Ultima oră

„Greii” Dreptului din Banat, profesori la Facultatea de Drept, au dat în judecată Universitatea de Vest. Instituţia trebuie să pună jos şapte milioane de lei!

sentitnaUniversitatea de Vest din Timişoara este bună de plată, după ce o sentinţă irevocabilă le dă dreptul profesorilor de la Facultatea de Drept să primească mai multe drepturi salariale din anii trecuţi. În situaţia profesorilor de la Drept sunt şi alte cadre universitare. Potrivit prorectorului Petru Ştefea, până în 2016, universitatea trebuie să le plătească profesorilor care s-au încumetat să deschidă proces, aproximativ şapte milioane de lei.

sentitna

Mondial

sentitnaUniversitatea de Vest din Timişoara este bună de plată după ce o sentinţă irevocabilă le dă dreptul profesorilor de la Facultatea de Drept să primească mai multe drepturi salariale din anii trecuţi. În situaţia profesorilor de la Drept sunt şi alte cadre universitare. Potrivit prorectorului Petru Ştefea, până în 2016, universitatea trebuie să le plătească profesorilor care s-au încumetat să deschidă proces, aproximativ şapte milioane de lei.

Printr-un proces deschis în primă instanţă la Tribunalul Timiş, profesorii Facultăţii de Drept din Timişoara au dat în judecată Universitatea de Vest, solicitând să le fie plătite anumite drepturi salariale care nu li s-au plătit în anii trecuţi.Pe lista reclamanţilor sunt 37 de profesori, fostul decan Radu Motica, intervenind în proces în nume propriu. Care au fost însă, nemulţumirile profesorilor şi cum s-a ajuns la acest proces, explică avocatul Anton Trăilescu, reclamant şi el în proces.

„Una din situaţii priveşte orele efectuate de profesori la plata cu ora, care nu au fost plătite la timpul potrivit, în 2008-2009. Au fost anumite disfuncţionalităţi la universitate. Unora li s-a plătit, altora nu li s-a plătit. Se pare că universitatea nu a prea avut interes să plătească atunci orele la plata cu ora”, a explicat avocatul Anton Trăilescu, care a mai arătat că cea de-a doua situaţie vizează unele majorări ale salariilor profesorilor stabilite printr-o ordonanţă din 2008, aprobată ulterior printr-o lege din 2009.

„După ce s-a aprobat legea, Guvernul nu a mai respectat legea. A încercat să revină asupra ordonanţei, prin alte ordonanţe, dar au fost declarate neconstituţionale. S-a pronunţat şi Înalta Curte print-un recurs în interesul legii, arătându-se că acea ordonanţă trebuie aplicată pentru perioada în care ea a fost în vigoare”, a explicat avocatul Anton Trăilescu. Astfel, profesorii au solicitat ca drepturile salariale să le fie plătite până în prezent, dar instanţa a decis ca profesorii să primească banii doar pentru perioada 2008-2011. „Din 2011 a intrat în vigoare o nouă lege privind reglementarea salariilor profesorilor”, a mai spus Anton Trăilescu.

Sute de profesori au câştigat procesele

Contactat pentru a exprima un punct de vedere, prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Petru Ştefea, a declarat că în situaţia cadrelor didactice de la Drept sunt toţi profesorii din ţară, indiferent că e vorba de învăţământul universitar sau preuniversitar, „numai că unii au deschis proces, alţii nu”. În ceea ce priveşte Universitatea de Vest, aproximativ jumătate din cadrele didactice s-au implicat în procese pentru câştigarea drepturilor salariale. Potrivit prorectorului, toţi cei care au deschis procese au câştigat. Cei care nu au dat Universitatea de Vest în judecată nici nu o mai pot face pentru că a intervenit prescripţia. Totuşi, potrivit prorectorului Ştefea, pentru celor care au câştigat procesele, Universitatea de Vest trebuie să le plătească, eşalonat până în 2016, aproximativ şapte milioane de lei. „În Universitatea de Vest sunt aproximativ 300 de persoane care au deschis aceste procese şi au câştigat. Unele instanţe au admis Ministerul Educaţiei ca parte în proces, altele nu, considerând că sunt angajaţii universităţii”, a mai declarat Ştefea, potrivit căruia, la Timişoara banii trebuie plătiţi de universitate.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE