Ultima oră

Idei multe, mai mari, dar și mai mărunte! Școlile din municipiu vor, pe lângă investiții, și rezultate mai bune la Bacalaureat

Mondial

Spre deosebire de generațiile trecute, în prezent elevii lugojeni se bucură de condiții mai bune în care să învețe.

Laboratoare și săli de sport moderne, curți asfaltate, proiecte europene, iată câteva dintre caracteristicile unei școli moderne, iar pentru a se alinia la standardele momentului, unitățile de învățământ din municipiu pregătesc noi proiecte pentru anul în curs.

La nivel național, învățământul a trecut prin nenumărate crize care au șubrezit sistemul edu­ca­țional.

Investițiile în grădinițele, școlile și liceele românești nu au reprezentat o prioritate pentru guvernanți, însă cu pași mici, situația se poate schimba, iar actul educațional va fi aproape de nivelul occidentului.

5,4 milioane de lei investiți în 2018

La Lugoj, în 2018 a fost alocată din bugetul local suma de 5,4 milioane lei, pentru întreținere și reparații, iar toate liceele din oraș au beneficiat de lucrări de reabilitare.

Școlile gimnaziale, dar și grădinițele, au fost de asemenea modernizate, proces care continuă și în acest an.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” a beneficiat anul trecut de finanțare din partea Consiliului Județean Timiș, reușind astfel să bifeze câteva obiective importante, printre care construcția unui nou corp de clădire destinat terapiilor specifice, achiziționarea unui microbuz școlar necesar asigurării transportului copiilor care locuiesc în apropierea Lugojului, achiziționarea a două centrale termice, dar și a materia­lelor didactice specifice activității de terapie logopedică, alături de un instrument de evaluare pentru diagnoza psi­hoe­du­cațională a copiilor de vârstă 2-6 ani.

”Pe plan educativ, în anul 2019, vom continua să dez­vol­tăm dimensiunea europeană a școlii, având în curs de des­fășurare două proiecte Erasmus +, ”Every student matters!” și ” Integrate IT”. Vom continua organizarea proiectelor avizate de ISJ Timiș și vom desfășura ur­mă­toarele etape ale Proiectului Național ”Prin formă și culoare, o șansă pentru fiecare”. De a­se­menea, cu finanțare de la Consiliului Județean Timiș, ne propu­nem să îmbunătățim baza ma­te­rială a școlii, prin asigurarea mobilierului adecvat spațiilor școlare, achiziționarea sistemului OPTIMUSIC, un sistem audio-vizual unic, ce combină luminile și sunetele, pentru a-i ajuta pe copiii cu nevoi speciale să exploreze și să interacționeze cu mediul, cât și achiziționarea unei table interactive extrem de eficientă în procesul educativ. Ne propunem și achiziționarea unui sistem de supraveghere vi­deo, de alarmă la incendiu și antiefracție pentru noul corp de clădire și construirea unui grilaj de protecție pentru copii, la etajul al doilea al corpului de cladire A. Alte investiții propuse pentru anul 2019 vizează achiziționarea unui uscător profesional de rufe, u­til la internatul instituției, prelungirea reabilitării rețelei de apă rece menajeră, apă caldă menajeră la internatul instituției, subzidire sală spalatorie pentru fixarea masinilor profesionale”, explică prof. Viorica Paraschivu, director la C.Ș.E.I. ”Alexandru Roșca”.

Funcționalitate și eficiență

Și la Școala Gimnazială Nr. 2 procesul de modernizare con­ti­nuă, spre bucuria elevilor care învață aici.

Aspectul plăcut și funcționalitatea clădirii în care au loc cursurile, dar și al curții și terenului de sport sunt principalele obiective pentru acest an.

”Voi aminti că am reușit în vara anului 2018 să izolăm și să fini­săm două dintre fețele clădirii A. Astfel, 16 clase de elevi be­ne­ficiază acum de condiții mai plăcute de studiu, temperatura în clase este mai ridicată și se păstrează mai ușor la aceste cote. În același timp, ne bucurăm cu toții de aspectul proaspăt și atractiv al înfățișării școlii. Pentru anul 2019 ne-am propus să ne ocupăm de aspectul și funcțio­nalitatea curții. Am solicitat Pri­măriei Municipiului Lugoj fonduri pentru refacerea instalației de scurgere a apei meteorice și de canalizare, pentru amenajarea terenurilor de sport și pentru reasfaltarea curții”, a declarat prof. Florin Mariș, directorul instituției.

Planuri mărețe și la Școala Nr. 4

Ample proiecte de investiții se află și pe agenda Școlii Gimnaziale Nr. 4.

Anul trecut s-au efectuat lucrări de reabilitare a sălilor de clasă, a cancelariei, cabinetului psihologic, parchetului și au fost schimbate ușile, însă cea mai importantă investiție a fost mo­der­nul teren sintetic din curtea școlii, cu suprafața de 800 mp, efectuat la standarde europene.

”În 2019 dorim să montăm o centrală termică și în corpul de clădire de pe str. V. V. Delamarina, astfel încât să beneficiem de agent termic de calitate și să reducem, în timp, cheltuielile actuale. Este o lucrare de anver­gură, în sensul că trebuie bran­șament nou la conducta de gaz, instalație termică nouă (centrală, calorifere etc). Am demarat procedura încă din luna decembrie. În această vacanță am reușit să montăm încă două videoproiectoare în clase, astfel încât absolut toate clasele beneficiază de aceste dotări. Elevii noștri se bucură de meditații gratuite la limba română și matematică. În plus, va fi organizată o excursie gratuită pentru primii 50 de elevi me­ri­tuoși, din ciclul gimnazial. Pentru a asigura siguranța elevilor, vom monta interfon video și sistem de supraveghere performant”, precizează prof. Gabriela Sîrbu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 4.

Rezultate mai bune la examenul de bacalaureat

Liceele din oraș fac de asemenea progrese importante, având drept principal obiectiv creșterea promovabilității la examenul de bacalaureat și pregătirea elevilor pentru integrarea în învățământul superior, dar și în câmpul muncii.

”Continuăm cele patru proiecte cu finanțare europeană pe care le avem în acest moment, de­pu­nem încă două proiecte de an­vergură privind practica elevilor în străinătate în care dorim să aducem inovație curriculară la nivel național pentru domeniul Turism. Dorim să creștem nu­mă­rul elevilor care promovează examenul de bacalaureat, deoa­re­ce noi considerăm că fiecare elev care promovează acest exa­men este un succes ce trebuie apreciat. Găzduim Olimpiada interdisciplinară Tehnică, faza națională, Industrie textilă și pielărie aducând astfel un omagiu tradiției Lugojului, extindem forma de învățământ dual și pentru clase de Servicii, în parteneriat cu un supermarket puternic pe piața Lugojului. Țintim către rezultate bune și foarte bune la olimpiadele și concursurile de profil, rezultate pe care elevii și profesorii sunt deja obișnuiți să le obțină, îmbunătățim procesul de învățare prin apelulul la tehnologia digitală disponibilă gratuit pentru elevi și profesori: lecții, teste, activități individuale de învățare”, explică prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”.

În sarcina elevilor rămâne seriozitatea cu care tratează materiile care li se predau și ideile ingenioase care duc la progresul generațiilor viitoare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE