Hram la Mănăstirea Româneşti! Sunt aşteptați peste o mie de pelerini
Mănăstirea ”Izvorul lui Miron” Româneşti îşi va serba hramul, pe data de 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului.
Evenimentul, organizat în incinta frumosului domeniu monahal, atrage mii de pelerini şi credincioşi, care an de an poposesc acolo cu câteva zile înainte, pentru a se reculege şi a se ruga în linişte. An de an la Româneşti sunt prezenţi peste 1000 de oameni.
”Oficiile religioase încep încă din data de 19 iulie, de la orele 19, cu slujba de Vecernie, urmată de Litie. Apoi va fi Utrenia cu priveghere şi se va citi Acatistul Sfântului Ilie. La ora 1 noaptea va fi Sfânta Liturghie. Dimineaţa, la ora 6,30 se sfinţeşte apa la izvor, la ora 7 va fi oficiată taina Sfântului Maslu, iar la ora 9 îl vom întâmpina pe Înalt Prea Sfinţitul Ioan, mitropolitul Banatului. La 9,30 va începe Liturghia Arhierească, după care în jurul prânzului va avea loc o agapă creştină pentru pelerini, toţi cei prezenţi fiind serviţi cu sarmale”, ne-a declarat P.O Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.
Organizarea intră în atribuţiunile călugăriţelor, mănăstirea fiind transformată în urmă cu doi ani într-una de maici.
Ctitorită de primul patriarh
Mănăstirea ”Izvorul lui Miron” de la Româneşti a fost ctitorită de Miron Cristea, primul patriarh al României.
În anul 1910, pe când era doar episcop de Caransebeş, acesta a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi sesizând frumuseţea peisajului, a hotărât zidirea unei mănăstiri pe locul numit ”Balta caldă“.
Temelia bisericii s-a pus în anul 1912, prin dania familiei Glava din Româneşti. A fost terminată în 1929 şi inaugurată în 1931.