Ultima oră

Freddy Stauber revine la „English Pub” cu un concert al amintirilor

freddy-stauberJoi, 9 august, de la ora 21, Freddy Stauber revine în faţa publicului lugojean la "English Pub" cu un proiect pe care l-a anunţat încă din perioada BluesFest-ului din luna iunie. Este vorba despre prezentarea albumului "Lugoj Blues", conceput ca o poveste muzicală autobiografică, în care nostalgia este transpusă în vibraţie a corzilor de chitară.

Mondial

Lugoj-Blues-Booket-S1-4

Joi, 9 august, de la ora 21, Freddy Stauber revine în faţa publicului lugojean la „English Pub” cu un proiect pe care l-a anunţat încă din perioada BluesFest-ului din luna iunie. Este vorba despre prezentarea albumului „Lugoj Blues”, conceput ca o poveste muzicală autobiografică, în care nostalgia este transpusă în vibraţie a corzilor de chitară.

„Mă bucur că am revenit din Germania la Lugoj cu acest proiect „Lugoj Blues”, care cuprinde multe amintiri care mă leagă de oraşul meu natal. CD-ul a fost realizat împreună cu colegii mei din Lugoj – Marius Balint (pian, orgă), Lucian Avramescu (chitară rece, vocal choir), Cezar Costescu (chiară acustică, slide guitar) şi din Germania – Kosta Katzios, la percuţie. Asistent de studio a fost fiica mea, Vanessa Stauber.
CD-ul a fost realizat online, cu o tehnică nouă de înregistrare. Eu am pus fiecare piesă pe server în Elveţia, colegii din Lugoj au descărcat-o, şi-au cântat partea, au postat-o din nou pe server, eu am coborât-o şi am prelucrat-o la final”.

Recitalul de la „English Pub” cuprinde piesele „Doina” şi „Moceriţa” de pe albumul „World Guitar”, „I keep memories in mind” (un cântec despre despre amintiri plăcute, nepieritoare), „Old Iron Bridge”, adică bătrânul Pod de Fier, simbol al Lugojului, „The loner” (o piesă a lui Garry Moore), „All my Zounger Days”, în stil contry blues, despre zilele fără griji ale tinereţii, un medley Santana, precum şi vivranta şi puternica „Always on the Run”. Apoi, artistul ne va mărturisi de ce îi place blues-ul în „Chicago Blues”, după care vor urma „Stone Rock”, un lime-dance american, „Ramblin Blues” şi „Wonderful tonight” ale lui Eic Clapton precum şi „Lugoj Blues”, o autobiografie muzicală Freddy Stauber. Alături de Freddy, vor mai cânta fiicele sale, Vanessa şi Rebecca, într-un mini-recital unplugged ce cuprinde piesele „Something on the Water”, „Where have all the Flowers” şi „Vis de dor”. Avanpremiera evenimentului de la Lugoj a avut loc în cadrul emisiunii „Ora de vară” difuzată pe postul TVR 3, de la ora 20.30 şi reluată a doua zi, de la 11.00.

Freddy (Alfred) Stauber s-a născut la Lugoj, la 17 aprilie 1958. Talentul muzical şi l-a manifestat de mic: a studiat acordeonul cu Helga Dassinger, apoi, la Şcoala Populară de Artă, cu Rudolf Paladi. A cântat în orchestra de acordeoane a lui Nikolaus Hubov şi a studiat chitara cu un alt profesor de la Şcoala de Artă, Helmuth Kilmek. Turneele organizate de profesorul Martin Mettler i-au dat prilejul să se afirme deopotrivă în domeniul muzical şi teatral. În 1975 îşi înfiinţează prima trupă, „Omicron L”, la Clubul Tineretului. În vara lui 1977 cântă cu formaţia „Betta” la Grădina de vară Ştrand, iar între 1979 şi 1983 este chitarist şi solist la formaţia „Stelele” în Timisoara. Cântă la restaurantele Lloyd şi Palace, are colaborări cu angajaţi ai Teatrului de Stat German din Timişoara şi cu Televiziunea română.
În 1981 îi apare discul LP „Soare în Inimă” cu piese ca Angeline, Gute Nacht, Über sieben Brücken… Face turnee în ţară şi pe litoral cu grupul „Song” al lui Ioan Luchian Mihalea.

În 1983 înfiinţează grupul „Logic” la Lugoj, cu care îşi va desăvârşi consacrarea naţională: 1984 – Premiul 3 la festivalul de muzică rock Râmnicu Vâlcea, 1985 – Premiul de popularitate la festivalul de muzică rock Râmnicu Valcea, 1986 – Premiul 1 la festivalul de muzica rock Bacău,
1986 Marele Premiu şi premiul pentru cel mai bun chitarist al festivalului lui Cezar Costescu la Festivalul de muzică rock Rîmnicu Vâlcea.
În 1986 se căsătoreşte cu o lugojeancă, Liliana Zaharia, iar un an mai târziu pleacă în Germania, unde are o activitate muzicală susţinută. Freddy şi Liliana au trei fete – Tephanie Christin, Lissa Vanessa şi Sara Rebecca. Din 1990 şi până în prezent, Freddy Stauber este angajat ca inginer la firma de automobile „Mercedes”, unde lucrează la managementul calităţii sistemelor audio. Până în prezent, Freddy Stauber are la activ 19 discuri în format LP, CD sau DVD.
Cristian Ghinea

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE