Ultima oră

Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Ziua Naţională a României de pe 1 Decembrie ne face să ne simţim mai patrioţi, chiar şi în bucătărie. Iată un exemplu de reţetă culinară tradiţională românească pentru ziua festivă.

Ingrediente:

  • 300 g fasole boabe
  • 1 kg ciolan afumat sau costiţă afumată
  • 2-3 morcovi
  • 1 păstârnac 
  • o ceapă mare
  • 2-3 fire ceapă verde sau o ceapă mică 
  • 2 ardei graşi sau gogoşari
  • 3-4 linguri ulei
  • 2-3 linguri pastă de tomate
  • o foaie de dafin
  • 10-15 boabe de piper
  • sare şi piper
  • mărar şi pătrunjel

Mod de preparare:

1. Se curăţă fasolea de impurităţi, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta.
Se limpezeşte de 2-3 ori şi se pune la fiert într-un vas cu apă rece (apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 4-5 cm).
2. Se adaugă ciolanul afumat la fiert.
3. Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră.
Se adaugă ceapa mare, morcovii şi păstârnacul, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie boabele de fasole şi legumele.
4. Separat, într-o tigaie cu ulei se căleşte ceapa verde tocată mărunt. Se stinge cu 3-4 linguri de supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe, pasta de tomate, un praf de sare, boabele de piper, foaia de dafin şi un polonic de supă de fasole. Se fierbe până se obţine un sos gros, apoi se răstoarnă în fasolea fiartă.
5. Se amestecă şi se potriveşte la gust cu sare şi piper. Se mai lasă pe foc doar câteva clocote şi se presară verdeaţa tocată mărunt. Se serveşte cu murături.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE