”, ne-a decla­rat edilul șef.

Economistul Adrian Ciu­lo­­nescu, coordonatorul Bi­rou­lui din Lugoj al Camerei de Comerț, Industrie și A­gri­cultură Timișoara (CCIAT) confirmă că, și la ora actuală, rata șomajului la Lugoj, si­tua­tă sub 1%, ar face să pă­leas­că de invidie majoritatea orașelor din țară.

Politizarea nu înseamnă performanță economică

Nu același optimism îl îm­păr­tășește economistul Florin Vescan, expert în achiziții publice. El avertiza încă de la finele anului trecut, într-un articol publicat de ”Re­deș­teptarea”, asupra efectelor ne­fericite ale unor decizii po­litice în domeniul economi­cu­lui.

”Modificările legislative, despre care avertizam încă din anul trecut, au dat peste cap mediul economic. Dife­ren­țele de transfer salarial ale contribuțiilor de la angajator la angajat au creat probleme în lanț. Modificările le­gi­slației fiscale au dus la denaturarea bugetelor mul­ti­na­ționalelor, a redus profitul, ceea ce a dus la creșterea va­lorii produsului finit. Cu costuri mai mari, nu mai ești competitiv pe piața națională și europeană. Pentru a men­ți­ne competitivitatea, firmele sunt obligate să scadă marja de profit și asta doar pentru a menține costurile la nivelul anului precedent”, spune ec. Florin Vescan, care adaugă că ”prin politizare, niciodată nu se va ajunge la per­for­manță economică”.

Deocamdată, mitul eco­no­miei care merge ”țais” la Lugoj este întreținut de fir­me­le emergente, care la ora actuală sunt nevoite să aducă lucrători din Deva, Petroșani, Turnu Severin sau chiar din ju­dețe ca Teleorman.

Lidl, Altex și Dedeman își mențin interesul

Alte semnale pozitive vin din partea unor investitori ca Lidl, Altex sau Dedeman. Optimistul de serviciu este, ca de obicei, primarul Francisc Boldea.

”Dedeman con­tinuă interesul pentru Lugoj. Are obținut certificatul de urba­nism, a urmat dezbaterea pu­blică și trebuie să vină cu aprobările necesare pentru ca noi să-i eliberăm auto­ri­za­ția de construcție. Și celelalte supermarketuri rămân în cărți. Lidl a cumpărat spa­­țiul de pe str. Memorandului și a cerut aprobarea pen­­tru certificatul de urba­nism. O parte din vechea cazarmă de pe Memorandului va rămâne în picioare, iar în rest se va face supermarket, cu intrare pe la mijlocul stră­zii și o parcare mare în față. De la hypermarketul Kau­fland, extinderea zonei se va face cu supermarketul Altex. Pe malul Timișului, în zona cu Gold Cafe, este o proprietate privată unde se dorește ridicarea unui supermarket (n.r. – Penny Market). Noi sun­­tem pentru, însă nu am fost de acord cu arhitectura, care trebuie să se armonizeze cu imobilele învecinate, tribunalul și universitatea. Demersurile continuă, dar ei trebuie să vină cu un nou proiect de magazin”, spune primarul municipiului Lugoj.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE