Ultima oră

Găştile care fac legea prin „cartierul” facebook

MondialRecunosc că, în ultima pe­ri­oa­dă, bucuria de a deschide di­mineaţă de dimineaţă “fi­le­le” cărţii cu feţe, numită face­book, s-a diminuat foarte mult. Bag sama că renumita reţea de so­cia­lizare, născută din inspiraţia “tocilarului” Zuckerberg, se află în plină ex­pansiune pre­cum însuşi U­ni­versul, dar can­titatea de e­ner­gie negativă pe care o ema­nă este în continuă creş­­te­re.

Viaţa m-a învăţat că, a­tunci când cineva este extrem de categoric, când îşi pro­pu­ne să nu vadă lucrurile decât în alb şi negru, când încearcă pe or­ice căi să discrediteze nu nu­mai opiniile contrare, ci şi per­soanele care le emit, atunci la mijloc nu este ceva curat.

Nu mai e vorba despre o dis­pu­tă de idei, ci despre im­punerea cu forţa a unor a­xio­me, a unor tipare de gân­dire îngustă, iar toţi cei aflaţi în afara acestora sunt nişte nemernici, anal­fa­beţi, cutre, ori iremediabili idioţi.

Vasta categorie a ne­fe­ri­ci­ţilor care otrăvesc in­ter­ne­tul este una surprinzător de di­ver­să: de la veşnicii postaci ai par­ti­delor, care fac spume la gură din te miri ce, la ortodoxiştii ex­tremi şi adepţii teo­­riilor con­spi­raţiei, până la fal­­şii profeţi ai sfârşiturilor lu­mii.

Numai în septembrie-oc­tombrie am avut vreo patru cinci apocalipse, doar că ne-au ratat şi super-ra­diaţiile so­la­re, şi asterozii, iar planeta Ni­biru, bat-o s-o bată, a lipsit de la întâlnire, şi de astă dată, ca o domnişoară fiţoasă!

Ca să nu mai vorbim că nimeni nu şi-a modificat ADN-ul şi n-a trecut în a cincea di­men­siune, de vreme ce foru­mu­ri­le şi reţelele de socializare gem de trolli, flameri şi alţi amatori de scandal cu orice preţ.

O­ri­cine nu le cântă în stru­nă riscă o ciomăgeală zdra­vănă. Încet încet, acţio­nând “în haită”, go­lanii tas­ta­tu­rilor încep să facă le­gea prin “cartierul” face­book.

Odată cu expansiunea u­ni­­versului facebook, au ex­pan­dat deopotrivă into­le­ran­ţa, ura, dis­preţul faţă de “res­tul lumii”, care musai e proas­tă-bâtă şi nu ştie carte, vulgaritatea şi do­rin­ţa de a pos­ta titluri sau imagini şo­can­te, uneori de-a dreptul o­ribile.

Mai condamnabile în­să decât gustul pentru ma­ca­bru ex­hibat de unii, mi se par şti­rile false, fabricate, a­no­ni­me sau cu autor necunoscut (vor­ba Po­liţiei), gen “cer­ce­tă­torii bri­ta­nici”, “presa fran­ce­ză”, “sur­se din…” etc., care au început să prolifereze şi să acopere gla­sul presei mainstreem, ca­re, cu toate păcatele ei, mai are ceva reţineri de natură deon­to­lo­gică, dacă nu musai de bun simţ.

Facebook a început să gea­mă de titluluri gen: “E ofi­cial!” scris cu majuscule, du­pă care urmează orice go­go­mă­nie şi elucubraţie ima­gi­na­bilă.

Mai grav este că, in­tenţionat sau nu, toate aceste mesaje ilus­tra­te cu fotografii şocante lovesc cititorul la fix şi formează apoi o­pinii de ne­zdruncinat.

Se mer­ge în mod clar pe latura vio­lent-e­moţională, care o ex­clu­de pe cea raţională. Exem­plul cel mai grăitor este criza re­fu­gia­ţi­lor, mana cerească a tuturor inconştienţilor care agită gra­tuit spiritele pe net.

Ce mai contează că “teroristul” pre­zen­tat ca atare era de fapt a­pă­­rător al unui oraş ulterior o­cupat de islamişti, ce mai con­tează că fetiţa blondă, cu ochi albaştri, prezentată ca fiind maltratată de imigranţi, fusese de fapt muşcată de un câine de luptă cu doi ani în urmă!

Im­por­tantă este agi­ta­rea apelor, crearea unui cli­mat de xe­no­fo­bie, ură şi ne­si­guranţă, des­fii­n­ţa­rea o­pi­nii­lor contrare.

Şi toate astea, pen­tru setea de trafic al u­nui blogger anonim, dar chi­nuit de ambiţii.

Mă întreb, cât vor mai ex­pe­rimenta, pe buna noastră cre­d­inţă, ”ucenicii vrăjitori” ai re­ţe­lelor de socializare? Oare cui folosesc aceste grave dis­tor­sionări, care au ca efect ra­di­ca­lizarea opiniei publice?

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE