Evident, secretul acestei fripturi minunate este marinada care nu doar că frăgezește carnea, dar aduce și niște arome deosebite în acest irezistibil peisaj culinar… sau mai degrabă natură statică cu pulpă de miel.
Ingrediente
- 1 pulpă de miel de 1,5 kg.
- 350 de grame de iaurt gras
- 1 lămâie
- 4-5 căței de usturoi
- 30 ml. de ulei de măsline
- 1 lingură de coriandru zdrobit fin
- 1 linguriță de sare
- piper după gust
Opțional, o garnitură pentru care eu am folosit:
- 1,5 kg cartofi
- 4 morcovi tineri, curățați și tăiați bucăți
- 1 ceapă roșie tăiată bucăți mari
- 1 praz, partea albă și cea verde deschis, tăiat rondele
- 3-4 lingurițe de ulei de măsline
- 2 ramuri de rozmarin
- 4-5 rămurele de cimbru
- sare și piper
Mod de prepare
1. Se curăță cu grijă pulpa de miel de pielițele argintii și grăsimea de la suprafață, acestea fiind responsabile de mirosul care li se pare multora respingător.
2. Se insistă până când pulpa e bine degresată.
3. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se zvântă și se rade partea galbenă a cojii. Se curăță usturoiul. Se adaugă în vasul blenderului iaurtul, coaja de lămâie, corinadrul, sarea, piper măcinat după gust, cățeii de usturoi, uleiul de măsline și se mixează până când usturoiul e complet zdrobit. Se adaugă zeama de lămâie și se omogenizează. Jumătate din sosul obținut se toarnă într-un castronel sau borcan cu capac și se păstrează la frigider, îl vom servi alături de friptură.
4. Se pune pulpa de miel într-o pungă mare și se toarnă deasupra sosul de iaurt rămas. Se leagă punga așa încât să reținem înăuntru cât mai puțin aer, se masează pulpa ca să ajungă marinada peste tot și se dă la frigider pentru 8 ore.
5. A doua zi, se scoate punga cu mielul din frigider și se lasă să revină la temperatura bucătăriei. Se pornește cuptorul și se fixează la 190 de grade Celsius. Opțional, se poate ca deodată cu friptura să obținem și o garnitură cu legume asortate, pur și simplu amestecăm toate ingredientele din listă în tava care va sta dedesubtul cărnii în timpul gătirii la cuptor.
6. Se așează un grătar potrivit ca dimensiuni deasupra tăvii și pe grătar, pulpa de miel bine scursă de marinadă. Se gătește timp de 1 oră-1 oră și 1/4, în funcție de frăgezimea cărnii și de gradul de gătire dorit. La jumătatea timpului de gătire se poate întoarce pulpa de miel pe partea cealaltă ca să se rumenească uniform.
7. Pulpa de miel odată friptă se lasă să se odihnească timp de 15-20 de minute înainte de servire. Se servește alături de sosul de iaurt cu usturoi păstrat, care se înviorează cu puțin pătrunjel verde tocat (în sos se mai poate adăuga iaurt proaspăt sau lămâie, după cât de concetrat îl doriți). Poftă bună!