Ultima oră

HasEduCația te face mare! Sute de elevi implicați în proiectul elevilor de la Hasdeu

MondialAbandonul școlar este o realitate a zilelor noastre, sistemul de învățământ luptându-se permanent cu acest fenomen. Școlile și liceele lugojene se implică activ în proiecte menite să reducă numărul elevilor care întrerup studiile mult prea curând, astfel încât, pentru participarea la ediția 2019-2020 a concursului ”Euroscola” – #EuroscolaRO2019, ce se desfășoară sub titlul generic ”Educația schimbă vieți”, elevii Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu” din Lugoj au implementat un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației în viața individului, pe care l-au numit HasEduCația te face MARE. Echipa de implementare a proiectului a ales să realizeze această campanie în jurul personalității Iuliei Hasdeu, de la a cărei naștere se împlinesc 150 de ani în 14 noiembrie 2019.

Grupul țintă al proiectului au fost 600 de elevi din clasele terminale de gimnaziu (clasa a VII-a și clasa a VIII-a). Motivul principal al acestei alegeri este faptul că foarte mulți elevi nu mai continuă școala în niciun fel la sfârșitul clasei a VIII-a. Conform statisticilor, în 2015, 179.703 elevi au terminat clasa a VIII-a, însă, în toamna aceluiaşi an, doar 128.685 au început primul an de liceu.

Majoritatea celor care părăsesc şcoala la finalul clasei a VIII-a sunt din mediul mediul rural, fiind elevi care nu au liceu în localitate şi nici posibilitatea financiară să îşi plătească transportul până la şcoală. Tocmai de aceea în grupul țintă al proiectului au fost incluși elevi din școli din mediul rural. De asemenea, prin acțiunile din cadrul proiectului s-a încercat conștientizarea importanței educației și în rândul adulților lugojeni.

Campania de participare la concursul Euroscola 2019 a început cu realizarea unei echipe de proiect formată din 24 de elevi de la Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu”. Profesorii coordonatori au format această echipă pe bază de voluntariat, reușind să semneze 17 protocoale, dintre care opt cu școli din Lugoj, cinci cu instituții de învățământ din afara municipiului, trei cu instituții de cultură din oraș și un protocol cu un ONG. ONG-ul Animus Libri a oferit o finanțare pentru implementarea proiectului, cu ajutorul căreia a fost multiplicat afișului proiectului și s-a trecut la realizarea unor obiecte de îmbrăcăminte personalizate cu sigla acestuia.

Pentru implementarea proiectului echipa a hotărât să folosească metoda Story telling sau Arta povestirii. Viața Iuliei Hasdeu a fost transformată într-o poveste care a fost prezentată grupului țintă, respectiv elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a de la cele 14 școli cu care au fost semnate protocoale.

Unele prezentări s-au desfășurat în spațiul pus la dispoziție de instituții de educație și cultură din Lugoj, precum Biblioteca Municipală Lugoj sau Universitatea Europeană Drăgan. Pentru realizarea acestor prezentări elevii din echipa de implementare a proiectului a străbătut peste 200 de km și a discutat cu aproximativ 800 de elevi.

După realizarea prezentărilor, echipa proiectului HasEduCația te face MARE a hotărât să folosească metoda ”expoziția vie” (living exhibition) pentru a atrage atenția asupra importanței educației și adulților din grupul țintă.

La mijlocul lunii octombrie au fost organizate organizat trei acțiuni, realizate în fața unor instituții de cultură și educație din Lugoj, iar circa 200 de persoane adulte au interacționat cu membrii echipei de proiect.

În realizarea expoziției vii s-au folosit tot materiale legate de viața Iuliei Hasdeu și de importanța educației în viață.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE