"> Harnici! Legumicultorii din comuna Bethausen, campioni în atragerea de fonduri europene | Redesteptarea

Harnici! Legumicultorii din comuna Bethausen, campioni în atragerea de fonduri europene

 Harnici! Legumicultorii din comuna Bethausen, campioni în atragerea de fonduri europene

Proiectele agricole cu finanțare europeană nerambursabilă sunt tot mai atractive pentru gospodarii din estul județului. În comuna Bethausen, peste 150 de persoane au reușit să acceseze astfel de fonduri.

Agricultorii din comuna Bethausen sunt în topul județului Timiș la atragere de fonduri europene nerambursabile.

Pe sesiunea trecută, nu mai puțin de 150 de persoane au atras fonduri și au proiectele în derulare, în special pe domeniul legumicol, în valoare de peste șase mili­oane de euro.

Zona este, de altfel, cunoscută pentru poten­ția­lul care îl are în această ra­mură.

”Avem foarte mulți le­gumicultori care și-au întocmit proiecte și au obținut finanțări nerambursabile. Su­mele pri­mi­te sunt investite în dez­vol­tarea culturilor de ardei, vi­ne­te, varză, pepeni verzi și galbeni, dovleci de patiserie și chiar porumb zaharat, care este cultivat tot mai mult de agricultori din comuna noas­tră. Mai sunt și alți doritori, care așteaptă deschiderea noi­lor sesiuni, care din păcate sunt întârziate”, ne-a declarat Ioan Lihoni, primarul comunei Bethausen.

Media este de 40.000 de euro

În medie, valoarea unui astfel de proiect se ridică la 40.000 de euro, care sunt repartizați în două tranșe – 30.000 într-o primă fază și 10.000 de euro către final.

“Băiatul meu a accesat un astfel de proiect și a obținut fonduri pe le­gu­mi­cultură, însă noi avem și cul­turi mari. Proiectul are o valoare de 40.000 de euro, din care vom realiza și un fo­raj, pentru a asigura apă ce­lor două hectare de legume pe care le cultivăm, pentru că fără apă nu se poate. Tot din acești bani am cumpărat și un tractor”, ne-a spus Vior Rista din Bethausen.

Pentru a obține acești bani, solicitan­tul trebuie să fie persoană ju­ridică și să aibă în proprietate sau arendă, un mimimum de două hectare de teren.

“De­pu­nerea actelor se face de către noi, la Timișoara, la A­genţia pentru Finanţarea In­vestiţiilor Rurale. Proiectul se derulează pe un termen de trei ani, iar de la depunerea do­cumentației și până la declararea câștigătoare și obți­nerea banilor există o perioadă medie de circa 60 de zile”, ne-a declarat Marius Brînzilă, specialist în cadrul unui birou de consultanță de pe strada Timișoarei, din Lugoj.

cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *