Ultima oră

În lipsa taxei de paragină, clădirile abandonate încep să sufoce centrul oraşului

MondialÎn lipsa aplicării taxei pe paragină, ne­pă­sa­rea proprietarilor a dus la apariţia mai mul­tor ruine neîngrijite, unele adevărate focare de infecţie, chiar în centrul oraşului.

De mai mulţi ani, spaţiul lipit de blocul turn (“Strâm­ba”, cum îi spun lugojenii) şi situat deasupra unui ma­ga­zin de electrocasnice, este abandonat şi în paragină. Scă­rile de acces la etaj sunt pline de gunoaie şi dejecţii, iar sub scări mizeria este la ea acasă.

Peisajul este com­ple­tat de jaluzele metalice pic­tate cu grafitti. Câinii de pri­pas şi-au făcut refugiu a­co­lo, iar mirosul acid de uri­nă se simte până în Parcul Poştei. Spaţiul a fost, pe rând, magazin al Coo­pe­ra­ţiei, magazinul firmei Ro­sa­da, magazin de mobilă al fir­mei Elvila, mic atelier de con­fecţii (o făbricuţă ce func­ţiona în sistem loan), chiar şi sală de bingo.

Este o incintă cu suprafaţă de peste 400 mp, situată ultracentral, dar care, nefiind la nivelul solului şi fără acces direct din stradă, nu a beneficiat de un ”vad” bun.

Cei care se o­cupă cu comerţul ştiu că po­tenţialii clienţi preferă accesul direct din stradă decât urcatul la etaj. Pe de altă parte, pentru o societate productivă, chiria e prea mare, iar pentru alte acti­vi­tăţi gen bar, local, există im­pedimentul că acel spaţiu aparţine unui bloc de lo­cu­inţe cu zece etaje. În lipsa u­nui cumpărător, locul a de­venit un focar de infecţie care arată dezolant.

Fostul se­diu BancPost, cel de vi­zavi de Poliţia Rutieră, o clă­dire modernă, care a func­ţ­ionat ca bancă între 1998 şi 2007, a ajuns o rui­nă. Pentru a fi amenajată ca atare, clădirea, construită după 1990, a fost cumpărată de la fostul proprietar.

Pri­mul director al băncii a fost Virgil Turcan, edil şef al Lu­gojului în perioada 1992-1996. Noul sediu s-a mutat în centru. La vechea locaţie s-a renunţat pentru că, se pa­re, actuala politică a BancPost este să nu mai aibă sedii aşa mari.

La ora actuală, fosta Bancpost este una dintre cele mai im­pu­nă­toare ruine din centrul Lu­go­jului. Clădirea cu o mare s­uprafaţă vitrată, acum pli­nă de praf, te întâmpină cu scări sparte şi o rampă ju­puită de acces pentru per­soa­nele cu handicap. Spa­ţiile interioare sunt deosebit de generoase, cu peste 200 mp pe nivel. La subsol erau adăpostite tezaurul, arhiva şi camera de valori. La par­ter, funcţionau casieriile şi schimbul valutar.

La etajul I, erau Relaţiile cu clienţii, Creditele şi ghişeele cu a­genţi, aşa numitele front office. La etajul II erau aşa-numitele back office, adică oficiul de calcul şi birourile directorului şi al directoarei adjuncte. Mansarda era pre­vă­zută cu dormitor, bu­că­tă­rie, sufragerie şi o sală de şe­dinţe.

Clădirea bine con­struită, la standarde ban­ca­re, va avea o soartă vitregă. Inundaţiile din vecini, care au făcut ca apa să curgă pe scări, la toate nivelele, au inundat subsolul.

Peretele dinspre curte s-a înclinat, iar singura soluţie pare a fi la ora actuală demolarea. Un alt exemplu de ruină din zo­na centrală, de data asta si­tuată pe celălalt mal al Ti­mişului, este clădirea de la stradă al fostului Club Ger­man.

Situată pe strada A­ni­şoa­ra Odeanu, respectiva clă­dire a fost magazin de des­facere al fostei In­tre­prin­deri Textile, unde se găseau mărfuri ieftine şi de bună calitate. Apoi, după ce s-au o­pe­rat câteva renovări inte­ri­oare şi exterioare, localul s-a transformat în club de noap­te, care nu mai func­ţio­nează de ani buni. Treptele de la intrare sunt distruse, mar­mura spartă, iar ele­men­tele de lemn, parte au fost smulse, parte au rămas să putrezească, la vedere.

Cor­pul de clădire este aban­do­nat de ani buni. Înainte de 1989, clădirea adăpostea clu­bul comunităţii germane din oraş, care cuprindea şi o sală de cinematograf (ce­le­bra sală unde Ceauşescu a fost huiduit la alegerile din 1946), o sală festivă şi un teren de handbal.

Acolo se ţi­neau maialurile, adică zi­lele festive ale comunităţii ger­mane. După naţiona­li­za­rea din 1948, construcţia a de­venit Clubul În­tre­prin­de­rii Textila, iar o altă par­te, unde apoi s-a con­struit ma­re­le cinematograf de vară (în aer liber), a in­trat în pr­o­prietatea Sfatului Po­pular de atunci, adică al Pri­mă­riei.

Terenul de sport a de­ve­nit terenul Asocaţiei Tex­tila, care avea echipe de hand­bal masculin şi fe­mi­nin. Corpul de clădire de la stradă trecut prin reparaţii capitale executate de ITL înainte de 1989. După ce o perioadă a fost magazin de des­facere a produselor tex­ti­le, s-a privatizat, iar după scurta existenţă ca şi club de noapte, a intrat în paragină.

Existenţa acestor clădiri degradate în plin centrul o­ra­şului, alături de cazul fru­moasei clădiri a Policlinicii de pe strada Oltului, despre care am scris pe larg, şi a altora asemănătoare, ridică un semnal de alarmă asupra lejerităţii cu care autorităţile locale au tratat problema taxei pe paragină.

Amânată la Sfântul Aşteaptă, această taxă ar fi putut scăpa Lu­go­jul de astfel de imagini de­zo­lante şi ar fi res­pon­sa­bi­li­zat proprietarii.

În condiţiile actuale, alte şi alte clădiri distruse şi abandonate pot a­părea oriunde, iar pro­prie­ta­rii pot dormi liniştiţi mai de­parte.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE