Ultima oră

Gala celebrităților FIT Sibiu XXIII – despre cultură și profit

MondialLa Sala ”Thalia” din fosta capitală europeană a culturii (2007) o gală de prestigiu desăvârșește un eveniment ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, spre bucuria iubitorilor Thaliei: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. De cinci ani încoace, gala este precedată de ceremonia ”en plein air”a conferirii unei stele pe Aleea celebrităților invitaților de marcă ai manifestării. Aceștia, de altfel, au primit replica în placheta aurită a distincției în cadrul amintitei gale, al cărei amfitrion destins și stenic a fost Cătălin Ștefănescu (TVR), care se insinua scenic într-un decor feeric de pădure magică, populată de personaje de basm și statui vivante. Ambianța muzicală a fost asigurată de o excelentă trupă de fado și tangou, cu momente absolut seducătoare, în chip de cortine sonore.

S-au acordat premiile speciale ”Iulian Vișa” și ”Virgil Flonda” lui Bogdan Georgescu, inițiatorul proiectului ”Antisocial”/Teatrul Comunitar și actriței Ana Maria Marinca (laureată a Premiului ”BAFTA”), cu o carieră semnificativă în plan european, în special în Marea Britanie. Au urcat pe scenă pentru a oferi diverse distincții Ministrul Culturii, d-na Corina Șuteu, criticul de teatru Șerban George Banu, ambasadorii SUA, Franței și Marii Britanii, consulul Germaniei la Sibiu. Septetul ”princiar” al ”înstelaților” a fost alcătuit astfel:  Evgheni Mironov, Roman Doljanski, Luc Parceval, Victor Rebengiuc, Christophe Mataler, Thomas Ostermeyer și Tim Robbins. Directorul festivalului, Constantin Chiriac, strălucit animator cultural, a rostit un sonet de Shakespeare și l-a entuziasmat pe oaspetele de peste ocean grație unor cifre magice: Sibiul alocă 12% din buget culturii (performanță unică în lume!) și contribuie, prin evenimentele organizate, cu 16% la bugetul consolidat. Asta înseamnă că, manageriate eficient, arta și cultura sunt profitabile.

Desfășurat sub sloganul ”Building TRUST” (”Edificând încredere”), FITS –a încheiat într-o explozie policromă de sunet și imagini, momentul muzical dăruit de LAGC (London African Gospel Choir) care a entuziasmat asistența, în special pe actorii din trupa lui Tim Robbins, ”The Actors Gang” ce ființează din 1980 și care a ajuns să se producă și la Sibiu, un oraș care a beneficiat și de TIFF-ul itinerant al lui Tudor Giurgiu, cu omagiul adus actriței Tamara Buciuceanu – Botez.

În reluare, tot la TVR1, un interviu acordat în cadrul emisiunii ”Profesioniștii” de către Gheorghe Hagi, cu prilejul semicentenarului. Doamna eugenia Vodă l-a menajat de chestiuni sofisticate, dar spera totuși să afle mai multe despre istoria fotbalului mondial și românesc de la o legendă vie aflată în fața sa, care, fâstâcindu-se,  a tăcut mâlc, dar a promis că altădată nu va mai veni la TVR cu lecțiile nefăcute. Se simțea pe parcursul dialogului un oarecare disconfort generat de începutul filmărilor cu întrebările buclucașe și răspunsurile ratate. Bineînțeles că Hagi rămâne Hagi pe gazon, și nu în colocvii, fie și de profesioniști ai domeniului. Rămâne o dilemă, pe care doar viitorul o va putea lămuri: fiica sa Kira să performeze ca actriță, iar fiul său Ianis să devină un fotbalist mai faimos ca tatăl lui. Sau, cum spunea mucalit Gică, să fie mândru de ziua în care copiii săi să-și invite părinții în concedii minunate, semn al realizării lor depline în viață. Până atunci nu mai este chiar atât de multă vreme, iar Școala de Talente Hagi și echipa sa vor strânge reușite cât mai notabile.  Eforturile, perseverența, tenacitatea, pasiunea și dăruirea sunt aliați de nădejde.

Ultra vocalul Dan Negru apare din când în când la rampă și rostește sentențios – laconic unele profeții. Spre iritarea ”disperată” a soției sale Codruța, timișoreanul nostru norocos și talentat ca entertainer cu experiență, urmărește asiduu acasă, de pe canapea, tot ce mișcă în lumea divertismentului de pretutindeni, acaparând pesemne cel mai mare televizor din living. Diagnosticul său de profesionist ”hârșit” în de-ale relaxării este categoric: a cam trecut vremea talent show-urilor (trecând prin cele mai diverse genuri: stand up comedy, dans, iluzionism, mentalism, prestidigitație, acrobații, alte numere de circ, prestații instrumentale și tot soiul de hobby-uri cu bizarerii). Se reîntorc sub diverse înfățișări Quiz-urile, cultura generală întotdeauna ”livrată la pachet” cu buna dispoziție, dar mai ales  revin varietățile în decoruri de un fast strălucitor, reunind numere diverse, cu profesioniști de mare clasă. Altfel spus, spectatorii vor retrăi nostalgia show-urilor de altădată, care în prezent sunt disponibile doar în teatrele de profil. Așteptăm cu interes cum ne vom racorda noi la piața de gen.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE