- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

[FOTO] Pericol! Risc major de inundații pe râurile Timiș, Bega și Nădrag

Mondial [1]

Administrația Bazinală de Apă Banat monitorizează în permanență debitele râurilor datorită atenționărilor emise de Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, conform cărora, în perioada următoare, datorită precipitațiilor abundente există riscul de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Bega – bazin superior amonte de Stația Făget, Gladna – bazin superior amonte Acumularea Surduc, Pogăniş – bazin superior, Bârzava – bazin superior și mijlociu.

În total, Apele Române Banat deţin în jur de 80 de staţii automate de transmitere a datelor de pe râuri şi acumulări de apă.

La Surduc există senzori speciali care analizează inclusiv poziţia vanelor la baraj şi presiunea apei asupra barajului.

Primele situații cu potențial periculos au apărut la Nădrag, Tomești, Luncani, Românești și Coșteiul de Sus, unde apele au depășit miercuri, 1 mai, cota de inundații și s-au revărsat peste câteva drumuri și terenuri agricole.

Cu câteva zile înainte, aceleași zone din estul județului au fost efectiv răvășite de fenomene meteorologice violente, însoțite de vânt, fulgere și căderi masive de grindină.

“Apa a depășit cota de inundații și a rupt malul pe strada Padeșului, în apropiere de stația de apă, a creat probleme lângă piață și a ieșit în parc. Apoi pe drumul către Crivina este aproape de a ieși pe șosea. Pe lângă locuitorii din comună, am primit sprijin și de la pompierii din Lugoj, dar și de la cei de la Apele Române. În locurile cu probleme am întărit malurile cu saci de nisip. O parte dintre ei i-am primit de la pompieri. Situația este monitorizată foarte atent, pentru a nu se mai produce pagube ca în anii trecuți”, ne-a declarat Liviu Muntean, primarul Nădragului.

Zone de risc lângă Lugoj

Conform Planului de management al riscului la inundaţii, zonele cu risc potenţial semnificativ din vecinătatea Lugojului sunt pe albia râului Timiş din dreptul localităţii Coşteiu şi pe râul Nădrag din aval de localitatea Nădrag şi amonte de satul Crivina.

Localitatea Păru străbătută în apropiere de râul Glaviţa, este catalogată ca zonă cu potenţial de risc pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, iar pe râul Bega, pe o lungime de 87,1 km, de la Luncanii de Jos până la Iosifalău.

“Au fost create două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii, la Timişoara şi la Reşiţa. Acestea sunt dotate cu baraje speciale, gonflabile, de protecţie împotriva inundaţiilor, baraje care, surprinzător, atunci când este nevoie, sunt umplute chiar cu apă. De asemenea, există şi maşini speciale care permit umplerea sacilor cu nisip, utilaje ce reduc semnificativ timpul necesar înfiinţării de baraje provizorii”, spun reprezentanții de la Ape.

Tocmai pentru a contracara efectele devastatoare ale inundațiilor, instituția va primi un buget aproape dublu faţă de cel de anul trecut- aproximativ 80 de milioane de lei față de 47 alocate în 2018.

Potrivit specialiștilor, acest lucru dă certitudinea că. odată cu finalizarea invesţitiilor propuse, bazinul hidrografic al Banatului va fi cel mai sigur din ţară în ceea ce priveşte pericolul de inundaţii.