Ultima oră

Gala premiilor modestiei 2015

MondialLa final de an, în mod cu totul subiectiv şi emoţional, am decis să “decernez” nişte premii unor lugojeni care au dat dovadă de o extraordinară modestie în rapot cu realizările lor. Pe ei, în general, nu prea îi vede nimeni, pentru că, absorbiţi cu totul de misiunea lor, aceşti oameni uită să se laude. Nu obişnuiesc să facă asta, convinşi că nu le-ar ta bine, aşa că permiteţi-mi, fără a avea pretenţia unei liste complete, să institui în acest colţ de pagină o mică gală care să pună în lumină realizările unor oameni modeşti şi generoşi.

Încep cu gestul deosebit al d-lui Ivan Eric Bloch, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Lugoj, care a redeschis, după 60 de ani, porţile spledidei Sinagogi Neologe din oraş, cu ocazia unui concert de muzică sacră destinat tuturor melomanilor, susţinut de mezzosprana lugojeană Aura Twarowska de la Opera de Stat din Viena şi de maestrul organist Franz Metz, un alt fiu al oraşului, stabilit în Germania.

Tot la capitolul cultură, am notat marea împlinire a ceramistei Viorica Bocioc, o artistă sensibilă, de mare discreţie, care a fost primită în 15 octombrie în rândurile Academiei Internaţionale de Ceramică de la Geneva, dar şi pasiunea şi stăruinţa Adrianei Weimer, care a menţinut în viaţă programul Biblionet la Lugoj, în condiţiile în care el a dispărut în multe din locaţiile iniţiale. Aceeaşi preţuire şi admiraţie pentru Henrieta Szabo şi profesoara Simona Avram, organizatoarele din umbră ale evenimentelor culturale din oraş. Despre strădania lor din culise, despre stressul, zecile de telefoane date şi tensiunea respectării termenelor nu ştie nimeni, aşa cum nici munca unor Augustin Bercean sau Puiu Munteanu nu este nici înţeleasă, nici recompensată pe măsură.

Un premiu simbolic pentru performanţele lor merită cu siguranţă Vasile Stoica şi Dorina Vărgatu, ambii sportivi în fotoliu rulant, dar şi Ştefan Hodi, unul dintre cei mai rezistenţi rutieri ai lumii, care a parcurs cei 1230 ai cursei de anduranţă Paris-Brest-Paris în 88 de ore şi 31 de minute. Un capitol aparte pentru lugojeanca Thea Vid, prima femeie alpinist din România care urcat peste 8.000 de metri, şi care merită apreciată pentru nobilul gest de a se implica în refacerea şcolilor din Nepalul devastat de un mare cutremur.

Pentru extraordinara ei tenacitate în apărarea animalelor fără adăpost, Elena Balaj merită cu siguranţă un loc în “gala” de suflet a anului 2015. Iar despre Marius Emil Constantin, “copilul străzii” care azi are locuinţă, familie şi copil, ce se mai poate spune? Drumul lui, de la orfanul abandonat în gara Lugojului şi până la cea de-a doua invitaţie în Parlamentul României, a fost descoperit abia în acest an de presa scrisă şi televiziunile centrale.

La capitolul educaţie, jos pălăria pentru toţi copiii frumoşi şi talentaţi care au luat premii în acest an. Personal, am rămas impresionat de performanţa lui Vasile Maşniţă, liceeanul navetist care face zilnic cursa de la Bethausen la Colegiul Tehnic “Branişte” şi care nu are bani de meditaţii, dar asta nu l-a împiedicat să ia locul 1 pe ţară la matematică. Aplauze şi pentru Viorel Baicu de la Colegiul National Iulia Hasdeu, premiant IT pe plan european, dar şi pentru Miruna Damian, studenta noastră la Cambridge!

La final, un premiu special pentru fotografia anului: Prea Sfințitul Alexandru, Episcop Greco-Catolic de Lugoj împreună cu Înalt Prea Sfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului. Imaginea celor doi exprimă foarte bine adevărata esenţă a spiritualităţii lugojene.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE