- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

[FOTO] Zâmbiți, vă rog! Gabi Micu, omul care aduce fericirea într-o clipă

Mondial [1]Nu sunt mulți cei care își dedică o bună parte din timpul liber în folosul semenilor lor.

Într-o lume tot mai grăbită, e tot mai greu să fim altruiști. Cu toate acestea, există și oameni pentru care principalul scop în viață este să le facă viața mai ușoară celor mai puțin norocoși.

În viața de zi cu zi, Gabi Micu imortalizează zâmbete. Este fotograf și îi place să surprindă emoțiile oamenilor. De câțiva ani însă, Gabi a început să creeze zâmbete pentru cei din jur, ajutând familiile nevoiașe din Lugoj și împrejurimi.

De la idee la fapte

”Totul a început acum patru ani când la biserica ”Harul” au venit câțiva nemți cu ajutoare. Căutau pe cineva care să le distribuie și am fost recomandat eu. De ceva timp chiar aveam un astfel de gând, îmi doream să mă implic să ajut familiile nevoiașe și se pare că am fost omul potrivit la locul potrivit”, explică Gabi Micu.
Împreună cu soția sa, Gabi sorta lucrurile primite, de regulă obiecte de mobilier, veselă și îmbrăcăminte, iar apoi le distribuia către cei care aveau nevoie.
”Căutam familii în satele din jurul Lugojului, dar și în cartierul Mondial, unde m-am implicat mult în cazul unui bătrân care locuia singur. Am ajuns să distribui lucruri la foarte multe familii. Nu a contat religia, nu am avut astfel de criterii. Am ajutat oamenii care aveau nevoie. Nu am preferat să ajut oameni la care vedeam casa plină de alcool sau care aprindeau țigări una după alta cât timp stăteam de vorbă cu ei. În cazul acestora, le duceam câte ceva, dacă tot am ajuns la ei, dar nu mai căutam să colaborez pe viitor”, adaugă fotograful.

Dar din dar se face Rai

Văzând demersul pe care l-a inițiat Gabi, prietenii și cunoștințele sale au început să se implice, fie semnalându-i cazurile care se află în dificultate, fie în mod direct, prin donații. Punând mână de la mână, au reușit să aducă bucurie în casele multor familii. Este lucru știut că atunci când împarți, devii mai bogat, așa că fotograful lugojean și-a dorit să facă mai mult. Un caz l-a impresionat în mod deosebit.

”Am ajuns la o familie din Sălbăgel, după ce am întrebat un prieten dacă e cineva la el în sat care are nevoie de haine. S-a întâmplat să fie chiar vecinii săi, o familie cu 9 copii. M-am dus să văd despre ce este vorba, fiindcă așa obișnuiesc. Oamenilor cu mulți copiii le este foarte greu să se ridice, iar când vezi că după ce îi ajuți cu câte ceva încep să o facă, ești motivat să mergi mai departe. Când am ajuns la această familie, am observat că de afară casa nu arăta foarte rău, dar când am intrat înăun­tru, era dezastru. Geamurile erau mișcate, casa s-a lăsat, nu avea fundație, pe jos era pământ, nu aveau nici măcar linoleum sau covor. Se vedea cerul prin acoperiș. Pe moment, nu am avut posibilități foarte multe să le renovez casa. Apoi, soția mi-a spus că ar fi tare bine să le construim o casă. Din momentul acela, în mintea mea tot ce auzeam era că trebuie să le fac o casă acestor oameni. Peste două săptămâni, un prieten mi-a zis <<vino, că eu îți dau 50 de euro ca să începi>>. Așa ne-am apucat de treabă”, po­ves­tește Gabi.

Ridicarea unei case nu este lucru ușor, dar lugojenii s-au implicat enorm și l-au ajutat pe Gabi cu donații. S-au adunat materiale de con­strucții, iar o echipă de muncitori de la Știuca au lucrat la ridicarea casei fără niciun ban.

”Cineva mi-a dat o mașină de beton în valoare de 700 de euro. Altcineva mi-a spus că vrea să plătească toată cărămida. Nu mi-a venit să cred. Cred că Dumnezeu mă trimitea exact la oamenii care puteau să mă ajute. Lugojenii chiar au o inimă mare”, adaugă Gabi.

Casa familiei din ­Sălbăgel este acum gata, iar cei nouă copii, alături de mama lor, au un acoperiș deasupra capului și condiții decente în care să trăiască.

Încrezător în viitor

Gabi Micu însă, nu se oprește aici. A aflat recent despre cazul unei alte familii sărmane, de această dată din Știuca, pe care sătenii au ajutat-o cu fundația casei unde urma să locuiască.
Din păcate banii pentru construcții s-au terminat, iar lucrările au fost sistate.

Fotograful lugojean speră să poată face o minune și pentru acești oameni, fiind convins că și de această dată cei din jur vor întinde o mână de ajutor.